blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Již několik let žiji se svou ženou a dcerou na vesnici. Pro svou práci denně využívám internet a tak jej potřebuji i v lokalitě kde bydlím. Jak je to dnes s dostupnosti internetových služeb v obci, kde kolabuje mobilní signál a nejsou zde kabely pro ADSL.


pohled na složenou parabolu a další díly dodavane společně s parabolou

Když jsem se na vesnici přestěhoval, řešil jsem velký problém, jak se připojím. Vesnice je umístěna, v dolině mezi kopci obklopujícími ji ze všech stran. Navíc zde jako jedna z mála neexistuje klasické telefonní vedení. Do obce totiž vedly telefonní linky pomocí specifického bezdrátového mostu, spojující obec s vysílačem Praděd a městem Krnovem. O problémech dostat se v minulosti do světa on-line jsem psal ve své článku z roku 2011.


fifejdy domovní přípojka

Situace se však změnila, přišel ostravský provozovatel bezdrátových technologii, který se stará o internet v lyžařských areálech okolo Pradědu a vybudoval za obcí svůj stožár. Ten se postaral v září roku 2012 o spojení všech zájemců ke světě online. Po porodních bolestech se situace začala uklidňovat a na internet začal být v obci opravdu spoleh.


přípojka internetového provozovatele připojení.

Nedávno jsem se v obci přestěhoval a tak jsem začal zjišťovat a zajištovat připojení z jiného místa stejné vesnice. U připojení z nového místa jsem měl trochu obavy, zda poběží spoj stabilně, protože přibyly další odskoky a z nového umístění nemám přímou viditelnost na stožár internetového poskytovatele. Po domluvě jsem se od poskytovatele dočkal i předělání části sítě, tak abych byl připojen na jiný spoj s méně odskoky a kvalitnějším signálem.


výsledek automatického testu rychlosti

Rozjel jsem tedy na domácím servříku testovací skript, abych věděl, jak je to s kvalitou a rychlostí internetové přípojky. Nastavil jsem si testovací periodu na 30 minut a dokola automaticky pomocí skriptu na server speedtest.net testoval rychlost, kterou mám k dispozici. Z výsledkem jsem velmi spokojen a musím uznat, že i když začátky svého působení on-line ve vesnici byly hrozné, dnes mám internetovou přípojku rychlejší než většina ADSL modemů, či malých lokálních internetových poskytovatelů bezdrátového internetu.

Za posledních sedm dní je průměrná rychlost internetu download 34.12 Mb/s upload = 26.26 Mb/s ping = 32.96 ms. Když si uvědomím, že konektivita mě stojí měsíčně 300 kč i s dph, myslím, že připojení je opravdu rozumné. Při svém testování jsem si všiml ještě jedné věci a to faktu, že skript není tak úplně přesný a výsledky jsou poměrně pomalejší než u testování mobilním přístrojem nebo notebookem z lokality. Vypadá to jako by při skriptu otevíral méně spojení, než při testu z notebooku nebo mobilní aplikace.


výsledek testu internetu testovaného  mobilní aplikací speedtest.net

Jak jste připojeni k internetu Vy? Jste spokojeni s vaší rychlostí připojení nebo byste za své peníze chtěli rychlejší či spolehlivější připojeni? Podělte se v komentářích.

Mohlo by Vás zajímat

Trable s připojením k internetu

V obci Krasov konečně On-Line

Stránky pro ověření vaší internetové rychlosti speedtest.net (anglicky)


Štítky článku elektronika | internet | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 22.07.2016 zobrazeno 2 854x
Předchozí článek Jak jsem stavěl plot
UniFi Když chcete spolehlivé pokrytí Wi-Fi sítí Další článek


1

Panterka

2016-08-11 13:12:53

Díky moc za sdílení příběhu. Jsem z města, tak mě vůbec nenapadlo, že na vesnici to může být takový problém se připojit. A navíc jsem si u Vás rozšířila znalosti o zjišťování rychlosti internetu (tedy oproti mému chabému pokusu se podělit o své skromné vědění: https://hledac.wordpress.com/…t-internetu/) Takže díky a ať to šlape!


gravatar2

pitrn

2020-11-02 18:23:21

Dobrý den, bydlím také ve vesnici Krasov. Máte internet od Nordic Telecom? Pod který spadá KeyNet a nabízejí mi 20 MBps, no a já bych se chtěl zeptat jestli ten Nordic stojí za to, jestli to bude lepší jak ta hrůza od TMobile. Díky za odpověd :)


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2020-11-02 18:25:18

pitrn
Zdravím pošlete mi prosím na email vaše telefoní číslo zavolám vám :-)


gravatar4

pitrn

2021-05-06 08:25:03

Zdravím, tak jsme se nového internetu nedočkali, Technik říkal že se tu bude stavět další vysílač na přelomu 2020/2021. 5 měsíců po novém roce a vysílač furt nikde. :-(


gravatar5iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2021-05-07 09:32:02

Takže to mám chápat tak že v obci jsi stále na mobilních datech protože přípojka u tebe na domě není možná ?


gravatar6

pitrn

2021-05-07 11:47:00

Mám internet od T-Mobile do zásuvky ( router se sim kartou ), ten vysílač od Fifejdy je schovaný za baráky a stromy, a technik nám říkal že tu postaví vysílač na proti na přelomu roku 2020/2021 ale nějak se opozdili o 5 měsíců a ještě nestaví. :/


gravatar7iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2021-05-10 07:32:29

pitrn
Tak to ti nezávidím ale snad máš aspoň 4G signál. Já tady na hoře nenám pomalu ani normální GSM natož tak mobilní data ja bych bez Fifejd byl uplně nahraný.


gravatar8

pitrn

2021-05-10 17:19:29

No, je to hodně nestabilní, mývam 2–5 MBps s vzácnými výskoky na 15 až 20. Speedtest ukazuje 24 ms ale jakmile dám ping test, tak jsou skoky na 500 ms, takže s online hraním jsme skončili.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 183 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Digiděti Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama