blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V době výstavby většiny dnešních elektroinstalací totiž byly požadavky na spotřebiče poněkud jiné. Málo kdo tehda totiž počítal, že z jediné zásuvky bude v budoucnu napájet nabíječky telefonu, tiskárny, monitor, počítač reprosoustavy a dalších x předmětu. Pokud v domácnosti dojde počet přípojných míst většinou se to řeší napojením prodlužovacího kabelu s patřičným počtem zásuvek.


stará podoba počítačového koutku


pohled do zapojení eklektického rozvodu v prodlužovačce

Proto není problém najít plně obsazenou prodlužovačku, ze které vede další prodlužovačka, která je po pár metrech zase plně obsazena. Tato zátěž je pak na začátku zapojena do jediné zásuvky, která vše napájí. V první řadě je přitom funkce a poté až bezpečí. Ono když se zapojují spotřebiče s rozmyslem a nedochází k přetěžování a namáhaní kabelu dá se tento způsob použít.


staré zapojení pomocí prodlužovačky

Pokud ale máte někde kout jako já, který má pevně daný účel není od věci občas místo prodlužovacích kabelu prostě vybudovat zásuvky nové. Já jsem se po delší době ignorace konečně odhodlal k činům a své místo pro počítač jsem konečně upravil tak aby nedělaly kabely jen ostudu. Pomocí lišty přivést nový kabel a udělat okruh pro počítač, který by šel pomocí vypínače vypnout.


krásně uklizené místo pro počítač

Vyklidil jsem si proto místo po počítač pořádně jsem jej i vysál, protože množství prachu okolo počítačů je většinou dost velké i když okolo něj pravidelně uklízíte. Rozvrhl jsem počet nových zásuvek a připravil díry pro lišty a nové zásuvky.


instalace elektrikářské lišty a příprava nových zásuvek

Jelikož jsem v původní prodlužovačce měl zapojený i bezdrátový domovní zvonek rozhodl jsem se že přidám ještě jednu zásuvku na kraji, která nebude závislá na vypínači a bude pod proudem pořád. Aby se k nám taky někdo dozvonil.


zapojení všech zásuvek instalovaných nad elektrikářskou lištou.

Zásuvky jsem dal od sebe podle zapojení doprostřed zásuvky na počítač a monitor a na bok zásuvku na tiskárnu a další periferie tak aby se zbytečně nekřížily i kabely vedoucí do spotřebičů.


místo starého zapojení rozvodu.

Původní zásuvku do které byla připojena prodlužovačka jsem vyměnil také dal jsem pod ní krabičku aby byla vyvýšená a mohl jsem k ní pohodlně přidat lištu.


příprava na nové vedení kabelu

Při přidání zásuvky je najednou napájení zajištěno kabelem v elektroinstalační liště a prodlužovačky již nejsou potřeba. Také je přívod mimo dveře a tak nedochází k přivření kabelu do dveří. Navíc je díky rozmístění zásuvek omezeno křížení kabelu a tak celková kabeláž vypadá o něco rozumějí.

Mohlo by Vás zajímat

Jak opravit mechanicky poškozený napajecí zdroj

Zapojení volume control u sluchátek tritton detonator


Štítky článku elektronika | opravy |
Autor Ijacek.007 28.08.2012 zobrazeno 5 361x
Předchozí článek Vysoké Tarty trasa Horný Smokovec Zámkovského chata
Oprava shnilé Suzuki Vitara rekapitulace Další článek


1

sokorka

2012-08-28 14:05:20

jj. u nás se furt něco mění :-) ale teď je to super ;-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 183 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Digiděti Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama