blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V minulém článku jsme se podívali na zálohování dokumentu na počítačích včetně verzování. Dnes nás čeká záloha mobilních přístrojů. S narůstající kvalitou fotek z mobilních přístrojů jsou tak mobily plné fotografií neopakovatelných okamžiků, které jsou mnohdy zálohovány minimálně. Abychom při ztrátě či poškození přístroje nebo paměťové katry nezůstaly bez těchto fotografií, ukážeme si jak jednoduše data přenášet do osobního úložiště.

Bezpečnost

Jelikož si vlastních dat vážím, své Synology nemám na internetu úmyslně vidět. Ve všech nastaveních tedy požívám lokální adresy. Takto nastavená záloha pochopitelně funguje jen v případě, že zálohovaný telefon je připojen na domácí Wi-Fi síť.


Obrazovky aplikace Android DS-File stažení a první instalace.

Zálohování bude provádět aplikace, která se jmenuje DS File. Proveďte tedy její instalaci z obchodu Play. Po instalaci aplikaci spustíme a nastavíme připojení k Synology serveru. Protože jsme zvolili lokální adresu a budeme data synchronizovat jen pomocí naší vnitřní sítě, klidně můžeme nechat vypnuté šifrování. Pokud bychom nastavovali zálohu do internetu, pak šifrování zapneme. V posledním kroku je políčko zapamatovat. V případě zapamatování se aplikace automaticky přihlásí. V našem případě je použit účet Admin, což pro ukázku stačí. Pro normální uživatele bychom měli vždy použít jejich účty.


Obrazovky aplikace DS-File

Po přihlášení aplikace k Synology, uvidíte všechny složky, ke kterým máte přístup. V levé horní obrazovce tedy klikněte na ikonku menu, vyberte poslední položku zálohování fotografií.


Nastavení zálohování.

Následuje obrazovka, ve které zálohování fotografií povolíme. Pokud se nás telefon zeptá, jestli chceme aplikaci povolit přístup k souborům, přístup povolíme. Bez přístupu pochopitelně aplikace soubory zálohovat nemůže. Následuje další přihlašovací dialog. Aplikace totiž pro zálohování potřebuje vlastní ověření, a tak se znovu přihlásíme.


Obrázek

Teď už nás čeká nastavení zálohování. Jako první nastavíme cíl zálohy. Tedy složku, kam se budou fotky z mobilního přístroje ukládat. Zde zase platí, že by měl mít každý uživatel složku svou, aby ve složkách pak nevznikal guláš. Vybereme tedy připravenou složku mobilni_foto.


Obrázek

Dále vybereme, co budeme chtít z telefonu zálohovat. Aplikace má nastaveno jen zálohování složky DCIM. Což je adresář, do kterého telefon nahrává fotky a videa z fotoaparátu. My si ale zálohování rozšíříme i o další adresáře, jako je adresář s uloženými soubory či Instagram. Klikneme tedy na Nastavit, zdroj zálohy a vybereme vlastní. Poté označíme požadované adresáře. Následuje volba, která říká, zda chceme nastavit zálohování všech souborů nebo jen těch nových. Zde nastavíme, aby aplikace zazálohovala všechny soubory, a nové k nim poté automaticky přidá. Ještě necháme odškrklou volbu odeslat pouze fotografie. Pokud bychom ji totiž aktivovaly, pak by se z mobilu nezálohovaly videa ani žádné jiná data kromě fotek. Teď už stačí jen kliknout na tlačítko hotovo a první zálohování muže začít.


Obrázek

Jak vidíte, zálohování nám začalo. Aplikace na mobilním telefonu našla v telefonu přes tři tisíce souboru a vesele se dala do jejich zálohování. Samozřejmě to nějaký čas zabere, nicméně po dokončení první zálohy se pak přenášejí pouze nové soubory a přenos je tak otázkou chvil. Každopádně občas doporučuji aplikaci pustit a provést kontrolu. Android totiž aplikace rád na pozadí zavírá a bez běžící aplikace opět není zálohy. Pokud budete aplikaci pravidelně kontrolovat, už se nebudete muset bát, že o Vaše fotky přijdete.

Mohlo by Vás zajímat

Jak nastavit automatické zálohování dokumentů na Synology

Jak zalohovat Ubuntu server na Synology

Jak zálohovat data ze Synology na Onedrive šifrovaně


Štítky článku bezpecnost | elektronika | fotografie | skutecnost |
Autor Ijacek.007 19.02.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 6 734x
Předchozí článek Jak na Mikrotiku nastavit L2PT VPN
Jak co nejjednodušeji zprovoznit VNC na Ubuntu 19 Další článek


gravatar1

Blainik

2020-10-27 13:48:13

Zdravím, tohle jsem ozkoušel a funguje to (když teda má tahle appka náladu a funguje). Mě by ale zajímala automatická záloha dat na synology. Představa je taková, aby ve stanovený čas mobil prostě odeslal zálohu na synology. Krásně to fungovalo, než Google rozdělil Google disk na Google disk a fotky. Nyní si synology neumí sáhnout do Google fotek a postahovat nové soubory. Napadá vás nějaká cesta?


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama