blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na velmi užitečný webový nástroj, díky kterému si zdarma můžete zapojit Arduino, připojit si k němu virtuální součástky a naprogramovat logiku bez nutností utracení jediné koruny.


Úvodní stránka portálu tinkercad.

Když jsem začínal s Arduinem, veškeré tetování pro mě až do dneška znamenalo, že pro každý pokus a obvod jsem si musel k Arduinu připojit potřebné obvody, pustit se do psaní kódu, kód přenést do kontrolérů a teprve poté testovat, jestli vše funguje. Pokud chcete ale začít s testováním například jednoduchého modulu s několika výstupy pomocí Led diod vypínačů či dalších základních součástek, můžete využít i bezplatný nástroj firmy Autodesk jménem Tinkercad, ve kterém si vše můžete zapojit virtuálně a celé zapojení vyzkoušet.


Možnost vytvoření elektrických obvodů.

Po jednoduché registraci a přihlášení vás přivítá hlavní stránka rozhraní, ve kterém je na levé straně menu, ve kterém se nachází položka Obvody. Stačí klinout na položku Vytvořit nový obvod a začne ta práva zábava.


Základní součástky.

K dispozici přitom nemáme zrovna málo součástek. Na své elektrické obvody můžete využít základní součástky, přepínače baterie led diody, odpory, motory, tranzistory, ale také mikrokontrolery, jako je například zmiňované Arduino nebo například Mikrobit. K mikrokontrolerům pak můžete rovnou připojit moduly jako je detektor vlhkosti, měření ultrazvukové vzdálenosti nebo klávesnice a další periferie.


Ukázka zapojení s barvou vodiču a parametry diody.

U každé součástky lze navíc měnit její vlastnosti. U odporu odpor, u diody barvu nebo například u propojovacích kabelu barvu kabelů. Rychle a přehledně tak vytvoříte zapojení, které bude velmi přehledné.
V záložce Kód se otevže podokno ve kterém je možné programovat vystupy kontrolérů.

V záložce kód, který naleznete v pravém horním rohu nad pracovní plochou se můžete přepnout do programování kódu mikrokontroleru. Ze začátku je zobrazené blokové schéma, s jakým pracuje MIKROBIT. Nicméně není důvod k panice. Vše se dá přepnout v záhlaví panelu na text, což je prostředí známe z Arduina.
Pohled na elektrické zapojení Arduina i s kódem.

No, a to je vše. Stačí tedy vzít komponenty, provést zapojení a napsat kód. Poté spustit simulaci a máte hotovo. To vše bez jediné investice do kontroléru kabelu a přenášení kódu.
Pohled na elektrické schéma obvodu.

V neposlední řadě se pak můžete přepojit na pohled elektrického schéma a celé zapojení si například uložit jako PDF. Jak je vidět, tak doba pokročila a dnes už k základnímu testování nebo seznámení s moduly či programováním není nutné ani nakupovat mikrokontrolery a hromadu testovacích modulů. Je sice pravda, že jde o emulátor a skutečný obvod se může chovat trochu jinak, nicméně to jsou limity, které zatím čekají alespoň z mé strany na pořádnou analýzu. Pokud se bavíme ale o jednoduché logice programovaní, pak tento web rozhodně stojí alespoň za seznámení. Navíc je plně lokalizován do češtiny, a tak by měl byt dostupný i pro mladší studenty. Rozhodně se k webu ještě vrátím a zkusím alespoň trochu prozkoumat limity tohoto emulátoru.

Mohlo by Vás zajímat

www.tinkercad.com/

Sběrnice i2c a proč ji využívat

ARDUINO první zapojení běžící světlo


Štítky článku elektronika | programovani | www-stranky | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 08.07.2022 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 571x
Předchozí článek Displej 8x32 z ledpásku WS2812B


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama