blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V jednom českém eshopu jsme narazili na zajímavé ledkové světlo, osázené 12. led diodami, které se dá ovládat dálkovým ovládačem. Neodolali jsme, světlo pořídili a po odzkoušení nás napadlo, že kdybychom to chtěli ovládat pomocí mobilu či pc místo dálkového ovladače? Ukážeme si, co bylo potřeba překonat, abychom mohli složit systém, pomocí kterého teď ovládáme světlo bez nutnosti sahat po ovladači. Navíc nebudeme zasahat ani do samotné konstrukce světlometu, ale vytvoříme systém, který bude doplňovat ovládání samotného ovladače. Získáme tím tedy možnost ovládání, jak pomocí ovladače, tak pomocí mobilu či počítače.


Pohled na světlo i s jeho dálovým ovládáním.

Nejprve si ale pojďme světlo v krátkosti představit. Jedná se o světlomet osazeny 12ti led diodami, jejíž výrobcem deklarovaný výkon je 3W. Světlo je osázeno 3 červenými, 3 zelenými, 3modrýmy a 3 bílými diodami tak, aby jejich kombinace mohla vytvořit 7 barev. Barvy jsou červená, zelená, modrá, růžová, žlutá, světle modrá a bílá. Dále světlomet umí blikat a barvy prolínat. Také by měl umět se spínat podle hudby pomocí DMX vstupu. Tuto funkci jsme, ale nezkoušeli. Všechny tyto funkce lze vyvolávat přiloženým ovladačem, stejným jako je většina čínských ir ovládačů.


V kolečku je zvýrazněn přijmač na 433MHz který se stará o dálkové ovládání.

Náš první krok tedy byl analyzovat frekvence blikání infračervené diody na ovladači a zjistit tak signál, kterým ovladač komunikuje se samotným světlometem. Tento postup se ukázal složitější, než se může na první pohled zdát, protože onen ovladač, ač vybaven diodou nepoužívá infračervený signál. Po mnoha hodinách pokusů a omylů se nám nepodařilo zachytit a následně poslat signál, na který by světlomet, jakkoliv reagoval. Míra frustrace byla natolik velká, že jsme se rozhodli světlomet rozebrat a nahradit v něm elektroniku přijímací signál. V tom jsme narazili na zajímavou věc. Vevnitř světlometu se ukrývá přijímač dálkového ovládání na 433MHz. Ukázalo se tak tedy, že ovládač není infračervený, ale rádiový a vysílá frekvence v rádiovém spektru. Tak proto na žádné povely pomocí infračervených signálů nereagoval.


Záznam odchicených kódů pro ovládání světla na frekvenci 433MHz

Vytáhli jsme tedy přijímač a analyzovali jaký signál se objevuje na výstupu a sepsali tabulku ovládacích tlačítek. Ovladač tedy pracuje s těmito kódy ovládání. Červená 146189 Zelená 146190 Modrá 146191 Růžová 146192 Žlutá 146193 Světle modrá 146194 Bílá 146195 Blikání 146185 Prolínání 146184 Vypnutí 146179


Pohled na modul přijmače a vysílače na 433MHz

Jakmile jsme měli kódy ovládání, stačilo už jen pořídit vysílací modul na 433MHz a kódy odeslat. Pořídili jsme sadu vysílače a přijímače a vrhli se do dalšího testování. Ani zde to nešlo úplně jako po drátkách. U modulu standartně nejsou antény, ale pro svůj spolehlivý chod je potřebují. Než se tedy pustíte do testování, vždy si anténu připravte. Vyhnete se tak laborování a zkoušení jako my, kdy jsme nevěděli proč to ksakru vlastně nefunguje. Anténa není přitom vůbec složitá. Stačí vám k tomu 17,3 cm drátku namotaného například na tužce do podoby cívky.

antena

Jakmile máte modul s cívkou, stačí už jej jen připojit k ESP či Arduino a poslat kód popsaný výše. My jsme použili modul ESP8266. Připojily jsme modul na piny D2 a D3 a celý kód jsme napsali, tak aby se dal odeslat jakýkoliv rádiový signál pomocí knihovny RCSwitch . Hotovo. Čínské levné světlo dělá přesně to, co chceme aniž bychom museli sáhnout do eklektického zapojení přístroje. Pokud se vám nechce využít mobil či počítač, stále můžete sáhnout po originálním ovladači a světlo si ovládat přes něj.

Mohlo vy vás zajímat

Používání infračervených signálu a ESP8266

Minimalistický wifi kontrolér k led pásku WS2812


Štítky článku elektronika | myslenky | programovani | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 13.02.2022 zobrazeno 437x
Předchozí článek Používání infračervených signálu a ESP8266
Displej 8x32 z ledpásku WS2812B Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama