blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Více jak čtyři měsíce mi na mém autě blikala kontrola žhaveni. Poprvé jsem o ní psal zde. Kontrolka bliká pouze pokud řídící jednotka motoru diagnostikuje nějakou chybu, která přímo ovlivňuje chod motoru. Alespoň tak je popsána chyba v manuálu. Podle něj by se mělo auto rozbliká-li se kontrolka žhavení přepnout do nouzového režimu a umožnit pouze nouzovou jízdu do servisu.

Naštěstí v mém případě se elektronika do žádného „nouzového režimu“ nepřepnula a s autem se dalo jezdit normálně dál. Pouze motor se na volnoběhu značně třásl jako by se dusil. První diagnostika mého mechanika byla, že se jedná o vadný spínač brzdového pedálu, který je také napojen na řídící jednotku a při jeho poruše dochází k rozblikání kontrolky.


palubní přístrojová deska škoda Octavie 1 a indikace chyby žhavení.

Zákon schválnosti, ale zní téměř vždy jasně takže nejjednodušší závada to většinou není. Po výměně snímače se tedy vesele motor třepal dále a kontrolka blikala pořád. V průběhu jsem ještě dokázal kontrolku obalamutit tím, že jsem tankoval „kvalitnější“ naftu na jiné čerpací stanici. Čím horší palivo tím častěji kontrolka blikala podle toho jsem si docela jasně udělal obrázek o kvalitě paliva na čerpacích stanicích bez nějakého rozboru.

Po cestě z dovolené ovšem kontrolka již blikat nepřestala a již jsem mohl lít jakoukoliv naftu bylo to jednotce jedno. Řídící jednotka motoru hlásila jen sporadickou chybu „chyba množství paliva“ což mohlo být způsobeno čímkoliv. Na tachometru mám přes 290 000 km a to je nepochybně autobazarem staženo, takže cca mé auto muže mít najeto klidně i 450 000 km. Roky na to má.

Podle všeho by mohly být základem problému buď vadné palivové čerpadlo, nebo řídící jednotka motoru. Obojí má vlastně přímý vliv na dění motoru i na tom jak se motor chová. Vzhledem ke stáří a faktu, že se chyba projevovala i na volnoběh se mechanici rozhodli, že první vymění vstřikovací čerpadlo a pokud to nepomůže, vymění řídící jednotku motoru.

Chvíli trvalo než došlo k výměně, ale nakonec mi mechanici sehnali starší vstřikovací čerpadlo a provedly jeho výměnu. Oprava pomohla motor se ztišil kontrolka žhavení mě přestala prudit a na volnoběhu se již motor neroztřepával. Chvíli jsem byl skeptický a čekal jsem kdy se náhodou zase kontrolka nerožne, ale vše vypadá přesně tak jak má.

Mě se vstřikovací čerpadlo zřejmě porouhalo kvůli stáří, protože auto má více jak třináct let. Já osobně s ním jezdím každý den a v průměru týdně ujedu okolo 600 km. Co je ale podle mých mechaniku zarážející je počet aut, které vyžadují jejich pozornost. Podle mechaniku totiž letos opravují nejvíce pokažených motoru od doby co ví. Přičítají to podle nich na kvalitě našich pohonných hmot kdy do motoru začali naši zákonodárci prát „ekologickou“ složku. Podle všeho zase až tak ekologická nebude, hlavně autům toto palivo moc nechutná a na rychlosti kazivosti jednotlivých dílu má toto palivo zřejmě nemalý vliv.

Mohlo by vás zajímat

Indikace chyby žhavení škoda Octavie

Instalace tempomatu škoda octavie

Montáž tažného zařízení do škody octavie

Instalace parrot hanfree


Štítky článku auto | octavie | opravy |
Autor Ijacek.007 27.10.2011 zobrazeno 29 442x
Předchozí článek Autoškola národa říjen 2011
Fotky demolice krnovského železničního mostu trati Krnov – Glubczyce Další článek


gravatar1

Misko.oc

2019-01-19 03:46:47

Mne to ties sviety ale nema tah ties vypnem a zapnem a uz ide co to moze byt octavia mk2 2007


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama