blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Od zásnub až po brzké ranní hodiny po svatbě uplynulo 140 dní. Svatbu jako takovou jsme, ale plánovaly pouze měsíc dopředu. Během měsíce se nejen stihly veškeré přípravy, ale také několikrát změnit či předělat již dohodnuté. V pár řádcích se pokusím vrátit o měsíc zpět a popsat pár zajímavostí, které se měnily za pochodu.

Jiné místo na hostinu.
Vybaveni termínem z krnovské radnice, ozvaly jsme se do vybrané restaurace s rezervací místa. Vybrali jsme si restauraci v Krnově, aby to většina svatebčanů neměla daleko. Navíc jsme brali v potaz i to, že restaurace se pyšnila tím, že s přípravou svateb má nemalé zkušenosti a že nastávajícím manželům s přípravou svatební hostiny pomohou. I když měla restaurace vlastní stránky na niž byl kalendář a v něm prázdný termín, restaurace volno neměla. V rychlosti strachu a panice jsme začali hledat náhradní místo pro nakrmení a pobavení všech svatebčanů.


pohoda klídek a cigárko i tak se bavili svatebčané

Volba padla na příjemnou hospůdku ve vesničce nedaleko Krnova. Vesnice nese jméno Úvalno a hospůdka Stražiště. Majitelka nám termín ochotně zarezervovala. Dohodli jsme se na termínu schůzky 14 dní před svatbou, kde se měli dohodnout všechny podrobnosti a doladit vše potřebné. Musím uznat že nakonec vůbec nevadilo, že se hostina posouvala, protože se většině svatebčanům hospůdka i její okolí velice líbilo.

Hrozilo, že nevěstu k oltáři nedovede otec.
Otec mé ženy a tedy můj tchán je člověk, který nemá rád velké společenské akce. Sám se většinou jakýchkoliv velkých akcí úmyslně neúčastní. Já ani má žena jsme však netušili, že bude problém s tím, že by se chtěl vyhnou svatbě vlastní dcery. Ať už to tchán myslel od začátku jakkoliv, to že by se svatby neúčastnil nemile překvapilo nejenom mě, ale velice špatně to brala i má žena. Představa, že by ji k oltáři nevedl otec, se ji ani trochu nelíbila. Naštěstí si to tchán brzy rozmyslel, i za menšího tlaku druhé dcery, která mu sdělila, že obřad by se bez něj odvolával. Otec nevěsty tedy nakonec přislíbil účast a tak se v plánování mohlo pokračovat.


Cesta nevěsty k oltáři

Změna místa obřadu.
Původně měl být obřad v krnovské koncertní síni. Žena si nepřála obřad na radnici a chtěla zajímavější místo. Na matrice jsme si tedy rovnou zvolili místo obřadu v koncertní síni. Plní euforie a adrenalinu z zařizovaní svatby a všech informací, které na nás matrikářka chrlila jsme, ovšem nepochopili, že si máme termín ještě ověřit na informačním centru, které má koncertní síň pod správou. Místo ověření termínu jsem pochopil, že již stačí zaplatit poplatek, který se platí za použití koncertní síně. Vytiskly a rozeslaly se tedy pozvánky na svatbu, aby všichni svatebčani mohli dopředu s termínem počítat. Když jsem poté šel zaplatit poplatek bylo mi v informačním centru řečeno, že svatba se v koncertní síni rozhodně pořádat nemůže, jelikož koncertní síň není volná. Na termín naší svatby se v koncertní síni totiž konal koncert, který byl naplánovaný již půl roku dopředu a proto nás v do koncertní síně nepustí.


první společná cesta manželu z radnice

V rychlosti jsem tedy zavolal ženě a konzultoval, nastalou velice nepříjemnou situaci. Dohodli jsme se tedy, že to necháme na úřad a já rychle letěl na matriku změnit místo obřadu. Jen jsem doufal, aby na den, který nám vybrali vůbec měli volno v obřadní síni. Cely uřícený a ještě docela rozladěný, mimo úřední hodiny, jsem tedy dorazil na matriku a chtěl jsem nastalou situaci s místem obřadu řešit. Naštěstí mě z kanceláře úřednice nevyhodili a i když nebyly úřední hodiny pomohli mi nastalou situaci vyřešit. V obřadní síni krnovské radnice na čas, který jsme dostali, jako první ještě bylo volno a tak jsme se dohodli na stejný datum i hodinu, jen se místo koncertní síně obřad pořádal tam, kde jsme hned od začátku nechtěli. Po obřadu však nevěsta byla spokojená a řekla mi, že krnovská radnice nakonec byla vlastně výborná volba.
první verze pozvánky kvůli změně místa se musely tisknout nové

druhá verze pozvánky

Objednané prstýnky dorazily velké
Bez prstýnku by nebyla svatba to jsme věděli hned, a proto jsme na samém začátku plánování svatby sháněli prstýnky. Když jsme se ovšem dozvěděli cenu a termíny dodání v klenotnictvích, rozhodli jsme se prstýnky objednat po internetu. Dodací lhůta byla 14 dní a tak jsme pečlivě objednali a čekali. Prstýnky sice přišli včas, ovšem byly o několik čísel větší.


svatební kytice s prstýnky

Vzhledem k vyraženému datu z vnitřní strany prstýnků by nešly ani vrátit a tak jsme je nechali zmenšit v Krnově. Velice ochotně a za hubičku, nám zdejší mistr, prstýnky rozřezal a zase spojil, tak aby nám sedly akorát na ruku. Navíc to na prstýncích téměř není znát. U mého, který je větší byste to nepoznaly. U přítelkyně byl prstýnek již menší se trošičku poškodil jeden ornament. Prstýnky však měli svou správnou velikost a i krásu a tak nic nebránilo slavnostnímu navlečení.

Svatební šaty potřebovaly zásah švadleny.
Díky pokročilému stádiu těhotenství nevěsty i díky rychle se měnícím proporcím se pouze odhadovalo, jaké šaty si nevěsta muže obléct. Na rychlo se tedy sháněla šikovná švadlena, která by byla ochotná šaty na rychlo upravit. Musím podotknout, že ani já ani žena žádnou švadlenu neznáme. Zde zasáhla babička a ochotně doporučila šikovnou švadlenu, která za hubičku a minimum času šaty zkrátila ke spokojenosti nevěsty.
póóza u zdi :-)

Svatební střevíce dorazily na poslední chvíli
Objednaná obuv nevěsty málem nestihla dorazit. Cestou z německa se ztratily. Dorazily 3 dny před obřadem. Nevěsta tedy nemusela k oltáři bosky.


střevíček nevěsty
Podobné to bylo i se šperky, podvázky a hlavně květy do vlasů. Díky vytrvalé komunikaci s dodavatelem a díky neustálému pozměňování objednávky nakonec vše dorazilo. A dokonce včas a s kompenzací.

Počasí dlouho hrozilo, že svatbu zkomplikuje.
Téměř více jak týden od začátku plánovaní svatby, napadl sníh a teploty se držely pod bodem mrazu. Jakmile sníh odtál, předpověď počasí slibovala silné bouřky a teploty do 12 stupňů. Dokonce tři dny před obřadem stále hrozilo, že teplota spadne a místo slunečného počasí, které panovalo celý týden před svatbou, bude pořádně pršet. Bouřky a ochlazení opravdu přišli, ovšem o 12 hodin později . Teplota a bouřky se přehnaly až ve večerních hodinách, takže to svatbu nijak neovlivnilo. Druhý den již místo 24 stupňu bylo vážne pouze 12.

Všechno nakonec dobře dopadlo a svatební den nepřekazila žádná z drobností, kterou jsme za pochodu museli vyřešit. Nebylo by to ale tak v pohodě bez obětavostí lidí, kteří dali svou ruku k dílu a pomohli nejen s organizaci samotné svatby, ale také s uklidněním nastávajících novomanželů. Různým technickým konzultacím či pomoci. Ještě jednou tedy děkujeme všem, kteří nám v organizací našeho svatebního dne pomáhali, tak abychom se z toho nezbláznili.
výhled na společné chvíle

Další zajímavosti

Pokud Vás zajímají další informace ohledně naší svatby všechny články najdete ZDE


Štítky článku akce | svatba | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 29.04.2013 zobrazeno 5 885x
Předchozí článek Tak jsem se oženil
Svatební fotky Další článek


1

Crazy

2013-04-30 11:34:21

Moc hezky popsané, a jak čtu, tak nic nejde jen tak po másle :-/ ale hlavně , že jste to všechno zvládli, až teď si dělám obrázek , kolik času a starostí kolem zařizování svatby je a když ještě vznikají komplikace … Respekt Vám, jak jste to bravurně zvládli :)


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2013-04-30 11:38:01

Respekt patří všem, organizace se chopily jak svědkové tak další spousta lidí která pomáhala a díky i jejích obětavostí vše nakonec dopadlo tak jak dopadlo.


3

sokorka

2013-04-30 11:42:33

jj. sranda


4

slunickoko

2013-04-30 19:38:41

moc krásně napsané, plné romantiky, Zdeni závidím a zároveň vám to přeji


5

Jana

2013-04-30 19:44:27

Moc hezky popsané peripetie vyřizování jednoho nezapomenutelného dne.Strašně moc Vám gratuluji a přeji, aby jste společně prožily spoustu nezapomenutelných dnů které nebudou vždy jednoduché a nechť Vám vaše láska vydrží až do důchodu i déle z celého srdce přeje Mamka Jana-Tvrdkov :D


6

Direx123789

2013-04-30 20:44:50

Hodne stesti :-)


7

kkk.aaa.ttt.yyy.

2013-05-01 11:03:08

Hezky napsáno, doufám, že nebudete mít stejně hektický život jako svatbu :) Přeju hodně štěstí a pohodičku ve společném životě :) A zdravé a krásné miminko samozřejmě!


gravatar8iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2013-05-01 12:01:00

moc děkuji všem za komentář i přání hlavně však že jste vydržely číst až do konce :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama