blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Tak jako loni jsem i letos udělal pravidelné čištění mého domácího „serveru“, který využívám jako router ale i jako server pro své webové stránky.

Jako svůj domácí server využívám vysloužilý, ale stálé funkční notebook bratra. Ten na rozdíl od stolních počítačů má mnohem menší spotřebu energie. Bohužel notebooky nejsou konstruovány na nepřetržitý provoz a proto je nutné pravidelně kontrolovat stav komponent počítače.

Každý počítač vyžaduje občas vyčištění prachu, který se v něm usazuje díky cirkulaci vzduchů při chlazení. Odvádění teplého vzduchu a v přívodu studeného pro chlazení CPU a grafických karet počítačů fungují jako velice slabý vysavač. Čím déle počítač máte tím více se do něj prachu dostane.

Prach není v počítači vítaným návštěvníkem zanáší plochy chladičů a snižuje jejich odvod tepla. Při velkém zanesení pak počítač ve snaze uchladit důležité součástky přidává otáčky do ventilátoru a tím vzniká větší hluk. Pokud máte počítač značně zanesen dochází také k přidření ložisek Ventilátorů. Ty se pak musejí vyměnit jelikož přidřené ložisko se neopravuje. U stolních počítačů jde oprava ventilátoru vyřešit relativně levně. Pokud se Vám ovšem přidře ventilátor v noteboku připravte se na to, že oprava nebude levná záležitost.

Prach se v počítačích rozhodně nedoporučuje ignorovat. Dalším neduhem jsou chladící pasty na procesorech. Každá chladící pasta má svou životnost po kterou je schopna velice efektivně přenášet teploty z čipů na chladič. Čím starší ovšem máte chladící pastu dochází ke strátě jejích vlastností a přenost teplot poté není tak efektivní. Následuje postup stejný jako u zanešeného ventilátoru prachem. Počítač ve snaze ochránit komponenty přidá otáčky do ventilátoru a nasleduje větší hlučnost i větší možnost že se vám ventilátor přidře.


Obrázek

Loni jsem na chladiči měl tuhle vrstvu prachu na další fotce se můžete samy přesvědčit kolik prachu za rok používaní přibylo. A to je počítač umístěn relativně v čistém prostředí. Mnohem huře jsou na tom například osobní počítače na Ostravsku kde je prašnost ve vzduchu opravdu obrovská. Nebo například v provozech či obchodech kde je prachu mnohem více.


pohled na prach v chladiči CPU u notebooku

Takto vypadal chladič letos je vidět že i teď v chladiči byla vrstva prachu, která zvyšovala otáčky chladiče nebo zmenšovala účinnost samotného chlazení.


Obrázek

Pohled na CPU ukazuje že chladící pasta již z části neplila 100% svůj úkol. Místa kde jde vidět na plochu CPU se již chladila hůře.


Obrázek

Před vyčištěním chladič vykazoval zhruba 54 db hluku.


Obrázek

Po vyčištění je vidět mírné zlepšení. Více jak v hluku by však napověděly teploty, které byly na procesoru před a po vyčištění tyto údaje ovšem nemám. Stejně by ukazovaly jen na můj konkrétní počítač, protože každý počítač na tom muže být jinak.


Obrázek

Takhle vypadala údržba s pohledu statistiky dostupnosti mého webu pro uživatele. Jak vidíte žadné dramatické omezeni dostupnosti nenastalo. Kdyby mi v pc ovšem něco shořelo díky prachu problémy by přišli mnohem větší. Mějte na paměti že počítače jsou také jenom stroje vhodnou údržbou se můžete vyvarovat problémům a přidat životnosti v žádném případě však nespoléhejte, že pokud počítač několikrát za rok vyčistíte nemůže se nic stát. Pro si neustále opakujte větu „Zálohovat, Zálohovat, Zálohovat“ a tou se také řiďte. Protože pokud již nastane nějaký problém s počítačem první co Vás napadne bude a co s daty co tam mám?

Mohlo by Vás zajímat

Udržba routru


Štítky článku opravy | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 13.01.2012 zobrazeno 3 574x
Předchozí článek Tachometr mé Octavie se přehoupl přes 300000 km
Zbavte se stresu postavte si sněhuláka Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama