blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Před více jak rok a půl jsem si koupil wifi router asus WL520GC. Zařízení dobře znám mám za sebou nejednu instalaci u zákazníků, takže jsem si jej koupil i pro sebe. Nebýt nového synology, které jsem si koupil asi bych ani nezjistil, že v přenosové rychlosti není něco v pořádku. Mám doma totiž velice omezený internet. Přes wifi jsem vzhledem k rychlosti přenosu nikdy nic nekopíroval.


Obrázek
Pohled na starý asus WL520GC

Situace se ale změnila a tak sem se naučil přehrávat filmy pomoci bezdrátové sítě z diskového úložiště. Věděl jsem o omezené možnosti přenosu dat vzhledem k možnostem bezdrátových sítí, ty ovšem na obyčejné přehrávaní filmu z datového úložiště musí stačit.

Bohužel se mi ovšem video sekalo i při přehrávaní ze sítového úložiště. Měřením jsem zjistil, že přenosová rychlost wifi sítě je pouze 800 kB/s což je 6,4 Mbps. To je na video opravdu trochu málo. Dovezl jsem si zařízení do práce, abych jej odzkoušel v jiné síti a opravdu se ukázalo, že přenos přes wifi je velice omezen. Rozhodl jsem se tedy první zaktualizovat firmware jestli se situace nezlepší.

Během aktualizace však zařízení umřelo úplně, restartovalo se a již korektně nenaběhlo. Nedalo se nic dělat obnova nepomohla recovery nahraní také neprošlo takže jsem dal Asus na reklamaci. Dnes se mi z reklamace ozvali s tím, že zařízení WL520 GC již není možno dodat, že mi tedy můžou dodat novější typ konkrétně ASUS RT-10N.


Obrázek
Krabička ASUS RT-N10

Jedná se přitom o téměř totožné zařízení, dokonce i obal je takřka stejný. Ovšem uvnitř je již inovovaný čipset s podporou 802.11 N nejnovější a nejrychlejší wifi sítě. Takže nejen, že jsem si pomohl, protože nyní přenos dat funguje rychlostí 2800 kB/s což je cca 22 Mbps. Ted se mi již přehrávaní ze sítového úložiště sekat nebude.

Měření rychlosti přenosu de dnes udávají dvě v mbps a b/s jaký je mezi nimi rozdíl ?

Mbps udává hodnotu počet bytu za sekundu.

b/s udává hodnotu počet bajtu za sekundu.

Obecně platí, že každý počítačový bajt má 8 bitu, proto se při převodu musí pro získaní Mbps udělat

Počet b/s *8 = Mbps.


Obrázek
Pohled na nový asus RT-N10 jak je vidět je k nerozeznání.

Doufám že tento router už bude sloužit mnohem déle než jeho předchůdce. Také doufám, že nebudu muset být doma bez wifi několik týdnů. Asus totiž již několik měsíců slouží pouze v režimu Access Point. Česky řečeno přístupového bodu. Přes wifi signál routování internetu doma řeším svým oblíbeným UBUNTU.

Tento systém běží na samostatném PC pomocí, kterého dělám i monitoring provozu a omezuji počítače, které v mé domácnosti stáhnou z internetu příliš dat. Přece jen mé připojení k internetu je značně omezené a na trafik do jisté míry závislý, ale o tom napíši zase příště.


Štítky článku elektronika | internet | recenze | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.05.2011 zobrazeno 3 696x
Předchozí článek Výkyvy počasí
Další odhalený problém po aktualizaci ubuntu 11.04 Další článek


1

ballista

2012-05-28 21:15:37

ASUS už v životě né. Mám 5let starý noťas Fujitsu Siemens a doposud žádnou reklamaci a na roka půl strém ASUSu jich bylo už tolik a stále to pořádně nefunguje. A že by se na záruční opravy dívali něják přátelsky to né.


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2012-05-29 09:00:20

no tak ono je rozdíl mít notebook který potřebuješ každý den a pak mít jen router který ještě funguje jen jako AP. Bez wifi se doma nějakou dobu obejdu takže reklamace takového zařízení nebolý naopak notebok by bolel citelně a tím samozřejmě i celkové chápaní celé reklamace.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama