blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si předvedeme a složíme velice zajímavý český počin. Open source herní konzoly vyvíjenou českým týmem umožňující složit si vlastní kus elektroniky, a navíc ukázat možnosti základu programování.


Pohled na stream při kterém jsme PicoPad stavěli

Elektronických obvodů a stavebnic existuje celá řada a například s Arduinem a moduly, které se dají v jeho prostředí programovat jsme si na těchto stránkách psali nejednou. Tento počin je ale v mnohém zajímavý a odlišný od ostatních. Konzole je dodávána jako stavebnice a musíte ji tedy nejprve složit. Obsahuje několik základních součástek jako jsou odpory, kondenzátory, diody nebo například konektor či vypínač. Není, ale třeba se úplně obávat. Nejmenší SMB součástky ve stavebnici nenajdete, takže lze vše složit i pomocí trafo pájky.


Pohled na přední část desky konzole bez kritu


Zadní část stavebnice a pohled na baterii i raspberry

Složení je zajímavou výzvou. Všechny součástky jsou od sebe dostatečně daleko, aby je bylo možné bezpečně připájet. Nicméně je potřeba je připájet precizně. Mně se při pájení podařilo nedokonale připájet přeprogramovaný modul Raspberry Pi Pico a tak konzole hned na začátek nejela z baterie a nenabíjela se. Ve snaze najít problém jsem vypájel hlavní přepínač a pak jsem se nejednu chvíli trápil s tím, jej na desku vrátit. U připájení displeje jsem to zase špatně upevnil a bylo potřeba jej znovu připájet správně tak, aby později seděl vrchní kryt. Nebo například u mikrospínačů se některé ovládací tlačítka připájel trochu z osy, což na funkci nemá pražádnou funkci, na osazení vrchního krytu však ano. Všechny ovládací tlačítka mikrospínačů – čtyři na každé straně displeje jsou částečně překryty vrchním krytem tak, aby ovládání bylo příjemné, ale ovládací tlačítka moc nepřečuhovala. Pokud však připájíte tlačítka trochu z osy, díry ve vrchním krytu drhnou o tlačítko, a to přijde o svůj jednoduchý stisk. Poté máte dvě možnosti, jak konzoly opravit. Buďto přepájet mikrospínače správně, nebo díry ve vrchním krytu trošičku zvětšit tak, aby nedocházelo k drhnutí při stisku.


pohled na ukazatel baterie který je součástí předpřiraveného kódu

Také se mi při skládání podařilo nějak ztratit jeden šroubek na přichycení krytu, takže má konzole je sešroubována jen třemi. Napadlo mě sice, že šroubek v balení nebyl, přece jen není tak malý, abych jej jednoduše ztratil, ale vzhledem k tomu, že jsem schopen v dílně hledat každou chvíli cokoliv, jsem tuto teorii opustil a připsal jsem ztrátu šroubku mojí nešikovnosti. Pokud se nechcete věnovat programování nebo zkoumání, jak věci fungují, může vaše cesta po složení skončit. Konzole má v Raspberry Pi nahrán základní program i s ukázkou her a je tedy vše připraveno na hraní. Je zde připraveno 16 her, které mají všechny volnou licenci. Asi nejzajímavější pro mě bylo umístění mezi hrami české hry Vlak pojmenované anglickým názvem Train. Tuto hříčku jsem hrával pod dosem na školních počítačích dávno před tím, než se had dostal na mobilní telefony kolem mě. A motiv hry také zdobí přední i zadní kryt konzole.


takto vypada složená konzole která se nabíjí a má zanutou legendarní hru Vlaky

Co napsat na závěr? Máme tady opravdu velmi pěkný kus elektroniky, která díky otevřenému zdrojovému kódu, chystaným návodům pro výuku a českou stopou rozhodně stojí za pozornost. Vše teď bude nejspíše záležet, jestli si tahle konzole najde cestu do škol. Bude ale záležet, zda li budou autoři nebo komunita pokračovat ve vývoji dokumentace a zda-li v budoucnu například bude možné koupit konzoli již složenou. Dovedu si představit, že progresivnější učitelé by ji přidali, jakou učební pomůcku. Ne všichni však mají zároveň možnost ji například žáky nechat i složit. Ať to bude, jak bude, mi budeme průběžné vývoj PicoPadu sledovat a kdo ví, možná o tomto kusu techniky na našich stránkách nečtete naposled.

Mohlo by vás zajímat

PicoPad.eu stránka konzole (česky)

Pájeníčko.cz obchod s konzilí

Github konzole


Štítky článku elektronika | hry | programovani | recenze | skutecnost | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.08.2023 Opravil(a) sokorka zobrazeno 5 839x
Předchozí článek Kostelík sv. Nikolaje, Poloostrov Pelješac Chorvatsko
Co jsou cookies a jak je využíváme Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama