blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Jak se již stává tradicí pokaždé když provádím aktualizaci ubuntu serveru, který mám doma pro routování internetu, a jako stroj na www stránky. Tak se aktualizace pokazí ani dnes tomu nebylo jinak.

Po předchozím neúspěchu jsem se na update náležitě připravil. Minule se mi totiž v cronu (plánovači úloh pod linuxem ) zasekl proces a kvůli němu bylo nutné pc restartovat. Poté se připojit do opravné konzole a dát aktualizaci všech baličku do pořádku.

Tentokrát jsem tedy počítal s problémy. Proto jsem raději všechny plánované spouštěné úlohy zastavil. Nečekal jsem tedy žádný problém ten ovšem přišel. Průběh aktualizace probíhal podle očekávaní. Systém začal stahovat a instalovat balíčky, napsal mi předpokládanou dobu instalace čtyři hodiny. Po chvíli ovšem dostal rozum a čas přepočítal na 50 minut.

Nechal jsem aktualizovat ubuntu a dělal jsem další práci. Když jsem si všiml, že se aktualizační proces zastavil vypadla sítová komunikace, ztratil se kurzor a ubuntu přestalo reagovat na jakýkoliv pokus o ovládaní. Jediné co mohlo následovat bylo vypnutí právě se aktualizujícího systému tedy věc, která je ta nejhorší z možných. Počkal jsem 30 minut, ale když se ani poté nic nedělo musel jsem se odhodlat k vypnutí neovladatelného a nic nedělajícího systému. Podržel jsem tlačítko power a v tu ránu jsem si zadělal na problém.

Po zapnutí proběhl POST na obrazovce se minulo logo Ubuntu. Po chvíli skončilo s velice nepříjemným hlášením.

The disk drive for /media/sda2 is not ready yet or not present.

Continue to wait, press S to skip or M for manual recovery.

Chvíli jsem tedy čekal, i když hlášení psalo, že nelze připojit root disk. Což rozhodně nebylo dobře. Poté jsem se několikrát odvážil zkusit přeskočit mapovaní tlačítkem S ovšem to se také míjelo účinkem. Vzhledem k tomu o se vlastně nepřipojilo.

Nedalo se tedy nic dělat musel jsem použít M a zkusit problém manuálně opravit. Připojil jsem si notebook přes mobil k internetu a začal jsem zjišťovat jak obnovit zhavarovaný systém s co nejmenšími dopadem na ztrátu dat a instalaci programu. Mód pro manuální opravu, který se spustil se spustil v režimu disku pouze pro čtení a proto jakýkoliv změny nešli aplikovat.

Nalezl jsem spoustu návodu, ale nic co by vedlo k vyřešení problému. Kontroloval jsem disk zda neobsahuje chyby nebo zda soubor /etc/fstab obsahuje správně všechny údaje. Dokonce jsem se přes ICQ zoufale ptal mého největšího profíka na linux zda se s tím nesetkal a nic.

Nakonec jsem ale k správnému postupu došel, překvapivě byl opravdu jednoduchý. Stačilo spustit onu manuální opravu a použít příkaz pro znovu připojení oddílu tentokrát ale v modu pro čtení a zápis.

sudo mount -n -o remount,rw /

Jakmile jsem měl připojený systém souboru pro čtení i zápis už stačilo málo, první jsem spustil příkaz.

Sudo apt-get install update

Tento příkaz skončil chybou a systém mi sdělil, že mám špatně nainstalovany aktualizace a že mám použit příkaz na opravu. Slepě jsem tedy opsal příkaz.

sudo dpkg --configure –a

pak už jen stačilo pouze počkat jakmile dojely všechny aktualizace.

sudo reboot

Systém najednou najel bez problému do grafického rozhraní. Poté jen doinstalovat aktualizace, které byly staženy, ale nebyly nainstalovaný. Tada ubuntu 11.04 je funkční a v pořádku.

Aktualizace netrvala najednou odhadovanou hodinu, ale blížila se prvně odhadovaným čtyřem hodinám.

graf výpadku

Chtěl bych tímto článkem nejen poděkovat Google a Tomáši, který mi pomáhali tak popřát ostatním poloamatérům, kteří používají ubuntu aby je takové problémy jako mě nepotkaly.


Štítky článku opravy | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 02.05.2011 zobrazeno 3 101x
Předchozí článek Asus Oplay HDP-R1
Výkyvy počasí Další článek


1

Rado Dlapka

2011-05-11 09:33:18

tomuhle se říka že to NASERE!! :) jinak Ijáček a Google jsou borci :) viď ?


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama