blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Již téměř čtyři roky žiji s přítelkyní v male klidné obci jménem Krasov. Obec je svým způsobem velice jedinečná. Nachází se v lesích, které ji obklopují ze všech stran. Připojit se v této vesničce k internetu, byl ale do nedávna velký problém.

Lidé dnes internet berou jako samozřejmost. Pomocí internetu dnes telefonují, studují nebo například sledují oblíbené pořady a videa. Málo kdo si však dnes dovede přestavit, že jsou v České republice i místa, kde se k internetu, tedy k tomu normálnímu, nepřipojíte. Normálním internetem myslím možnosti stáhnout si kdejaké data, podívat se na kdejaký film a neobávat se limitu za stažená data.

Můžete namítat, že existuje bezpočet možností, jak se dnes k celosvětové síti přidat. Ano, dnes se do internetu dovede připojit kdejaký telefon s datovým připojením. Většina „mobilních“ připojení k internetu je však omezena na přenos dat. Technologie zvaná F.U.P. z anglického Fair User Policy dohlíží nad všemi staženými a odeslanými daty a pokud přenesete více dat, internet se vám většinou omezí nebo úplně odpojí.


turistická mapa obce krasov z portálu Mapy.cz

Vrátím se k obci Krasov, ve které bydlím. Jak jsem již psal, obec leží v lesích a to utopená mezi okolími zalesněnými kopci. Signál na mobilní telefony zde jeden operátor nemá, druhý značně kolísá, alespoň v místě mého bydliště a třetí operátor z datových přenosů nabízí pouze technologii EDGE. ADSL technologie díky absence kabelového vedení O2 není možné.

Když jsem hledal použitelnou technologii na připojení domácnosti, jako jediné se zdálo použití satelitního internetu. Rychlost je velice příjemná, bohužel je zde F.U.P. nastaven mnohem přísněji, než u mobilních tarifu našich mobilních operátoru.


pohled na složenou parabolu a další díly dodavane společně s parabolou

Dlouho to tedy vypadalo, že omezený satelitní internet bude jedinou technologii spojující mou domácnost z internetem. V případě nouze sem sice používal i mobilní internet, ten však byl vždy jen jako rezervní.

Začátkem letošního roku však přišla možnost, přihlásit se k možnosti zřízení nového internetového připojení, které dohodla obec s firmou FIFEJDY, která byla jako jediná ochotná obec s několika přípojkami, připojit pomocí bezdrátových technologii.


Stožár pro připojení k internetu v obci Krasov

Během minulého měsíce firma v Krasově vybudovala stožár. Poté začala připojovat první domácnosti. Včera připojení k internetu dokončili i u mě a nyní mam tedy doma konečně internet který není zatížen žádným F.U.P. Představa, že budu moc z domu v klidu vytočit VPN spojení, stáhnout instalační soubor nebo v klidu spustit nějakou on-line hru, se mi opravdu líbí jsem zvědavý jak to nakonec bude vše fungovat.


fifejdy domovní přípojka

Doma mám nyní 10 / 10 Mbs a jsem zvědavý, jak celé připojení bude fungovat. Zatím je k síti připojen jen zlomek domácností, takže bude docela zajímavé sledovat, jak se zřizovatelé vypořádají s následnou zátěží celé sítě. Dle technika, je do Krasova přivedena konektivita 40 Mbs, uvidím zda-li to bude stačit.

Od domácího připojení nečekám, aby bylo co nejrychlejší, pokud pojede internet Průměrem 5 nebo 10 mi moc důležité nepřijde, co ale oceňuji je stabilita a dostupnost. Doufám, že jakmile budu internet potřebovat bude fungovat. Změnou připojení, nejen dostávám rychlejší internet, ale taky by se měli snížit náklady. Za satelitní internet totiž měsíčně platím okolo 850 kč. Cena nového připojení je 300 kč.

Zajímavé odkazy

Internet ve vesnici

F.U.P.

FIFEJDY


Štítky článku internet | krasov | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 15.09.2012 zobrazeno 3 512x
Předchozí článek Oprava shnilé Suzuki Vitara rekapitulace
Digitalizace babičky zhodnocení. Další článek


1

sokorka

2012-09-21 11:07:34

je to super :-)


2iconwww.ladinek.com

Ladinek

2012-09-23 20:53:32

Gratuluji k poranemu pripojeni! pak ze to nepujde! Ocas se vyplati veci neresit a pockat, az se vyresi…


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2012-09-24 09:52:05

děkuji :-) no jo no pro jednoho jsou náklady obrovské když ale vstoupí do hry jiný hráč mnohdy se podaří i zdánlivě nemožné.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama