blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na jednoduchý a relativně rychlý postup, jak opravit poškozený videosoubor z dronu DJ.

Nevím, jestli jste si toho už všiml, ale u mého Mavic Miniho už se mi párkrát podařilo přistát a drona vypnout, i když jsem zapomněl předtím vypnout nahrávání. Pokud se vám takto povede drona vypnout, ten natvrdo přeruší ukládání MP4 souboru s videm, a to je pak poškozeno a nelze přehrát, protože videosoubor není správně uložen. A to i za předpokladu, že jde o velmi velké soubory.


Malá utilita pro příkazovou řádku Windows na opravu poškozeného soubor MP4 z DJI drona.

I když jsem si této chyby vědom, občas se mi stane, že zapomenu, že jsem nahrávání neukončil a drona vypnul. Naposled se mi tento stav stal v Chorvatsku, kdy ke mně při přistávání přišel neznámý člověk a strašně si chtěl povídat. Hledal jsem tedy návod, jak tento soubor s docela povedenými záběry zachránit. A našel jsem prográmek jménem DJIFIX. Tato maličká utilitka se spouští z příkazového řádku Windows a jako jediný parametr vyžaduje zvolení videosouboru k obnově. V našem případě tedy soubor DJI_0481.MP4, který jsem nahrál do stejné složky jako zmíněnou utilitu.


Protože není správě soubor uložen musíte správně zvolit frekvenici a rozlišení aby se mohl opraz přeuložit správně.

Po spuštění utility budete vyzvání k zadání rozlišení a zvolení frekvence videozáznamu. Jako nápovědu se program snaží standartní nastavení popsat k modelům dronu. Nicméně naše video je v maximálním rozlišení Mavica Miniho a v 30 snímcích za vteřinu. Což odpovídá volbě „j“ a potvrzení klávesou ENTER.


Oprava dokončena a opravený videosoubor je uložen pod nové méno s příponou H264

Po chvíli program provede pře uložení a výsledek v našem případě uloží do souboru s příponou H264. Tento soubor ale nejde nijak otevřít ani s ním normálně pracovat, budeme si muset vypomoci ještě jedním programem, a to je VLC.


Pohled na opravené video a kontrola plinulosti přehrávání a nežádoucích artefalktu.

Pokud totiž tento soubor otevřete v VLC, bez problému se můžete podívat, jestli je výsledné video bez artefaktu a přehrávání jede plynule. Můžete si povšimnout, že v záhlaví okna je vidět, že VLC přehrává onen soubor s příponou h264. Teď už jen musíme videosoubor pře uložit, tak abychom s ním mohli pracovat v jakékoliv střižně či jakémkoliv přehrávači videií.


Přeuložení souboru.

K tomu slouží v programu VLC menu Média položka Převést / Uložit.


převod souboru pomocí VLC

Do položky výběr souborů přes položku přidat přidáme náš videosoubor. A poté klikneme na tlačítko Převést / Uložit.


Překodování videa a nastavení rozšířených voleb.

V položce nastavení klikněte na obrázek klíčku u názvu video kodeku. Přepněte se na záložku Video kodek a vyškrtněte volbu Zachovat původní obrazovou stopu. Poté uložte nastavení.


převod souboru pomocí VLC

V dalším dialogu musíme zvolit cíl uložení našeho nově překódovaného videosouboru. V našem případě se tedy soubor bude jmenovat stejně jen bude mít příponu MP4 a uloží se do složky se staženými soubory. Pokračujeme pomocí tlačítka Spustit.


převod souboru pomocí VLC

Objeví se tabulka, která najednou nic nedělá. Klikněte na soubor pravým tlačítkem myši a vyberte „přehrát“. Dole na spodní liště pak ubíhá posuvník jako by se video přehrávalo. Nic se přitom neděje, ale nevěšte hlavu, video se právě pře ukládá. Chvíli to zabere v závislosti na rychlosti počítače a velikosti vašeho špatně uloženého videosouboru.


Přehrávaní mp4 souboru pomocí Wnidows media playeru.

Hotovo. Jakmile soubor pře uložíte pak s tímto souborem můžete pracovat stejně jako kdybyste jej uložili ve dronovi bez problému. Doufám, že vám postup pomohl. Kdyžtak napište do komentářů, jestli jste si někdy taky neukončili nahrávání nebo jakým jiným postupem jste soubory opravili?

Mohlo by Vás zajímat

Soubor DJIFIX.EXE


Štítky článku myslenky | opravy | skutecnost | video |
Autor Ijacek.007 15.07.2022 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 837x
Předchozí článek Oprava pevného disku - postup při výměně elektroniky
Jak na automatický reload stránky se zobrazením odpočtu v PHP a JavaScript Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama