blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na postup, jakým lze vyměnit elektroniku pevného disku a tím se dostat k datum na discích v případě jejího selhání.

! Pozor !

Následující postup ukazuje systém, jakým se dá vyměnit elektronika pevného disku, a tak teoretickou obnovu dat. Postup se však neobejde bez přímého zásahu do elekroniky disku, a to bez odpovídajícího vybavení a znalostí velmi pravděpodobně povede k poškození elektroniky a tím znemožnění nebo ztížení případné obnovy. Máte-li disk, který máte plný dat a potřebujete z něj data obnovit, raději využijte specialisty s vybavením a znalostmi, než do obvodu zasáhnete sami. Neodborným zásahem můžete o své data navždy přijít!


pohled do vnitřku mechanického pevného disku

Nejprve je nutné správně diagnostikovat chybu. Ta totiž u pevných disku může být trojího typu. Prvním je softwarový problém, kdy u disku dojde jen k poškození dat nebo jejich struktury. Disk se ale v počítači hlásí správně a nevydává žádný neobvyklý zvuk. U této chyby lze využít programy či nástroje, jak se k datům dostat a není potřeba fyzicky na disku cokoliv měnit. Druhým případem je již chyba na zařízení konkrétně elektroniky, která znemožňuje načíst data nebo celý disk. V počítači disk přitom nemusí vydávat špatné zvuky. V tomto případě žádný software nepomůže, protože data v počítači nejsou správná a bez opravy elektroniky se k datům normální cestou nedostanete. Třetím typem poruchy je mechanický problém na čtecím zařízení. Starý typ pevných disku totiž krom elektrických součástí využívá také mechanické části. Ty se pohybují nad rotující hlavičkou a předávávaní přečtená data elektronice disku, která je předává zase do počítače. Oprava mechanické části disku je v domácích podmínkách vyloučena, protože se musí plotny samotného disku vyjmout z pouzdra, ve kterém jsou chráněny, což je práce laboratoří. Bez potřebného vybavení disk pošlete do křemíkového nebe i s daty velmi rychle. My se v našem dnešním článku budeme zabývat druhým scénářem, ve kterém si ukážeme, jak je to s výměnou elektronických obvodů ze spodní části disku.


Každý výrobce disku má elektroniku ke svým diskum specifickou.

Ukážeme si tedy, jak u pevného disku vyměnit tedy pouze spodní elektroniku. Jak si můžete všimnout rozdílní výrobci používají rozdílné elektroniky, ale dokonce i stejný výrobci a stejné disky s rozdílným FW mohou mít rozdílnou elektroniku. Takže budeme muset sehnat disk stejného výrobce a stejné kapacity, ale pokud možno také stejného FW disku.


Jak je vidět stejný disk jiná verze dokonce obsahuje jiné čipy a nejsou tedy mezi sebou zaměnitelné.

Na následující fotografii si můžete prohlédnout dvojici disků. Jedná se o dvojici disků jednoho výrobce stejné kapacity, a přesto jde o naprosto rozdílné elektroniky. Nejen, že je podle popisu rozdíly FW, ale také je řídící elektronika osázena úplně jinými obvody. Výměna těchto elektronik by tedy z 99% jistotou nevedla k funkčnosti disku.


Pokud u disku vyměníte jen elektronuku a ne i BIOS chip disk v pc bude hlásit chybu i špatnou kapacitu.

Ale ani i když máte úplně stejný disk a stejný FW ještě nemáte vyhráno. Samotná výměna elektroniky totiž k samotnému cíli nevede. Pokud vyměníte, ač úplně stejnou elektroniku, k datům se nedostanete. A disk bude hlásit, že má nečitelný povrch i nesmyslnou kapacitu nebo v systému disk vidět není. Zde na příkladu vidíte, že z 500Gb disku je najednou 4Gb.


Výměnou elektroniky samotné disk jen tak neopravíte musí se vyměnit i takzvaný BIOS chip ze staré desky na novou.

Pro správnou výměnu elektroniky je totiž ještě nutné, ze staré desky vypájet takzvaný BIOS chip a ten napájet zpět na elektroniku novou. Bez tohoto úkonu totiž data na disku neuvidíte. A zde se dostáváme k onu vybavení a obtížích, o kterých jsme mluvili na začátku. Obvod je totiž na desce napájen a je potřeba jej nejen jemně vyjmout, ale i správně vrátit na vyměňovanou elektroniku. To samozřejmě bez zničení obvodu samotného nebo nové elektroniky. Jakmile tento chip poškodíte, bez specializované laboratoře se k nim pravděpodobně již nikdy nedostanete. Velikost i umístění obvodu je třeba hledat na internetu, protože každý výrobce onen BIOS ukládá jinam.

Můžeme potvrdit, že výměna elektroniky disku opravdu není jednoduchá. Sami jsme prováděli testovací pokusy na starších discích, kde jsme si mohli dovolit o disk přijít. Úmrtnost byla hrozivá. Vydali jsme se proto ke specialistovi, který provedl několik pokusů s výměnou elektronik i samotných čipů pomocí speciálního vybavení a u něj byla situace naprosto odlišná. Při přehození elektronik i BIOSU nedošlo k úmrtí žádného disku. Nadále ovšem platí, že pokud by disky měli chybu mechaniky, nikoliv elektroniky ani u profesionála, by výměna elektroniky disku nebyla k ničemu. Jak vidíte ani výměna elektroniky není tedy úplně jednoduchá a mnohem jednoduší je mít data z disků zálohovaná a nic z toho, co jsme si dnes popsali nepotřebovat a data si prostě vytáhnou ze zálohy. Přejeme vám pevné nervy a vašim pevným diskům spokojený a dlouhý digitální život.

Mohlo by vás zajímat

Jak pracuje pevný disk v počítači

Zjistěte si v jakém stavu je vás pevný disk

Zálohujte si data je to to nejcennější, co na dnešní elektronice máte


Štítky článku diagnostika | elektronika | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 20.03.2022 zobrazeno 736x
Předchozí článek Jak zjistit počet otevřených panelu ve firefoxu i v chromu
Jak opravit poškozený videosoubor z dronu DJI Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama