blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Několik let si již sleduji dostupnost vlastních webových stránek abych měl přehled o výpadcích i jejich délkách. Doba kdy jsem si nechal každý výpadek zasílat SMS abych ho hned řešil je již sice dávno přyč. SMS jsem vypl ale sem tam jsem zabrousil na webovou statistiku a koukl jsem se jak se drží můj web s dostupnosti. Přece jen mam jej umístěn doma a neplatím přiliš velkou částku za připojení výpadky tedy nejsou vyloučeny.


Obrázek

Od začátku kdy jsem začal řešit monitoring jsem si oblíbíl službu serveru monitoring-serveru.cz . Jedná se o velice zdařilý český web, který pomocí jednoduché registrace umožnil monitorovat jakýkoliv server z internetu. Ve verzi free omezen na desetiminutový interval pouze http stránek. Což mi pro běžné ověření dostupnosti naprosto stačilo.

Před měsicem ovšem přišel email, že se ze služby free stáva placená služba, a že bude zpoplatněna 15 korunami za měsíc. Že mi pro tento měsíc bude virtuálně přidán kredit na další měsíc, ale v po vypršení bude monitoring pozastaven dokud nezaplatím. Škoda stránky byly použitelné a přívětivé i pro normální uživatele a nastavení bylo otázkou pár minut. Nedá se však nic dělat platit za test co proběhne 1 za deset minut ovšem nehodlám nadruhou stranu test s menším časovým limitem je zase dražší.

Vydal jsem se na google a začal jsem hledat free alternativy. Požadavky byly velice jednoduché test jediné stránky na dostupnost žádné poplatky a přehledný graf. Nalezl jsem dvě zajímavé stránky, které jsou sice v angličtině, ale umí skoro to samé co již zpoplatněný server. Druhý server, který Vám představím umí dokonce ve variantě free sledovat jeden server a to dokonce s 1 minutovým intervalem.


Obrázek

První server, který umožnuje monitoring zdarma je server uptimerobot.com po jednoduché registraci je zde možno nastavit několik serverů, které se mohou monitorovat. Stránka dovede sledovat http posilat ping nebo kontrolovat dostupnost portu ovšem jen v 10 minutovém intervalu, což by mohlo pro jednoduchou kontrolu dostupnosti bohatě stačit.


Obrázek

Druhým zajímavým webem je pingdom.com . Tento server je poněkud složitější ovládaní není až tak přívětivé, ale po chvíli se i na něj dá zvyknout. U tohoto serveru lze ale nastavit velkou škálu možnosti od intervalu, po který se má test provádět kde máte na výběr 1, 5, 15, 30 a 60 minut až po typ testu zde máte na výběr HTTP, TCP, PING, DNS, UDP, SMTP, POP3 nebo IMAP ano to vše můžete pro jeden server využívat zdarma.


Obrázek

Obrázek

Navíc server vytváří statistiky které jsou po povolení veřejné a můžete si je umístit na svůj web. Nebo se na ně alespoň sami dívat aniž by jste se museli přihlásit ke svému učtu.

Nakonec chci napsat, že všechno špatné je k něčemu dobré nyní mám nastavený free monitoring s jednominutovým intervalem, takže můžu i malé výpadky lehce odhalit. Sám bych nic měnit nepotřeboval nebýt hamižnosti českého servru, který hold chce zpoplatnit to co je pro jiné servery ve světě normálně dostupné zdarma.

Odkazy

Monitoring serveru

uptimerobot.com

pingdom.com


Štítky článku diagnostika | internet | recenze | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.06.2011 zobrazeno 3 689x
Předchozí článek kino mír Krnov
Webové kamery českého hydrometeorologického ústavu Další článek


1

Rado Dlapka

2011-06-08 09:28:04

dá dá dá to se zadarmo dá :-D


gravatar2

Krabath

2011-06-08 18:59:18

Taky jsem byl u toho českého zdarma monitoringu. Platit také za to nebudu. myslím, že až tak důležitý ten monitoring pro mě není abych za něj musel platit.


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-06-08 22:34:00

Krabath < zaregistruj si ten pingdom.com je to v pohodě vypadá pěkně a je to zdarma


4iconmilanc.chvalsiny.net

MilanC

2011-06-17 10:09:14

Ahoj, řešil jsem stejný problém – kam přejít. Mimojiné tento článek mě přesvědčil, zkusím také pingdom. :-)


gravatar5iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-06-17 13:23:14

jj pingdom použivam už několik dní a je to naprosto v pohodě zatím mohu jen doporučit :-)


6

buffy

2011-06-17 21:28:26

monotoring-serveru byl nadejny projekt, par let jsem ho taky pouzival. ted zkousim prvni variantu a zda se postacujici. zajimalo by me, o kolik jim klesne pocet monitorovanych serveru, stejne spoustu ip meli uzivatele stejnych na sdilenych hostingovych sluzbach…


gravatar7iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-06-17 22:54:09

no kdo ví o kolik lidi přišli ale s tím se asi žádná webovka chlubit nebude. Mě oslovil druhý server ten má i docela pěkný statistiky :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama