blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Pokud trávíte dovolenou v Chorvatsku a nebaví Vás jen posedávat u moře či v letoviscích, můžete navštívit spousty zajímavých míst. Jedním z takových jsou i vodopády na řece Krka, které jsou součástí Chorvatského národního parku. Vodopády jsou přístupné po celý rok, i když nejvíce vody se v nich údajně nachází na jaře.
pohled na jeden z vodopádu
Když jsme je však letos navštívili Chorvatsko, zažívalo jeden z nejpropršenějších lét a dokonce se ve vnitrozemí objevily povodně. Vody tedy v řece bylo během naší návštěvy o hodně více, než je tomu obvyklé. Pokud jste již místo navštívili, můžete porovnat s našimi fotografiemi.
pohled na vodopád v celé jeho kráse
Do národního parku je možné se dostat z několika možných vstupů. Z každého letos stálo vstupné 110 kun pro dospělého. A 80kun pro děti. Nebudeme si zde rozepisovat všechny, napíši Vám pouze dva nejznámější. Pokud by Vás zajímaly i ostatní, klikněte na některý ze zajímavých odkazů na spodní části článku. Hlavním vstupem je Lozovac. Zde naleznete obrovské parkoviště a na tento vstup také směřují informační cedule z okolí. Odtud se dá jet na vodopády autobusem. Mi si zvolili pro návštěvu vstup Skradin.
Pohled na řeku krka
Skaradin je malé městečko s přístavem, kde sídlí informační kancelář národního parku. V ní si můžete koupit vstupenky a vybrat informační brožuru. Vstupenky lze také koupit až pod vodopády u okénka. Zde dostanete brožuru ke vstupence.
Z parkoviště stačí dojít na loď, která jezdí do národního parku. Lodě jezdí kyvadlově vždy v celou směrem k vodopádům a o půl zase od vodopádu. Cesta lodí trvá něco málo okolo 30 minut. Zajímavostí je, že loď Vás k vodopádům přepraví zdarma. Pokud tedy chcete navštívit park s ratolestmi, vyberte si pro start Skaradin. Získáte tím možnost výletu lodí.
Lodní doprava k chorvatskému národnímu parku Krka po řece. Doprava je součástí vstupného.<a href=fotofoto" />
Počítejte však s tím, že tato cesta je velice oblíbená a proto se u lodí tvoři fronta. Zaparkovat můžete například na placeném parkovišti na pozici N 43°49.058′, E 15°55.479′. Vstupenky si můžete zakoupit u informační kanceláře, která je po cestě na loď nebo u okénka před vstupem do parku, jakmile vystoupíte z lodi. Nástup na loď, která Vás vezme po řece k vodopádům najdete na souřadnicích N 43°48.995′ E 15°55.368′ .
Zde je vidět jak moc lidí v parku využívá lodní dopravu.

Jakmile dorazíte do Parku můžete se vydat na okružní cestu po udržovaných chodníčcích. Místy je ovšem nutné vyjít po schodech. Pokud budete brát malé dítě počítejte s tím, že se s kočárkem chvílemi zapotíte. My jsme dceru pro tento výlet nosili v nosičce. Pro jistotu si sebou přibalte mikinu či teplejší oblečení. Voda v řece je dosti chladná a všudypřítomná vlhkost mnohdy nemile zasáhne do vnímaní okolní teploty. Prohlédnout si můžete nejen množství krásných vodopádů, ale například ukázku mlýna či kovárny. Odbočíte-li z hlavního chodníku na značených odbočkách, můžete se také dostat na plošiny, ze kterých je překrásný výhled.
pohled z vyhlídky je ve skutečnosti mnohem pěknější
Pokud se Vám líbí příroda či pohled na krásné vodopády, určitě si udělejte čas vyčleňte si jeden den dovolené a zajeďte se do tohoto krásného místa podívat. Mně s rodinou se tady moc líbilo.
ukázka kovářské dílny

pohled na dva oslíky jeden chorvatský neživý a jeden z české republiky

Mohlo by Vás zajímat

Celá fotogalerie z našeho výletu

Chorvatsko v polovině září 2014

Kostel Gospa od Prizidnice z ostrova Čiovo

Trogir 2014

Výlet do národního parku Krka (chorvatsko.cz)

Řeka Krka – perla severní Dalmácie (chorvatsko.cz)

Oficiální stránky národního parku Krka (Chorvatsky, Anglicky)

vstupné do parků


Štítky článku fotografie | chorvatsko | rodina | vylety |
Autor Ijacek.007 02.10.2014 zobrazeno 6 876x
Předchozí článek Trogir 2014
Hledání Chorvatské Biblické zahrady Stomorija v Kaštelech Další článek


1

mamka

2014-10-03 10:18:33

no pěkné pěkné a stím oslíkem to nema chybu


2

Crazy

2014-10-03 14:27:43

Krásné…a ta fotka oslík a oslík :-D


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2014-10-06 11:32:44

jj oslík je fajn a to jsem tu fotku tady původně nechtěl dát.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama