blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes vám popíšu, jak jednoduché je zadělat si na problém, pokud se příliš spoléháte na své zkušenosti. Na mém již poměrně stařičkém XBOX před nějakým časem odešel disk, a tak jsem provedl jeho výměnu za 500 Gb SSD. V kombinaci s mým ne úplně rychlým internetem a nenažraností dnešních her se ale ukázala kapacita jako přinejmenším špatně zvolená, a tak jsem se rozhodl vyměnit disk z 500 GB na 2TB.

Nedalo se tedy jen Xbox rozebrat a disk vyměnit, protože jsem potřeboval přímo pracovat s oddíly disku a ty zvětšit. Tak aby Xbox mohl využít dostupnou kapacitu. Normálně bych mohl disk naklonovat a jen zvýšit oddíl, na který si konzole ukládá hry. Nicméně vzhledem k složitosti struktury bylo jednodušší a rychlejší vytvořit všechny oddíly znovu a nechat na instalátor, aby si sám upravil velikosti, tak aby vše správně fungovalo.

Nastal tedy proces, kdy jsem vložil do Xboxu disk a nechal jsem jej projít opravnou instalací. Je nutné na flash disk stáhnout instalátor a ten nechat konzoli nainstalovat. Protože šlo o systém pokusu a omylu, nechal jsem si Xbox na stole rozebraný s připojenými komponenty tak, abych v případě mohl disk odpojit a naformátovat, kopírovat či upravit podle potřeby. Postupně jsem se dostal jak ke správnému iso souboru, tak postupu, který na konzoli správně spustil instalátor a vše začalo fungovat, až do doby, kdy instalátor provedl restart konzole.


Chyba při instalaci

Náhle na mě vyskočila chyba E100 00000703 8­0910002 která podle internetu popisuje problém s diskovým systémem při aktualizaci konzole. Doporučením výměna disku anebo zaslaní konzole do servisu. Popis úplně neseděl na konzoli s novým diskem, a tak jsem hledal a laboroval dále. Nebudu vás dlouho napínat jen napíšu, že mi trvalo několik hodin, než jsem „problém“ nalezl a vyřešil.

Problém způsobovala odpojená disková mechanika Xboxu. Jak jsem popsal, protože jsem několikrát s diskem manipuloval a zkoušel různé instalace (ono verzí instalátoru a druhu vybavení konzole je více). Neskládal jsem Xbox hned. A nechal jsem si ho v „operativním“ rozpoložení, abych měl všechny komponenty po ruce. Disk je totiž trochu schovaný pod dalšími komponentami, a tak jsem tam mechaniku, kterou jsem pro instalaci stejně nepotřeboval nechal odpojenou.


Pohled na rozebranou konzoly.

A přesně tak jsem onu chybu vytvořil. Instalátor totiž bez připojené mechaniky po restartu správně nenajel. Stačilo připojit mechaniku zpět a zkusit pustit instalátor znovu.


Instalace systému po výměně disku.

A světe div se. S připojenou mechanikou instalátor v klidu pokračoval dál a Xbox se bez problémů nainstaloval. Samozřejmě, že ani na internetu o této chybě nenajdete moc informací, protože kdo rozebírá konzoly a nechává ji instalovat bez připojených periferií? Pokud se již chyba objeví, je to asi opravdu způsobeno vadným diskem nebo například mechanikou a tam se stejně uživatel bez servisu neobejde. Nicméně tato historka krásně ukazuje, že ač je konzole vlastně upravený počítač s normálními komponentami jako je pevný disk, procesorem, pamětmi RAM i operačním systémem, rozhodně se jako normální počítač nechová a jen nepřipojení jedné periferie jako například DVD mechanikou může mít za následek dost nepředvídané chování.

Mohlo by vás zajímat

Jak opravit xbox 360 jen bliká a vyjíždí mechanika


Štítky článku diagnostika | elektronika | myslenky | opravy | skutecnost |
Autor Ijacek.007 23.05.2024 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 440x
Předchozí článek Tisk čepičky na galuskový ventilek
Mistrovství světa v ledním hokeji pohledem diváka z Ostravské arény. Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama