blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Na své návštěvě Spojených arabských emirátů, jsem měl možnost navštívit i město Dubaj. A v něm zlatý trh, ale také největší nákupní centrum s kluzištěm, obrovským akváriem a v neposlední řadě jsem navštívil vyhlídku 124 patřo nejvyší budovy světa v budově Burj Khalifa.


pohled na mrakodrapy a také na nejvišší budovu světa

Tento článek volně navazuje na článek o zlatém trhu, ve kterém jsem byl ve stejný den. Dalším cílem byla jediná veřejně dostupná pláž v Dubaji, naproti nejluxusnějšího zdejšího hotelu Burj Al Arab v překladu „Věž Arabů“. Tento hotel, který je postavený na umělém ostrově a s pevninou je spojený soukromou cestou. Tento hotel je jedním z nejdražších v Dubaji. Je označován za sedmihvězdičkový. Jelikož je ale maximální počet hvězd u hotelu pět, má ještě označení Deluxem, který mu má další dvě hvězdy přidat.


Nejluxusnější hotel na světě

Naše další zastávka byla u hotelu Atlantis. Tento hotel se majestátně tyčí na ochranné hrázi jednoho uměle vybudovaných ostrova tvaru palmy, na kterých vznikají luxusní rezidence a které zde byly vybudovány, aby rozšířily velikost pobřeží. Osobně na mě tyto vybudované ostrovy nepůsobily luxusním dojmem. Projeli jsme jednu z palem po vnitřním stonku až k ochranné hrázi, právě k hotelu Atlantis.


pohled na bytový dum na stonku jedné z palem

pohled na bytový dum na jednom z umělých ostrovu

Kolem stonku se tyčily velké bytové domy a spíše než luxusní rezidence na mě působilo, jak moc velkých domů je namačkáno na tak malém místě. Dovedu si představit, že na okrajích listů jsou luxusní letoviska plné pláží a vegetace. My jsme ale projížděli po stonku a zde byl jen beton a obrovské domy se spoustou bytů.


provoz na palmách je veden i pod vodní hladinou

Atlantis Dubai (oficiálním jménem Atlantis, the Palm) je luxusní pětihvězdičkový hotel, jenž leží v dubajské čtvrti Jumeirah na uměle vybudovaném ostrově ve tvaru palmy.

K hotelu Atlantis jsme se ze stonku dostali díky tunelu. Jakmile stojíte přímo před hotelem, uvědomíte si co z fotografií je jen sotva patrné a to velikost jakou tento hotel má. Jste na uměle vybudovaném ostrově, na ochranné hrázi chránící listy umělé palmy a přesto stojíte u opravdu obrovské stavby.
sídla velkých obchodních značek a výrobcu
Jen chvíli strávíme pod hotelem a opět pokračujeme dále. Čas ale nekompromisně utíká a tak se i z dubaje vytrácejí sluneční paprsky a pomalu nastává šero. Míjíme budovy velkých světových značek. HP, IBM, DELL , MICROSOFT a spousta dalších. Každá z firem má zde svou budovu, která pomáhá prezentovat velikost značky i v této luxusní části světa.


pohled na mrakodrapy

Pohled na mrakodrapy na jedné z nejrušnějších tepen Dubaje

Projíždíme širokou ulicí, která má největší počet výškových budov na světě. Hned vedle široké ulice je vidět místní metro. Označení je spíše nadzemka, protože většinu své trasy je nad povrchem. Tento dopravní systém je jako jediný na světe zcela automatický a jezdí bez strojvůdce.


pohled na vstup do největšího obchodního centra Dubaje

Barevná fontána před vstupem do největšího obchodního centra Dubaje

Poslední zastávkou je již Dubaj Mall. Jde o největší nákupní středisko v Dubaji, ale také v širokém okolí. A i zde najdete několik zvláštností.


Žralok součástí akvária největšího obchodního centra,

Pohled na obrovské akvárium které je součástí obchodního centra,

Krom několik pater plných obchodů, krámků a prodejců, zde najdete i obří akvárium s více než tisícovkou různých druhů ryb. Uprostřed akvária je také tunel, kterým se dá, při zaplacení vstupného, projít a celé akvárium si tak prohlédnout ze spodu.


Jeden z největších umělých vodopádu.

Dále můžete v nákupním centru najít obrovský umělý vodopád, který chrlí nepředstavitelné množství vody. Voda zde padá z výšky 25 metrů.


pohled na obrovskou led obrazovku nad ledovou plochou

Umělé kluziště je vetšinou používané k zabavení nakupujících nebo jejich ratolestí.

V další části obrovského nákupního komplexu je umístěno kluziště. Překvapuje mě jednak velikost ledové plochy, ale i velikost tribun. V době naší návštěvy sloužilo hlavně jako atrakce pro děti. Kde jinde by si také zdejší děti osvojili jízdu na bruslích.


pohled na rozmanitost dopravních prostředku v Dubaji

pohled na vozový park místních obyvatel.

pohled na auta jezdící po Dubaji

Máme ještě chvíli času, než budeme moct navštívit mrakodrap Burj Khalifa a tak jsme našli východ z obchodního domu s vyhlídkou na největší budovu světa. Naskytl se nám pohled nejen na mrakodrap, ale také na místní kruhový objezd, kde se to jen hemží drahými auty.


Vstupenka na nejvyšší budovu světa alespoň v době mé návštěvy.

atrium před vstupem do výtahu na vyhlídku nejvišší budovy světa,

informační panel v atriu nejvyšší budovy světa Burj Khalifi

chodba k výtahu který vozí turisty na vyhlídkovou věž nejvyšší budovy světa

Je to tady. Nastal čas, kdy mohu navštívit největší budovu světa. Po kontrole vstupenky následuje vyčkání v malé frontě ve vestibulu, kde se tyčí model mrakodrapu. Na konci fronty následuje průchod bezpečnostním rámem, stejným jako na letišti, a pak už jen cesta k výtahu. Do výtahu obsluha pouští jen malé skupinky. Jakmile vstoupíte do výtahu, od 124 patra vás dělí již jen necelá minuta.

Výtah se rozsvítí, rozbliká a aniž by jste to nějak zvlášť pocítili najednou jste ve 124 patře.


pohled na noční Dubaj

pohled na noční město Dubaj

pohled na vrchol nejvyšší budovy světa z vyhlídkové věže

Stojím na vyhlídce a sleduji město pode mnou. Je to zvláštní pocit, noc umocňuje krásu světel i velikost budov. Když se z vyhlídky podívám nahoru, je to jako bych stál pod obrovskou budovou a né uprostřed. Na mrakodrapu jsem strávil více jak hodinu a půl. Přitom se to ani nezdálo.


vyhlídková věž je téměř pořád plná turistu

fotka z nejvyšší budovy s velbloudem pro dceru

pohled na noční město Dubaj

Jakmile totiž opustíte samotnou vyhlídku, můžete si okolí prohlédnout z ostatních úhlu z vnitřní části 124 patra.


Automat pro výrobu pamětních  mincí

fotografie ohňostroje na Věži

nápisy v různých jazycích loučící se s turisty

Jakmile se dostatečně nabažíte a sjedete výtahem zase dolů, můžete si ještě prohlédnout několik modelů stavby této výškové budovy. Přesně tak, jak probíhala jejich výstavba. Na konci cesty se s Vámi ještě věž rozloučí v několika jazycích. Ten náš český, však chybí.


foto z nejvyšší budovou za zády

Zajímavosti o věži Burj Khalifa

Výška budovy včetně antény je neuvěřitelných 828 metrů. Počet podlaží je 189 a do všech vedou výtahy. Pro běžné užívání je určeno 163 pater. V celém mrakodrapu se nachází 57 výtahu 8 eskalátorů. Dudova má 15 rekordů. Například nejvyšší obytná budova, nejvyšší mrakodrap nebo nejvyšší neukotvená stavba. Využití budovy má být smíšené. 37 pater zabírá Armani Hotel, první svého druhu. V 63 patrech je celkem 700 luxusních bytů, zbytek budovy patří kancelářím a technologickým prostorům. Vyhlídková plošina pro návštěvníky je na 124. patře, vrchol budovy slouží telekomunikacím. Na 78. patře je položen plavecký bazén.

Zdroj zajímavosti wikipedia.org

Oficiální stránky mrakodrapu

Mohlo by Vás zajímat

Dubai – Deira trh z kořením a zlatý trh

Spojené arabské emiráty výlet do města Al Ain


Štítky článku fotografie | sae | skutecnost | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 19.02.2015 zobrazeno 8 263x
Předchozí článek Adrenalinové nakupováni aneb co vše můžete zažít na dubajském zlatém trhu
Stránky tohoto blogu dostaly nový vzhled Další článek


1

nastenka22

2015-06-11 02:08:20

v květnu jsem byla v Dubaji a bylo to super a byla jsem také v tom nejrychlejším výtahu ,člověk netuší jak je to rychlé a jen musí polykat .


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2015-06-11 09:53:15

no já jsem ani nestihl polykat :-) jen jsem ses díval jak rychle to letí díky výzdobě výtahu člověk ani neřekne že jede takovou rychlostí :-)


3

E.

2016-01-20 11:05:39

AHoj lidičky, nemá někdo z Vás přebytečné Dirhamy? Letíme za měsíc. Díky za odpověď


gravatar4iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2016-01-20 13:00:42

Pokud si panatuji dobře Dirhamy jsem nepotřeboval vůbec vše jsem platil buď to kartou nebo pomocí amerických dolaru které v maji v Dubaji nejraději ze všech měn. někdy mě přijde že ji používaji raději než Dirhamy.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 185 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Problém tří těles Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama