blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se s Vámi podělím o poznatky, jak se chová motorová pila, pokud do ní místo benzínu nalejete naftu. Nevěřil jsem, že by se mi to někdy mohlo stát.

Bydlím na vesnici, kde není přípojka na plyn. Topení svého domova tedy řeším dřevem. Občas se najde způsob, že mohu dřevo na topení získat od rodiny či známých výhodněji. Tím ušetřit na topení. Nedávno jsem získal možnost odkoupit dřevo z pracoviště mého otce vzdáleného cca 18 km od mého domu. Po dohodě jsem tedy trávil celou sobotu tím, že jsem dřevo převážel domů. Když jsem odvezl poslední, stavil jsem se značně unavený na benzínce, kde jsem měl v úmyslu zakoupit do kanystru benzín do motorové pily. Po celodenní manuální práci jsem vzal kanystr a s myšlenkami na zakoupení benzínu jsem natankoval, zaplatil a odešel.

Druhého dne jsem vytáhl motorovou pilu a poprvé jsem si začal připravovat směs benzínu a oleje. Vždy předtím jsem koupil benzín a o správný poměr oleje se za mě někdo postaral. Nic složitého to však není a tak jsem se rozhodl i tuto proceduru zvládnout. Vzal jsem tedy svých ,včera natankovaných, 5 litru pohonných hmot a nalil jsem do něj předem odměřený poměr oleje. Vše jsem důkladně promíchal, aby se spojil olej s pohonnými hmotami a celá směs plnila svou funkci. V pile jsem měl ještě zbytek starého paliva to jsem se rozhodl nevylévat a naředěním s novou směsí všechno palivo zužitkovat.

Benzín je totiž prevít. Časem dochází k vyprchání a tím k problémům s palivem. Proto se doporučuje starý benzín odstranit nebo alespoň naředit novou směsí, aby nedocházelo k problémům, kdy pila či sekačka nechce nastartovat. Po doplnění pohonných hmot jsem zjistil, že mi v pile chybí olej na mazání řetězu. Pilu jsem se ale rozhodl pro jistotu nastartovat, abych se ujistil, že vše funguje jak má. Po nastartování pili jsem se nestačil divit, jak velký oblak kouře pila vydávala a hned po chvíli fungování pila chcípla. Vydal jsem se tedy k tchánovi, abych u něch získal olej na mazání řetězu a zeptal se ho zda jsem palivo správně naředil.

Tchán mi ochotně dal olej a ujistil mě, že pila někdy trochu kouří, když je studená. Že jsem směs naředil správně a že když se pila trochu zahřeje, nebude motor chcípat. Vydal jsem se tedy domu doplnil jsem olej i do druhé nádobky a zkoušel jsem pilu zprovoznit. Pila kouřila furt a velice rychle motor přestal pracovat. Každý start pily mě přitom stal stále více sil a trpělivost rychle mizela. Dal jsem se do údržby pily a zkontroloval karburátor sání a několikrát vyčistil zapalovací svíčku. Nic nepomohlo a tak jsem se rozhodl využít nápovědy po telefonu a zavolat bratrovi o radu. Ten měl svého času také motorovou pilu, tak mi snad poradí.


motorová pila hecht

Znovu jsem mu vysvětlil co se děje, že mi pila chcípá a strašně kouří a znovu jsem se ptal, zda-li jsem olej v palivu naředil správně. Bratr doporučil, abych celou nadrž pily vylil a nalil do pily jen nové palivo. Tak jsem našel nádobku a všechno palivo z pily vylil. Do pily jsem tedy nalil čisté nově naředěné palivo a čekal jsem, že se problém vyřeší. A opravdu to částečně pomohlo. Pila už nekouřila a dokonce ani nechcípala a to jednoduše proto, že už nešla nastartovat vůbec. Nedalo se nic dělat, po čase oživování pily, jsem zavolal tchánovi, zda by se na pilu nemohl jít podívat a pomoct mi zprovoznit.

Po pár minutách přišel tchán s vlastním kanystrem benzínu a když jsem mu vysvětlil co jsem udělal, tak se mě zeptal NEMÁŠ TAM NÁHODOU NAFTU?. No to tak, abych měl naftu, však přece vím co se tam lije ne? Jsem tam schválně kupoval včera 5 litru benzínu. Hned když si však tchán k mému „Benzínu“ čichl, bylo jasné kde je problém. Benzínová motorová pila vážně na naftu nefunguje. Předtím mi chytla jen díky starému benzínu, který zůstal v nádržce, jakmile jsem jej vyměnil za čistě naftovou směs pila už nenastartovala vůbec. Po odstranění nafty z pily a opětovném pročištění svíčky pak pila na pár pokusech chytla. Již za chvíli nekouřila a dokonce se motor ani nezastavoval.

Všechnu naředěnou naftu jsem nalil do auta a prázdný kanystr si nachystal na další návštěvu benzínové pumpy. Zde je krásně vidět, že i když víte co přesně chcete, ale jste unavení úplně s přehledem se může stát, že natankujete úplně něco jiného. Kdybyste mě dali na detektor lži, bez problému bych tvrdi,l že jsem tankoval benzín, tak jsem tomu sám věřil. Pozitivní je že se pile nic nestalo. Svíčku jsem vyčistil a druhý den jsem koupil správné palivo. Naučil jsem se správně ředit olej a procvičil jsem si jak vyčistit filtr i svíčku. A na 100% teď poznám, pokud se někomu podaří do motorové pily nalít naftu. A to jsou zkušenosti, které se budou v budoucnu určitě hodit.

Mohlo by Vás zajímat

Jak jsem natankoval a pak auto od stojanu odtlačil

Jak mi vypověděla službu podložka v motoru na cestě za chorvatským mořem


Štítky článku myslenky | opravy | rodina | skutecnost |
Autor Ijacek.007 13.03.2017 zobrazeno 4 740x
Předchozí článek Rekonstrukce kuchyně svépomocí
Tento web konečně na https Další článek


1

Fanda_Dac_Z

2024-01-03 18:39:54

Tak to je sranda já tam nalil vodu do ostřikovačů :D v životě bych tomu nevěřil že jsem takovej blb :D ale hold stává se no


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 185 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Problém tří těles Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama