blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dostal jsem za úkol na notebook s novým procesorem Kaby Lake, nainstalovat starší Windows 7 místo Windows 10. Licenčně je to tak, že pokud vlastníte licenci na novější operační systém verze PRO a vyšší, máte nárok místo něj nainstalovat systém starší. Jedna věc je však teorie a druhá praxe. Pojďme se podívat, na co všechno můžete narazit.

Microsoft se ze všech sil snaží tlačit svůj nejnovější Windows 10 na veškeré počítače. Mnohdy až opravdu nepříjemně tlačí uživatele k používání právě nejnovějšího systému. Loni to byla automatická instalace Windows 10 na počítače bez svolení uživatelů. Letos ve svém tlaku pokračuje a s výrobci se dohodl, že na nových noteboocích již nebude možné instalovat starý operační systém jednoduše, tak že výrobci nedodají ke svým počítačům ovladače na jinou verzi Windows. I když výrobci nedodají ke konkrétním modelům ovladače většinou to, však neznamená, že máte smůlu. Notebooky jsou vesměs skládané s čipových sad, které jsou dílem externích výrobců například Intel , Realtek atd. To znamená, že se většinou dají stáhnout ovladače i od výrobců čipů a nikoliv pouze ze strany výrobce notebooku. Tento postup jsem musel volit i v tomto případě. Výrobce hlásal, že model je podporován pouze pro systém Windows 10 a bylo tedy nutné všechny ovladače dohledat ručně, aby bylo vůbec možné systém nainstalovat a smysluplně používat. Po nekonečném hledání ovladačů čipových sad a balíčku, jsem nakonec přece jen dostal do počítače legálně Windows 7, který měl všechny ovladače. Zbývalo jen systém zaktualizovat a nahrát potřebné programy.


nové verze procesoru microsoft v systém update umyslně blokuje

Začal jsem tedy stahovat aktualizace, když instalujete Windows úplně na čisto, čeká na Vás opravdu hromada aktualizací. Dal jsem tedy stahovat a když se operační systém znovu nastartoval, nestačil jsem se divit. Microsoft se totiž nehodlal smířit s tím, že jsem si legálně na počítač pořídil jiný než operační systém než Windows 10 a v jedné z aktualizací přidal detekci procesorů. Jakmile teď systém nastartuje, detekuje novou řadu procesoru a zobrazí opravdu nepěkné hlášení o nekompatibilním zařízení. Aby toho nebylo málo toto informační hlášení je součástí Windows Update a tak se najednou zablokuje možnost automatické instalace jakékoliv nové aktualizace. Máte tedy nový počítač legálně instalovanou požadovanou verzi Windows, správně nainstalovány všechny ovladače a narazíte na problém, že systém update, který by měl udržovat systém aktuální úmyslně nestáhne jedinou aktualizaci.

Je to dle mého do nebe volající sprostý tlak na uživatele, aby se chovaly tak, jak chce někdo jiný, nikoliv jako provozovatel vlastního počítače. Windows 7, ale i Windows 8 jsou stále aktivními systémy, kterým neskončila podpora ze strany Microsoftu a přitom je Microsoft úmyslně blokuje. I když si dáte tu prác,i aby jste obešli nedostupnost ovladačů narazíte na Microsoft. Jen pro úplnost. Operační systém nijak nebrání instalaci jakýchkoliv aktualizací, jen jej systém update automaticky nestáhne. Existuje tedy možnost, že Windows budete používat i přes upozornění jednoduše vypnutím Aktualizací nebo ruční instalaci každé aktualizace. Tento proces je však v obou případech minimálně uživatelsky špatně. Pokud tedy přemýšlíte o novém notebooku a chcete používat starší Windows, ať už z jakéhokoliv důvodu podrobně si nastudujte jaký je v notebooku procesor a zda výrobce podporuje i starší verzi systému. V opačném případě budete mít plné ruce práce se zprovozněním a chodem operačního systému.

Mohlo by Vás zajímat

Microsoft blokuje nové procestory idnes.cz

Jak nainstalovat Windows 10 bez účtu Microsoft


Štítky článku bezpecnost | skutecnost | windows-10 | windows-7 |
Autor Ijacek.007 29.04.2017 zobrazeno 2 732x
Předchozí článek Letecký pohled na Krnov s rozdílem deseti let
Zoo na Svatém kopečku Olomouc 2017 Další článek


gravatar1iconwww.tlustjoch.blog.cz

TlusŤjoch

2017-04-30 08:52:31

O instalaci de Sítek mi raději ani nemluff, ty zatrolené gejtsoviny mi smazaly disk, kde jsem měl adresáře s fotografiemi. Mám v kompu dva fyzické disky; když jsem instalova sedmičky, tak jsem přejmenoval logickou partition z C na D a desítky to zmastily, páč si zřejmě pamatovaly původní nastavení systémové části.


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2017-04-30 18:26:35

TlusŤjoch
no bohužel je to čím dál častější jev. Instalace Os již jen doprovází dialogy typu vydržte něco nastavujem už to mám hotové nebo za chvíli to bude. Co ten proklatý instalátor ale dělá už se nedozvíš až do chvíle kdy prostě neskončí a ty se nestačíš divit. Typicky americké řešení problému pokud už musí byt něde dialog je na něj možno dopovědět pouze tlačítkem souhlasím. Kde jsou doby kdy instalace měla smysl a musel si přemýšlet nad nastavením všech voleb v instalátoru.


3

Nekrást!

2019-01-10 06:03:38

»Licenčně je to tak, že pokud vlastníte licenci na novější operační systém verze PRO a vyšší, máte nárok místo něj nainstalovat systém starší.«

Odkud je tato informace? A prosím podložit odkazem na důvěryhodný zdroj. (Podle mne to není pravda.)


gravatar4iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2019-01-10 06:22:23

Ona ta věta je formulována spatne. Správné můžete používat jen jediný operační systém ale z systému vyššího verze pro lze legálně provést downgrade na systém starší. Pro ověřené informace stačí pročíst licenční smlouvu se kterou souhlasíte při instalaci os. Pokud chcete jiný zdroj je možné obrátit se na Microsoft který dotaz zodpoví nebo projít oficiální fórum webu Microsoft.


5

krtek

2019-08-17 18:21:23

Mořil jsem se s tím tento týden, většina update už není k stažení , nejvíc práce dala grafika , nicméně krom M.2 Nvme chodí vše


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama