blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Předevčírem jsem psal o tom, že se mi vrátil ze servisu konečně nový telefon. Vypadá to, že všeš funguje jak má.Tak jsem se rozhodl, že si vyčistím starou kartu z předchozího telefonu a tu použiji na telefon nový. Začal jsem s karty přesouvat věci, které již nejsou na kartě potřeba, abych uvolnil kapacitu pro pozdější použití.

Během přesouvání mě ale překvapili hlášky typu, že data nejdou přečíst a některé jsem tedy z karty již nedostal. Nejednalo se o nic závratného, většinou šlo o videosekvence, které už někde mám a tak mě jejich ztráta nebolela. Přesto mě však vrtalo hlavou, jak to s tou mojí kartou vlastně je a jestli by se později nemohlo stát, že si natočím nějaký záznam na kameru, nebo vyfotím nějaké obrázky, které pak nestáhnu.

Začal jsem tedy na internetu hledat, jak se vlastně testují paměťové karty, jak bych udělal nějaký test, který mi řekne, jak na tom ta moje karta vlastně je. K mému překvapení jsem zjistil, že všichi na internetu používají metodu kontrolu z windows, kdy nechají zkontrolovat kartu a pokusit se opravit vadné sektory.


Obrázek

Postup je vidět z následujícího obrázku kdy otevřete tento počítač v Windows 7 pouze počítač vyberete paměťovou kartu pravým tlačítkem myši vyberete záložku Vlastnosti. Poté se překliknete na nástroje a vyberete kontrolu chyb. Jako poslední zaškrtnete položku automaticky opravit chyby a vyhledat a pokusit se obnovit chybné sektory.

Takto se dají na kartě najít různé chyby souboru, překřížené cesty nebo chyby v souborech. Neprozradí vám to v jakéže kondici je právě vaše karta. Na konci se totiž dozvíte pouze to, že byly nalezeny nějaké chyby a ty byly odstraněny.

S tímto jsem se já tedy nechtěl smířit a dál hledal aplikaci která by mi o mojí kartě řekla přece jen něco více. Po testování různých aplikací, které zjištují v jakém stavu jsou pevné disky, jsem nakonec našel program, který jsem hledal. Jmenuje se HD TUNE verze 2.55.

Tento jednoduchý prográmek obsahuje záložku na které je ERROR SCAN a ta dělá přesně to co jsem chtěl prošmejdí vaší paměťovou kartu a řekne vám zda neobsahuje nějaké chyby. Pustil jsem tedy test na své kartě a z prvu to vypadalo že bude vše v pořádku, ale po pár minutách se ukázala chyba. Čekal jsem, že bude pár chyb karta mít, protože přeci jen blbla. Později ale z programu vypadlo, že problém má skoro celá polovina karty.


pohled na problém se zápisem dat na sd kartu

Takový výsledek jsem nečekal a myslel jsem si tedy, že bude problém spíše v diagnostice programu, proto jsem vzal další karty a provedl test s jinýma kartami. Pokud by byla chyba v programu, chyby by se vyskytovaly všude.


Obrázek

Otestoval jsem starou 1Gb kartu ze služební Nokie a žádnou chybu jsem nenašel.


Obrázek

Vzal jsem tedy 2Gb kartu z nového Sony Ericsona a opět bez problému.

Jak ale odzkoušet tak velikou kartu nejlépe 16Gb ? Já normálně dvě takovéhle karty nemám a tak jsem se vydal po pracovišti a zjišťoval jsem zda li by se nenašel „dobrovolník“, který by mi půjčil jeho kartu pokud možno 16 GB a světe div se, dobrovolník se našel

Připojil jsem tedy i jeho kartu a provedl test znovu tentokrát s kartou výrobce Adata ale také 16 Gb kapacitu.


Obrázek

Vypadá to, že test probíhal v pořádku. Jen moje karta je zralá na reklamaci. Vzhledem k tomu, že je ještě v záruce, to není zase až takový problém. Tady mohl muj článek skončit, ale mě to pořád nedávalo smysl. Hlavně výsledek, kdy byl více jak polovina karty špatný, se mi nějak nezdál. Rozhodl jsem se tedy kartu zformátovat.Vyškrtl jsem volbu rychlého kopírování a nechal jsem Windows blok po bloku kartu smazat.

Windows formát

Po dlouhém formátování jsem se rozhodl provést test ještě jednou. Pokud by totiž byla karta vadná výsledek by byl stejný. Výsledek stejný ovšem nebyl. Ukázalo se, že takto se tedy karty kontrolovat taky nedají. Po formátu totiž karta nevykazovala žádné problémy.


Obrázek

Jediné co tedy můžete zjistit je, zda máte na kartě problém. Ten se ale dá odstranit. Důvod proč na internetu nejde najít jiný postup kontroly je prostě ten, že karty se tímto testováním ověřovat nedají. Pokud tedy karta vykazuje chyby, dá se opravit pomocí již popsaného postupu z Windows. Pokud se takto opravit nedá, můžete ji ještě zkusit zformátovat. Pokud ani formát nepomáhá nebo karta neukazuje správnou hodnotu a chyby čtení se opakují, potom je jedinou možností reklamace. Bohužel není způsob jak si stav karty jednoduše zjistit.

Pokud tedy nechcete přijít o vaše citlivé data, řešení je prosté, zálohování. No schválně kdo z vás si pravidelně zálohuje data fotky nebo videosekvence z pamětové karty telefonu ?

Zajímavé odkazy

Oficiální stránky programu (angkicky)

Stažení HD TOUCH ze Slunečnice.cz

Princip fungování flash paměti (wikipedia.org)

Děkuji kolegovy Petru Juráškovy, který mi ochotně, i když ze strachem, na chvíli propujčil 16 Gb kartu plnou jeho dat.

Pokud někdo z Vás zná jiný způsob jak otestovat paměťovou kartu byl bych rád kdyby se o svůj postup podělil pod článkem v komentáři.


Štítky článku diagnostika | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 09.12.2011 zobrazeno 24 000x
Předchozí článek První sníh zimy 2011 - 2012
Přání k vánocům roku 2011 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 185 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Problém tří těles Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama