blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Loni k narozeninám jsem dostal od své ženy další z řady adrenalinových zážitků, které mám tak v oblibě. Tentokrát to byly dvě letenky do horkovzdušného balónu. Mohl jsem si vybrat, zda si zarezervovat dva termíny z lokalit po celé republice nebo letět v jednom balonu s někým, kdo taky miluje výšky.

Mé první rozhodnutí vzít sebou do balonu ženu, jsem časem přehodnotil. Má žena se docela bojí výšek. Slíbila mi sice, že pokud na tom budu trvat poletí se mnou, přeci jen by ale byla radši, kdybych si do balonu vybral jiného dobrovolníka, který by si let náležitě užil. Než mít vedle sebe v balónu někoho, kdo se bojí výšek, rozhodl jsem se, že druhou letenku nabídnu otci. Ten stejně jako já miluje focení a výšky, takže když jsem mu možnost nabídl, nezaváhal ani chvíli a už jsme vyhledávali vhodný termín.


takto vypadá kompletní technické zázemí horkovzdušného balonu.

Osobně jsem se rozhodoval mezi Olomoucem a Ostravou. Nakonec jsem zvolil pro let Ostravu. Olomouc je překrásné místo, ale okolí je spíše rovinaté a plné rozlehlých polí. Proto jsem vybral Ostravu. V Ostravě je sice na co se dívat, jenže na druhou stranu je zde pověstný smog, který snižuje viditelnost. Ta je přitom v balonovém létaní důležitá. Pokud je totiž viditelnost špatná, balón nedostane povolení pro start.


Nástupiště nádraží Ostrava Stodolní

Díky místě odletu jsem měl velkou pravděpodobnost, že se mi nepodaří odstartovat hned v prvním termínu. Ještě pár dnů před odletem vypadalo, že místo pěkného počasí bude pršet a let tedy nepůjde zrealizovat kvůli počasí. Počasí nakonec problém nebyl, jelikož v den odletu mělo být příjemných 15 stupňů a polojasno. Nakonec bylo nad Ostravou nebe takřka bez mráčku, takže jediné co mohlo zhatit start balónu byl smog či vítr.


než se začne balon rozbalovat je nutné se ujistit že technika je v pořádku
Na louce za nádražím Stodolní jsme byli přichystáni včas. Téměř půl hodiny před domluveným časem. Jakmile dorazil pilot s technikou, řekl nám, že viditelnost je špatná a že tedy budeme chvíli čekat, zda li se to nezpraví. Všude jinde v republice byla viditelnost v řádech desítek kilometrů, jen v Ostravě byla viditelnost pod 2 km. Rozhodnutí o startu se tedy nakonec oddálilo o hodinu a čekalo se zda-li se podmínky pro start nezlepší.


Horkovzdušný balon je je po zabalení vměstnán do ne příliš velkého pouzdra. Před jeho nafouknutím je pak nutné jej z pouzdra zase vytáhnout je to práce pro 4 lidi.

Jakmile jsme začali balón chystat, již jsem doufal že se start uskuteční, vyhráno jsme ale neměli. Pilot totiž počasí i situaci natolik věřil, že začal s přípravami dříve, než dostal povolení ke startu. Jakmile se balón rozmotal, povolení jsme dostali a přípravy vzaly tu správnou rychlost. Do balónu se chvíli vháněl vzduch pomocí obřího ventilátoru a pilot zatím pečlivě pospojoval vrchní část balonu.


při nafukování je nutné aby vrchní část balonu a hlavně jeho šnury nebyly zamotané.


je nesmírně důležité aby vše bylo správně složeno než se začne z finálním nafukováním.


pokud je vše zkontrolováno stačí dva pomocníci aby balon přidržely zatím co se do něj bude vhánět vzduch.


pohled do balonu který se plní vzduchem

Poté pomocí hořáku začal ohřívat vzduch v balonu a do pár minut jsme byli připraveni na start. To šlo raz naraz a za chvíli byli všichni pasažéři v koši. Následovalo krátké zatížení dobrovolníky a poté již začal balón vcelku rychle nabírat výšku. Díky tomu cvrkotu i nejasnému odletu jsem úplně zapomněl zapnout GPS, kterou jsem měl nachystanou na záznam trasy balónu. Zapnul jsem ji až cca po 10 minutách letu, kdy jsem si na ni náhodou vzpomněl.


naplnění balonu je téměř kompletní je potřeba správně postavit i koš pro pasažéry

jakmile se balon odlepí od země nabírá výšku překvapivě rychle.

Let jako takový už probíhá velice poklidně. Ve vzduchu se balón pohybuje úplně stejnou rychlostí jako okolní vzduch, takže pro pasažéra v koši to znamená že v balónu necítí žádný vítr pouze dýchá teplo z hořáku, který pravidelně pilot zapíná, aby se udržel v letové výšce.


pohled na Ostravu a její oblačnost chcete li smog

pohled na louku u nádraží stodolní odkud se balon vznesl,

vzdalujeme se a vzdalujeme se od místa startu pořád je ale vidět :-)

pohled na prumysl

budova SMVAKu z balonu :-)

pohled na Obchodní dum IKEA a jeho přilehlé parkoviště

obrovská kruhová křižovatka na ulici Rudná

Po hodině letu jsme nakonec dosedli bezpečně a téměř jemně na louku mezi obcemi Polanka nad Odrou a Stará Bělá. Ještě pár minut jsme zatěžovaly koš, než přijelo doprovodné vozidlo. Na jeho vozík pak pilot přesně přistál, následovalo smotání balónu a slavnostní křest.


kousek od Ostravy je už vidět i zeleň

v místě přistání je nutné balon zase správně složit.

Let balónem patří mezi méně adrenalinové zážitky, ovšem pokud někdo jako já minuje výšky a obecně létaní, pak by měl tento druh zábavy rozhodně vyzkoušet. Vznést se do výšek a v klidu pozorovat to všechno dění je prostě překrásný pohled. Přitom mě udivuje i naprostá pohoda pilotu těchto „strojů“, nikdy totiž předem neví kde přistanou. Balón se totiž ovládat nijak ovládat nedá, jediné co může pilot ovlivnit je výška či otáčení koše. Dopředu nikdy neví, kdy se otočí vítr či kde nakonec najde vhodné místo na přistání.

Mohlo by Vás zajímat

Let horkovzdušným balónem nad Ostravou Video, Trasa

Celá fotogalerie z Letu

Tandemový seskok z helikoptéry na Slovensku 2008

Jízda na čtyřkolkách eldorado Valašské klobuky

Stranky 1 2 3 4 celkem 179 obrázku.

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Stranky 1 2 3 4 celkem 179 obrázku.


Štítky článku adrenalin | akce | fotografie | skutecnost |
Autor Ijacek.007 14.04.2014 zobrazeno 7 378x
Předchozí článek Pokuta za telefonování za volantem
Let horkovzdušným balónem nad Ostravou Video, Trasa Další článek


1

sokorka

2014-04-15 14:17:33

měl si rozepsat i ten křest ;-) Ne každý má knížecí titul :-)


2

sokorka

2014-04-15 14:45:08

http://www.magisto.com/…XBy8_XERiCzE


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama