blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Blíží se nám Vánoce a já již řadu let měl jeden dárek bez práce. Pro otce jsem totiž každoročně pořizoval český fotoeditační program Zoner. Letos však budu muset vymyslet pro otce jiný dárek. Zoner totiž o mé peníze již nestojí.

Zoner foto studio je program pro úpravu fotografií a správu fotografické knihovny, určený především pro mírně pokročilejší uživatele. Obsahuje řadu funkcí. Jak dávkově, tak jednotlivě provádět úpravy na fotografiích a to od exportu až po zpracování surových dat ze snímačů v podobě podpory formátu RAW. Popis programu samotného by vydal na celý článek, tomu se však věnovat nechci. Cenou i funkcemi však Zoner cílil především na uživatelé, kteří úpravou nechtějí trávit zimní večery, ale zároveň nechtějí fotky prezentovat jen tak, jak jej vyfotili.


rozhraní produktu zoner foto studio pro 18

Produkt, jak jsem psal, nakupuji již řadu let a každý rok jsem dokupoval nový. Jednak postupem času do produktu přidávali další a další funkce, ale také proto, že jsem prostě chtěl podporovat české vývojáře. Absenci vrstev a profi vlastností jsem bral, jako vlastnost produktu, který odpovídal ceně.


pohled na digitální licence produktu zoner

Letos však Zoner přišel s nápadem, že již nebude vydávat každý rok nový produkt, ale místo toho zavede předplatné. V konečné fazi to znamená, že pokud se rozhodnete nezaplatit další rok produkt Vám přestane fungovat. Zoner jsem vždy kupoval s myšlenkou, že když už se někdy rozhodnu jej otci na další vánoce nepořídit nebo si vybere jiný dárek, starší verze programu mu bude nadále spolehlivě sloužit. Tato představa při novém licencování padá, což se mi nelíbí a za těchto podmínek tedy nový Zoner letos kupovat nebudu.


grafika k postoji licencování produktu.

Napsal jsem tedy do Zoneru, abych se zeptal, zda-li přemýšlí nad nějakou formou jiné licence. Svůj dotaz jsem poslal na ředitele divize pro software, na email magketingu i na technickou podporu. Odpověď dorazila jen od technické podpory, která mi oznámila, že jiné licencování není možné. Pan ředitel se ani po týdnu neobtěžoval odepsat.

Krok za zvýšení zisku byl vidět již minulý rok, kdy Zoner v tichosti přestal prodávat levnější variantu Home. A bylo tedy možné nakoupit pouze dražší licenci PRO. Tehda jsem to špatně moc nebral, jelikož jsem vždy nakupoval licence PRO. Home jsem zakoupil jen jednou jako vánoční dárek dalšímu členovy rodiny. Krok, kterým se Zoner letos rozhodl vymlátit z ostatních další peníze, mě ale donutil s nákupem produktu skončit a poohlédnout se po alternativě, která mi bude licenčně vyhovovat.

Schválně podělte se o svůj názor v komentářích, jak vnímáte snahu Zoneru Vy? Jste ochotni platit předplatné nebo je Vám tak jako mě proti srsti způsob, kterým se Zoner snaží jen získat více a více peněz?

Důležité doplnění aktualizace 23.11.2016

V článku jsem bohužel špatně formuloval větu, ze které vyplívá, že Zoner ukončí fungování svého programu, pokud nebudete platit předplatné. Přesněji jde o tento text: V konečné fazi to znamená, že pokud se rozhodnete nezaplatit další rok produkt Vám přestane fungovat. Tato věta se vztahuje nicméně pouze na licencování nového produktu Zoner Photo Studio X. Text na webových stránkách Zoneru u verze X přímo popisuje. Pokud nestihnete prodloužit předplatné včas, přepne se Zoner Photo Studio X do ochranného období. V tomto období můžete s programem neomezeně pracovat ještě dalších 30 dní. Po uplynutí této doby budete moci program i nadále spouštět, prohlížet v něm fotky a exportovat je do standardních formátů. Ze zmíněného textu je tedy pro mě jasné, že pokud nezaplatíte další rok, tedy neprodloužíte si na další rok verzi X, přijdete o více nespecifikované možnosti editoru. Zůstane Vám jen možnost fotky exportovat „do standartních formátu“ a prohlížet. Nicméně pokud vlastníte jakoukoliv ze starších licencí Zoneru, program Vám bude i nadále pracovat tak jako doposud. Omlouvám se za poněkud nešťastné a nepřesné popsání problému s licencováním nového modelu na který Zoner přešel.


pohled na první licenci programu zoner photo studio 8 za 2500 kč

Má první licence na produkt Zoner koupená v roce 2005

Mohlo by Vás zajímat

Krasovský kalendář plný našich rodinných fotografii


Štítky článku fotografie | myslenky | skutecnost |
Autor Ijacek.007 22.11.2016 zobrazeno 3 535x
Předchozí článek Podvodný email tentokrát z Fio Banky
Jak jsem si oblíbil čepici s Bluetooth handsfree Další článek


1iconmedvedtestuje.blogspot.cz/

Medvěd Testuje

2016-11-23 06:16:34

Ahoj. No já osobně tento program nikdy nepoužíval. Ale co se té jejich strategie týče, tak se mi to jeví jako pěkné prasáctví. Určitě to není levná záležitost tohle si kupovat každej rok, ale to, že sis zakoupil starší verze a ty ti vypnou, když nezaplatíš. To je podle mě vrchol všeho. Možná bych zkusil napsat ještě ředitelovi znovu. To mi přijde taky jako prasárna, že se ani neozve. Docela mě tvůj článek rozčílil :D. Mě se to jeví, že si chcou zajistit co nejvíce lidí a pro ně není nic lepšího než mít něco zaplacené dopředu s výhružkou, že pokud nezaplatíš znovu, končíš. Fuj strategie Zoneru a ještě jednou fuj.


gravatar2iconwww.tlustjoch.blog.cz

TlusŤjoch

2016-11-23 08:22:03

Já mám Photoshop. Ale plno mých známých si na politiku ZONERu stěžuje přesně jako ty.


3iconwww.zoner.cz

Josef Halíček

2016-11-23 09:08:48

Dobrý den, pracuji v týmu, který vydává Zoner Photo Studio. Mrzí mě, že vás změny v licencování takhle naštvaly, a taky to, že jste se nedočkal uspokojivé odpovědi. Tak snad to alespoň částečně napravím tady.

Napřed k těm odpovědím – všechny reakce a problémy zákazníků se snažíme směrovat na mail podpory, tuto schránku sleduje systém pro kontrolu rychlosti a vyřízení odpovědí, do kterého ostatní zmiňované adresy nejsou zapojeny (marketingová adresa slouží k domlouvání spoluprací, jak je u ní ostatně uvedeno). Proto je vždy nejlepší komunikovat s podporou.

Se zrušením varianty Home to bylo takhle – drtivá většina zákazníků pořizovala Pro a uživatelé se spíše pozastavovali nad tím, proč je mateme dvěma různými verzemi. Také údržba dvou verzí nás stála čas, který jsme raději věnovali opravám chyb a přípravě nových funkcí. Proto jsme se rozhodli nepokračovat ve dvou verzích.

Produkt Zoner Photo Studio se sice místo obvyklého upgradu ZPS 19 dočkal přechodu na pojmenování Zoner Photo Studio X ale rozhodně není pravda, že bychom přestali na programu pracovat a jen čekali, kdo nám začne pravidelně platit. Nové funkce nebudeme už vydávat jednou ročně, ale daleko častěji. Právě přechod na předplatné nám dovolí vydávat novinky takto průběžně a více se na ně soustředit. Dříve se během roku vydávaly vesměs jenom opravy.

Ještě doplnění k fungování Zoner Photo Studia – starší verze (15,16,17,18) budou fungovat jako samostatný program, pořízením ZPS X nepřijdete o původní licenci. Starší verze nejsou nijak vypínány ani omezovány.


4iconfrogos.cz

Frog

2016-11-23 14:45:19

Je to svinstvo, které se očividně rozrůstá. Není to první program s podobným přístupem. Kopnout do zadku a přejít pryč. Bohužel takový výběr zas není. Pak se diví, že lidi pirátěj. I kdybych na to prachy měl, tohle podporovat nebudu z principu.


gravatar5iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2016-11-23 19:59:56

Ve článku jsem se dopustil trestuhodné chyby v popisu nové licence. Za nesrovnalost se omlouvám a článek jsem doplnitl aby odpovídal realitě za nesrovnalosti se omlouvám.


6

Profikamera

2016-11-25 14:40:30

Přátelé, doporučuji vaší pozornosti nový On1 Photo RAW: https://www.on1.com/…s/photo-raw/


gravatar7iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2016-11-25 15:04:08

Profikamera
no alternativ je spousta tenhle program je ale cenově úplně jinde než zoner. já se zatím poohlížel po něčem levnějším jako třeba tohle https://affinity.serif.com/en-us/


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama