blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Když jsem před více jak rokem a půl pomáhal vyměňovat nové domovní dveře, dohodl jsem se s tchánem, že vymyslím a posléze nějak zrealizuji stříšku nad novými dveřmi, abych dveře ochránil od zbytečné vody a navíc abych mohl pohodlně dveře otevírat i v nepříznivém počasí. Navíc se nové dveře otevírají ven a tak v případě, že by vchod zapadal sněhem bylo by problém se ven dveřmi dostat.
když zima tak pořádná když sníh tak po dveře.

Náš vchod do bytu je umístěn přímo naproti nové pergole, kterou jsem stavěl loni a tak jsem tedy konstrukci vybral stejný typ dřeva jako je protější stavba. Vzal jsem tedy dřevo a zavezl jsem jej k stolařovi, aby mi udělal konstrukci, trámy povrchově zpracoval a nachystal všechny klíny. Tak, aby na mě zbylo pouze kompletace konstrukce a vytvoření střechy.
hotová pergola
Trámy jsem si tedy natřel a počkal jsem na vhodný okamžik, kdy bude čas na jejich navrtání ke zdi. Od stolaře jsem dostal hmoždinky i šrouby, na které jsem měl celou konstrukci jednoduše upevnit. Plán byl tedy jednoduchý a jasný. Vzít vrtačku a připevnit konstrukci ke zdi pomocí, již dodaného materiál.
trmy připravené na stříšku na vchodem do baráku
Na poprvé to tak trochu nevyšlo.
Problém nastal při prvním pokusu upevnit konstrukci na zeď. Při navrtávání díry do zdi se rozletělo sklíčidlo vrtačky, ve který byl upevněn vrták. Bylo to poprvé, co se mi něco podobného stalo. Vyměnili jsme tedy vrtačky přehodily vrták a pokračovaly ve vrtání. Po navrtání první hmoždinky a poté jejím dotahováním se ve hmoždince zalomil vrut. Ano čtete správně. Při dotahování se prostě zalomil šroub určený k držení konstrukce. Druhá hmoždinka ne a ne zalézt do zdi tak hluboko, aby pořádně dotáhla trám. Následný test zátěže dílo zkázy dokonal a celý trám vyjel ze zdi pod směšnou zátěží 90 kg. Práce jsme tedy raději nechali s tím, že na hmoždinky konstrukci věšet nebudeme.
stavba příprava materiálu na instalaci
Druhý pokus
V následujících dnech jsem se vydal na nákup, abych v místním hobby marketu koupil chemickou kotvu, závitové tyče a další materiál. Plán byl jasný. Jelikož je předpokládaná váha střechy i s rezervou pro sníh přes 500 kg, rozhodli jsme se vrchní části konstrukce upevnit přes celou zeď. Na zadní straně zdi, umístit plechovou podložku z maticí a tím pádem dát střeše její požadovanou nosnost.
pohled na druhou stranu stěny kdy je díky plechu rozložena váha na zeď
Další šrouby, které jsme přidávali již, buď to nebylo nutné provrtávat skrz kvůli nižšímu zatížení, nebo se skrz provrtat nedaly kvůli tomu, že směřovaly do stropu. Následovalo tedy připevnění zbylých závitových tyčí pomocí chemické kotvy. Opět úkol byl jednoduchý prostě natlačit chemickou kotvu do předem připravených děr a nechat vytáhnout se závitovou tyčí.
pohled na zasekanou podložku s maticí z druhé  strany zdi
Jakmile jsme ale dali tubu s chemickou kotvou do pistole, pomocí které se s tuby vytlačí, tak nastal problém, že plechová pistol nevydržela tlak a nýty pomocí kterých držela pohromadě se rozpadly. Nýty jsme ještě opravili rychlým nahrazením šrouby a matičkami jako další se však zkroutilo táhlo které se stará o posun jezdce a tím naše práce skončila.

Zavolali jsme na pomoc přítele na telefonu. Ten, jakžto odborník, přijel s kvalitním nářadím a za chvíli byla chemická kotva ve šech dírách bez sebemenšího problému. Poté co cca půl hodině vytuhla, stačilo namontovat a zkompletovat konstrukci a mohli jsme de dát do budovaní střechy.
připevněné trámy pro stříšku
Další problémy naštěstí nenastaly a tak jsme během pár hodin nařezali všechny desky na potřebnou délku a poté celou střechu zkompletovali.
hotová nepokrytá střecha
Jako poslední jsme přibyli lepenku a konečně byla stříška hotová. Pokud tedy ještě nepočítám to, že budu muset na střechu umístit šindel.
připeněná lepekna stříška téměř dokončena
Nakonec se práce podařila. Zdaleka to, však nebylo tak jednoduché, jak jsem si z prvu myslel. Teď už ale vím, že hmoždinky nejsou moc vhodné pro větší záleže. Pokud si chcete ušetřit nervy je lepší si materiál pro připevnění kupovat sám a mít připravené kvalitní nářadí.
hotová stříška s šindelem

Mohlo by Vás zajímat

Výměna domovních dveří

Jak vyřezat průlez pro kočky motorovou pilou


Štítky článku fotografie | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 16.06.2014 zobrazeno 7 338x
Předchozí článek Výsledek výhry focení v soutěži s hami
Odstranění prachu z data projektoru Další článek


1

sokorka

2014-06-16 14:29:31

jj. přej 2–3h :-D


2

Crazy

2014-06-16 19:40:37

Moc hezká práce, to ti teda povím :)


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2014-06-17 09:28:04

děkuji crazy no sokorka ono jedna věc je odhad a druhá zkutečnost :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama