blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Pokud chcete k autu připojit vozík, musí auto mít tažné zařízení. Lidově řečeno musí mít kouli. Jedná se vlastně o velice pevný kus železa, pevně připojený k nosné části karoserie a elektrické zásuvky, pomocí niž vozík nebo připojené zařízení propojíte s autem a tím zapojíte na vozík světla, blinkry a brzdu.

Většina dnešních aut v základní výbavě tažné zařízení nemá a je nutno pro připojení vozíku jej do auta dodatečně namontovat. Výrobci aut s tím však počítají a proto bývá karoserie připravena. Aby pozdější servis měl s montáží co nejméně práce.


Obrázek
Jako první z auta bracha demontoval zadní nárazník.


Obrázek

Originální výstuha zadního nárazníku je při montáži tažného již navíc a je nutné ji tedy odstranit.
Obrázek

Obrázek

Do prázdných míst po starém nosníku přesně zapadne tažní zařízení.


Obrázek

V karoserii jsou již připraveny i všechny díry pro pevnostní šrouby, takže se nemusí nic extra připravovat. Po instalaci nosné konstrukce, je nutné připojit elektrickou zásuvku.


Obrázek

Obrázek

Kabely se dají připojit pomocí svorek, dodávaných s elektrikou k tažnému. Bratr těmto svorkám ovšem nevěří a tak při instalaci každý kabel odizoluje a pájkou spájí k originálnímu kabelu. Není tak zúžený samotný kabel a ani nedochází tak často k poruchám na spojení s kabely.

Po instalaci kabeláže již stačí pouze zapojení zkontrolovat. Instalace je hotová a následuje to méně zajímavé a to papírování. Hned po instalaci je nutné zajet na STK a nechat si vystavit doklad o správné instalaci a funkčnosti tažného zařízení. S protokolem je nutné vydat se na místní odbor dopravy a nechat si tažné zařízení napsat do technického průkazu.


Obrázek

Všechno jsem stihl dnes a tak za pár hodin a několika úporných minutách na úřadech, je všechno v pořádku zařízeno a již stačí připojit vozík a jezdit.

Ceny za papírování

290 kč / STK kontrolní protokol o montáži

50 kč Poplatek na dopravním inspektorátu

Mohlo by vás zajímat

Instalace tempomatu škoda octavie

Instalace parrot hanfree


Štítky článku auto | octavie | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 13.06.2012 zobrazeno 33 019x
Předchozí článek Můj Sony Ericsson opět v servisu
Dovolená na Slovensku 2012 Další článek


1

sokorka

2012-06-13 16:13:19

hurá :-)


2

kečut

2013-04-03 20:37:32

Diky za tento článek. Chci se jenom zeptat, sám si namontuji starší originální tažné zařízení, ke kterému nemám žádný typový list, a na STK mi vystaví kontrolní protokol, se kterým budu moci tažné přihlásit?


gravatar3iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2013-04-03 21:43:28

no alespoň tak to bylo u mě pokud ale vím každý dopravní inspektorát to porovnává podle sebe. u toho mého to proslo bez problému schválně napiš jak dopadneš ty.


4

Cvrček

2013-04-20 14:28:23

Ahoj,zaujal mě tento tvůj článek.Docela by mě zajímalo, jaké tažné zařízení jsi použil. Zvažuji koupi staršího tažného zařízení a mám pocit, že to tvé bylo montováno, také jako starší. Díky za info.


gravatar5iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2013-04-20 14:58:22

ahoj , ano tažné bylo starší sundané z jiné OCTAVIE šlo ale o německé tažné s atestací problém byl pouze s tím že jsem něměl typový list. S tím je největší problém protože některé dopravní inspektoráty odmítají zapsat tažné zařízení do technického průkazu pokud nedodáte Typový list. Pokud chcete koupit starší tažné zařízení určitě si dejte pozor aby jste typoví list dostal spolu s tažným zařízením. Podle mě se tím vyhnete problému s dopravním inspektorátem.


6

Cvrček

2013-04-25 10:13:10

Ahoj, ještě se chci zeptat, co všechno po vás chtěli vyplněné na úřadě v Typovém listu? Já jsem vyplňoval datum montáže a prodeje. Tvůj bratr, jakožto mechanik nemá žádné číslo autoriz.servi­su…nebo to máš vyplněné také?a pak pouze vyplněné vin.bez jakéhokoli razítka…Stačí protokol s STK.


gravatar7iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2013-04-28 21:12:53

hoj já jsem neměl typový list píšu to nahoře :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama