blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Kdysi křižovaly města i vesnice spousty koní. Koně se používali k práci i k přepravě. Postupně tyto zvířata vytlačily stroje. Jsou levnější a dnes stroje zvládnou mnohem více práce než zvířata. Přesto se ne vždy dají použít stroje. I v dnešní přemodernizované době t můžete v lesích potkat tažné koně, které se starají o přibližování vykácených stromů z těžko přístupných terénů. Tam kde by technika měla problém i v toto věku, najdou koně své využití.


pohled na krásné zvíře uvázané k plotu a připravené na opravu kopyt a podkov .


takto kovář musí sundat podkovu aby ji mohl opravit a později znovu přibýt

Každé zvíře však potřebuje také péči a kromě jídla, o které se stará jeho pán, zdraví o které se dovede postarat veterinář, jsou tady také práce, na které jsou potřeba zvláštní profese. Jednou takovou profesí je mimo jiné kovář. Aby mohl každý kůň odvádět svou práci musí mít také kvalitní „obutí“. V případě koně tedy podkovy. Sehnat ale kováře, který je ochoten dorazit a tažnému zvířeti podkovy opravit, není jednoduchá záležitost.


kopyto se musí zarovnat a upravit než se na něj vrátí podkova

Důvody to má hned dva. Počet koní je opravdu malý a tak se řemeslo noví řemeslníci neučí. Žádný kovář by se totiž zrovna dobře neuživil. Starých mistrů znalých řemesla ubývá, což je normální koloběh života. Pokud už narazíte na kováře a že jsem svého času obvolal asi 10 kovářů v okolí, většinou se věnují jezdeckým a nikoliv tažným koňům. Tažný kůň má totiž mnohem větší kopyto, takže větší podkovu, což znamená mnohem více práce. Také připevnit podkovu těchto těžkých koní je mnohem náročnější, než u jezdeckých koní.


podkova se nahřeje ve výhni a poté na kovadlině upraví


rozžhavená podkova z výhně se na kovadlině upraví

Sehnat tedy kováře, který je ochotný a svému řemeslu rozumí je tedy problém. Naštěstí jsou mezi námi stále lidé, kteří se i takovýmhle zvířatům věnují. Já osobně jsem si ani neuvědomoval kolik práce vlastně takový kůň vyžaduje. Například jen sundat podkovy ze všech čtyř noh. A to je jen začátek, jakmile se totiž podkovy sundají musí se kopyto upravit, poté upravit samotnou podkovu a v neposlední řadě podkovu zase připevnit k noze.


upravená podkova se přibije zpět na kopyto

Měl jsem to štěstí, že jsem se k této práci několikrát dostal a mohl jsem si ji vyzkoušet. Se svou zlomenou páteří jsem sice nikdy dlouho nevydržel. Například držet nohu ale jsem si vyzkoušel a zjistil kolik je vlastně s jedním takovým zvířetem práce. Koně jsou krásná zvířata a práce s němi je v lese nejen náročná, ale také velmi nebezpečná. Určitě to není práce jednoduchá ani nijak zvláště dobře placená. Přesto se najdou lidé. kteří i v dnešním době vyrážejí do lesů a pomocí zvířat, tak jako mnoho staletí před nimi, stahují kmeny stromů z lesu. Jen si říkám, jak dlouho to ještě bude možné. Ne že by vymizeli ze světa koně, jen bude čím dal těžší najít k nim řemeslníka, který by se o ně mohl náležitě starat.


pohled na upravené kopyto s novou podkovou

Mohlo by Vás zajímat

Počítačová myš trochu jinak


Štítky článku myslenky | zvirata |
Autor Ijacek.007 29.03.2015 zobrazeno 4 424x
Předchozí článek Stránky tohoto blogu dostaly nový vzhled
Poslední březen 2015 sníh a večer při svíčkách Další článek


1

sarka

2015-03-29 19:00:27

Pěkná vzpomínka


2

lubo

2019-02-10 11:51:22

nie kazdi sa na to z visoka vikaslal ja vtom pokracujem ale len sam pre seba


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama