blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dávejte si pozor na to, co otevíráte ve vaší poště. Nejnovější velice povedený a na první pohled důvěryhodný email, tvářící se jako vyúčtování O2, se snaží zavirovat Vaše počítače. Na první pohled je velice zdařilý.


podvrtnutá adresa odesilatele

příloha v podvodném emailu obsahující virus
Email totiž podvrhuje odesilatele a tím je skutečná emailová adresa O2. Celé vyúčtování na náhodně generovanou částku je také přesně okopírováno a neobsahuje ani tolik známe pravopisné chyby. Nebezpečí na Vás klasicky čeká v příloze. I když se tváří jako PDF soubor, ve skutečnosti jde o spustitelný.exe soubor, který má jediný úkol a to zavirovat Váš počítač.


rozbor podvodné přílohy je vidět že obsahuje exe soubor

Pokud nejste klientem O2, asi přílohu ani otevírat nebudete. V opačném případě si můžete zadělat na problém. Jak zjistit, zda emailové přílohy nejsou nebezpečné? Pomůže služba Virus Total. Ta umožňuje otestovat přílohy emailu jednoduše tím, že email přepošlete na emailovou adresu. Pokud příloha není vetší, jak 32mb můžete si email skontrolovat dříve, než se jej rozhodnete vůbec uložit do svého počítače.


odeslání podvodné přílohy do antivirového on-line skeneru  virustotal.com

U emailu, ve kterém si nejste jistí přílohou, dejte odpovědět. Příjemce zadejte scan@virustotal.com, do pole předmět napište SCAN a dejte odeslat. V závislosti na vytížení serveru, musíte na odpověď chvíli počkat. Mějte ovšem na paměti, že lepší je počkat než pak nechat počítač čistit od nežádoucího softwaru.


výsledek antivirové kontroly

Výsledkem bude doručený email v angličtině se seznamem testovaných antivirů a jejich výsledky. V našem případě detekoval v příloze problém pouze jeden antivirový program. Můžete si tak jednoduše a rychle udělat představu o tom, zda je příloha nebezpečná či není.

výsledek antivirové kontroly
Detekce však nemusí být přesná, pokud se jedná o nový typ viru nebo hrozby. Když jsem včerejší podezřelou přílohu poslal na porovnání. Dnes se mi vrátila naprosto jiná odpověď. Test je totiž přímo úměrný přesnosti virových databází antivirových společností. Ty sice většinou aktualizují rychle. Vždy jsou však pozadu před tvůrcem nežádoucího SW. Jak je vidět výrobci antiviru na novou variantu zareagovali a novou hrozbu do svých databází přidali.

Mohlo by Vás zajímat

Rozesílejte emaily správně

Jak otestovat menší soubor zda neobsahuje viry?


Štítky článku bezpecnost | internet | skutecnost |
Autor Ijacek.007 21.10.2014 zobrazeno 3 652x
Předchozí článek Archeologické vykopávky města Salona v městě Solin
Jak lze opravit mechanicky poškozený napájecí zdroj Další článek


gravatar1iconcrazydog.cz

CrazyDog

2014-12-01 17:20:11

Proč nemůžu psát jako CrazyDog? Já jsem u tebe registrovány? V tom přiřadě nemůžu najít „zapomenuté heslo“. A už nevím co jsem psal, protože se text vymazal, když mě to informovalo, že už jsem v databázi. Máš to udělané nějak divně :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama