blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Tak nějak jsem dodnes měl zažité, že po velikonocích se již příroda natolik probouzí k životu, že napadnutí nějakého velkého množství sněhu není pravděpodobné. Příroda je však mocná čarodějka a dnes ráno jsem se vzbudil do úplně jiného světa, než ve kterém jsem večer usínal. Během noci totiž napadlo více jak 20cm sněhu. Nezbylo nic jiného než ráno sáhnout po lopatě a jít vyprostit auto ze sněhového sevření.


Obrázek

Vykopáním cesty k autu a samotného auta však dnešní sněhové dobrodružství teprve začínalo. V plánu dnešního dne totiž byla návštěva Olomouce. Města vzdáleného cca 75 km od naší vesnice. Normálně trasa autem trvá okolo hodiny a půl. Dnes jsme ji, však jeli téměř tři hodiny. Cesta vede přes několik příkrých stoupání, která v nepřízni počasí dělají problémy zejména kamionové dopravě. Zaskočeni přívaly sněhu však nebyli jen řidiči kamionů, ale také mnozí majitelé osobních aut. Ti s příchodem minulého pěkného počasí již přezuly své plechové miláčky a tak na zledovatělé silnici plné sněhu měli s ovládáním nemalé komplikace.


Obrázek

Sníh však nebylo jednoduché jen tak odklidit, protože ustavičné husté chumelení několik hodin neustávalo. Po cestě jsme sice potkali několik sypacích vozů, nicméně nemůžu se zbavit dojmu, že v zimě jich míjím daleko víc. Minimálně při podobném vydatném sněžení. Já se zimních kol ještě nezbavil a tak jsem byl oproti většině motoristů ve výhodě. Navíc na nějakou tu vrstvu sněhu jsem také docela zvyklý, protože cesta mezi okolními vesnicemi není první ani druhé třídy a tak na ni většinou vždy nějaký ten sníh je.


Obrázek

Špatně protažené táhlé kopce se však začínaly stávat pastí nejen pro auta na letních pneumatikách, ale také pro kamiony, které se začaly postupně zastavovat u kraje silnic. Zatímco řidiči osobních aut, kteří se s letními koly vydali na cestu, si za svůj ostud mohl defakto sami, řidičům nákladních aut jsem jejich pracovní den dnes vážně nezáviděl. Pokud totiž před nimi uvízl jiný nákladní vůz, měly ve většině případů jen jedinou možnost a to počkat až se podaří brzdící auto vyprostit, aby se mohli opět rozjet. Na špatně sjízdné cestě to však téměř vždy znamená čekání na pomoc silničářů a ti na některých úsecích vidět opravdu nebyli.


Obrázek

Roztáčelo se tak kolo problémů, kdy několika set metrové fronty nákladních aut čekaly, až se jejich kolona dá znovu do pohybu. Po cestě z Olomouce jsme potkali takových kolon hned několik a řidiči nákladních aut většinou říkaly, že na místě stojí už několik hodin a pomoc nikde. Během dnes se situace natolik zhoršovala, že kamiony naprosto zacpaly celý Bruntál či okolní kopce.

V podobných situacích se vždy volá po odpovědnosti cestářů. Klasickou větou většinou je, že zaspali, že je sníh překvapil nebo že nečekali, že by mohlo v zimě taky nasněžit. Já se k podobným myšlenkám nepřikláním. Jak jsem již psal v okolí mého aktuálního bydliště jsou cesty, které nejsou vždy suché, většinou ani po několika hodinách po té co přestane sněžit. Na nějaký ten sníh se hold v zimě musí člověk připravit. Nejde mít všechny cesty odklizené a suché pokaždé. Myslím, že pokud zároveň vydatně sněží, tak jak tomu bylo dnes. I několik pluhů na frekventované cestě nemusí stačit. Úplný kolaps hlavních rušných tepen však ukazuje, že v tomto případě zde nebylo úplně vše v pořádku.


Obrázek

Holt ať se Vám to líbí nebo ne, pořád je zde síla, kterou člověk ještě nezkrotil a tou je počasí. I když v kalendáři máme jaro, i když se samotná příroda probudila k životu, stále je zde prostě možnost, že za 2 dny napadne z ničeho nic několik desítek centimetrů sněhu. Pokud už nemáte na výběr a musíte sednout za volant i v těchto netypických chvílích nezbývá než se obrnit trpělivostí a prostě vydržet. Já dnes narazil na spoustu řidičů, kteří ač mě míjeli v protisměru, zastavili a řekli mi co se děje před námi a jak se tomu dá vyhnout. Upřímně mě tahle pomoc udělala radost. I když mohli jet dál, přesto si našli chvíli a poradili co je před námi. A to je přece pozitivní, ne? Nakonec za pár měsíců na tento den většina lidi zapomene a málo kdo si vzpomene, že někdy 2 dny po Velikonocích v Květnu napadlo během dvou dnů více jak 30 cm sněhu.

Mohlo by Vás zajímat

Jak jsem poprvé naháněl traktoristu aby mě vytáhl z příkopy

Přežil jsem mrazivý týden


Štítky článku bezpecnost | myslenky | zima |
Autor Ijacek.007 19.04.2017 zobrazeno 1 097x
Předchozí článek Jak se můj telefon učil potápět aneb co dělat když utopíte mobil
Vyhlídkový let okolo pradědu 2017 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama