blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Při přípravě koupele pro naší dceru se mi podařilo do plné vany umístit můj mobilní telefon. Co dělat v případě, že se i váš přístroj rozhodne pro rozvíjení potápěčských schopností?

Umístěníí mobilního telefonu pod vodní hladinou předcházelo, tak jak už to bývá několik zásadních maličkostí. Byla neděle večer a já jsem se rozhodl pomoci unavené manželce. Navrhl jsem tedy, že naši dceři nachystám vanu a dohlédnu na ní v koupelně. Vzal jsem tedy mobilní telefon s cílem, že si během dohledu ratolesti pročtu emaily, abych čas v koupelně při hlídání smysluplně využil. Celý plán se ovšem zvrtl, ještě než jsem dceru stihl do vany posadit. Při úpravě teploty vody, aby odpovídala požadavkům dcerky, mi telefon z kapsy vypadl a v okamžiku skončil na dně vany. Okamžitě se výhružně rozsvítil a bylo nutné okamžitě jednat.


krabička s přístrojem pohled na usb kabel a nabíječku.

Dceru jsem tedy předal do hlídání opět manželce a vydal jsem se telefonu poskytnout základní zdravotní pomoc. Bez okamžitého jednání totiž hrozilo poškození vnitřních obvodů, který by měli za následek předčasnou smrt mého mobilního telefonu. Elektrické obvody pod proudem a voda se totiž nemají v lásce a je nutné vždy co nejrychleji přístroj vypnout a odpojit zdroj elektrického proudu. U moderních telefonu není přitom rychlé odpojení úplně reálné, díky dnes nezřídka nerozebíratelným konstrukcím přístrojů. Ani můj čerstvý absolvent základního potápěčského kurzu v tomto ohledu není výjimkou. Přístroj má celokovové pouzdro, které přechází do krycího skla displeje. Baterka je tedy v přístroji spojena se základní deskou telefonu a nedá se jednoduše odpojit.


Takto vypadá otevřený mobilní telefon honor7

Vzal jsem telefon a okamžitě jsem se jej pokusil vypnout a začal jsem vytřepávat tolik vody, kolik jen šlo. Bylo ale vidět, že se mi nepodaří rychle dostat většinu vody z těla přístroje a bylo nutné se rychle rozhodnout. Pokud bych k operaci nepřikročil brzo, voda ve spojení s obvody pod proudem mohla nezvratně poškodit všechny orgány telefonu. Rozhodnutí bylo rychlé a logické. Buď budu mít krásně zavřený nefunkční telefon, nebo se pokusím přístroj rychle otevřít a možná bude po zásahu i fungovat. Rozebrání telefonu šlo oproti očekávání velmi dobře. Nikde jsem nezlomil jediný zobáček a telefon jsem otevřel téměř jako autorizovaný servis. Nutno říct, že jej drží jediný šroubek u šuplíku SIM karet. Zbytek je systém zobáčku.

Po otevření přístroje jsem se až zděsil, kolik vody na elektronice zůstalo. Dle odhadu by k poškození určitě došlo, kdybych přístroj nerozebral. Po otevření jsem okamžitě odpojil kontakty z baterie, vysušil telefon a nechal jej několik hodin vyschnout. Po pár hodinách nejistoty jsem se rozhodl telefon opět resuscitovat. A světe div se, přístroj po chvíli začal startovat a normálně se zapnul. Telefon ani po dalších týdnech nevykazuje známky abnormálního chování, takže se dá operace požadovat za úspěšnou.


pohled na mobilní telefon

Elektronika je dnes nedílnou součástí našich životů. Nehoda, kdy se dostane do přístrojů voda není nic neobvyklého. Vždy si zachovejte v také situaci chladnou hlavu. První je nutné přístroj z vody vytáhnout, to platí pokud se bavíme o přístrojích s baterií. Pokud by Vám do kapaliny spadl přístroj napojený na elektrickou rozvodnou síť, nejprve je nutné tyto přístroje od této sítě odpojit. Jakmile přístroj vylovíte, je nutné jej co nejrychleji vysušit. Pokud přístroj otevřete zvyšuje tak pravděpodobnost, že to vnitřní elektronika přežije. Rozebrané přístroje totiž mohou vyschnout mnohem rychleji. S oživením utopených elektrických přístrojů nespěchejte. Zůstala-li by voda v přístroji opětovným zapnutím můžete přístroj zničit. Zde platí pravidlo minimálně několika hodin, v ideálním případě alespoň 12.

Schválně, jak jste na tom Vy? Podařilo se Vám někdy něco podobného? Nebo se snad Vaše elektronika rozhodla i přes vaše varování na dráhu potápěče? Budu rád, když se o své příběhy podělíte v komentářích.

Mohlo by Vás zajímat

Popis Honor 7

Nad notebookem nejezde aneb co vše se dá najít ve vašem počítači


Štítky článku elektronika | opravy | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 17.04.2017 zobrazeno 2 334x
Předchozí článek Jak cigaretový kouř snižuje životnost počítače.
Přívaly sněhu dva dny po velikonočním pondělí Další článek


1

sarka

2017-04-17 20:17:46

no vydíš štěstí v neštěstí jsi šikulka


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama