blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V dnešním článku bych rád poukázal na možnost, jak se vydat na další krok se svým blogem. Proč je dobré investovat nějaké peníze navíc a co s toho můžete získat.

Ať už máte známý a starý blog, který má stovky návštěvníků denně nebo jen své skromné místo na internetu k publikaci svých myšlenek, přijde doba, kdy si vašeho počínaní začnete opravdu vážit. Položili jste si otázku kolik času a úsilí Vás již Váš kousek internetu stál? Dovedete si představit, že během chvíle může být všechen Váš čas minulostí? Na internetu je jisté pouze jediné – nic není jisté. A vaše hodiny práce při přípravě a publikaci fotek, komunikaci se čtenáři může byt velice rychle pryč.


domény adresy Ijacek

Pokud využíváte blogovacích služeb, které jsou poskytovány zdarma, je Vaše práce mnohem více v nebezpečí, než si vlastně uvědomujete. Jak v historii ukázal například oblíbený portál bloguje.cz, zdarma dostupné projekty mohou z ničeho nic skončit. Vy pak máte zpravidla nějaký čas stáhnout si obsah dozvíte-li se o konci včas, jinak jste o svou práci přišli. Nemyslete si, že Vám se to stát nemůže, že Vaše využívaná služba je přece úspěšná. Samotný gooogle, který provozuje službu blogger.com je známý rušením používaných služeb, pokud je přesvědčen, že služba nemá ten pravý přínos.

Data však nejsou jediným problémem, pokud náhle skončí služba pravděpodobně skončí i Vaše adresa a vy budete muset své oblíbené čtenáře najít znovu. Adresa je tedy velmi důležitá, je to dle mého jeden ze základních aspektu vašeho blogu. Adresu si lidé ukládají do oblíbených, mnohdy si ji pamatují internetové prohlížeče nebo si odkaz na Vás vyměňují v elektronické komunikaci. Ztráta své adresy pak mnohdy znamená vytvářet si čtenáře znovu. Rozhodně se tedy oplatí věnovat pár korun na koupi vlastní unikátní adresy. Takové, která dokud ji budete platit bude ve vašem vlastnictví a s jakou i v případě jakýchkoliv problémů s webem neztratíte své čtenáře.

Ano, bavil jsem se o ceně vlastní adresa, tedy doména druhého řádu něco.cz nebo něco.info, něco.net, něco.eu, je se totiž kupovaný doménový název. Stojí v závislosti na zvolené koncovce eu, cz, net atd. Nejlevnější jsou v tuto chvíli domény s koncovkou eu, kdy se cena pohybuje okolo 120 kč na rok, tedy cca 10 kč na měsíc. Adresu byste přitom měli volit, aby odpovídala obsahu a nebyla příliš dlouhá. Dlouhé adresy jsou totiž těžko zapamatovatelné, a proto nejsou příliš vhodné. Adresa bude Vaše po dobu, kdy ji platíte, za rok bude tedy nutné doménu zaplatit znovu.

Jakmile si zvolíte, zaregistrujete a zaplatíte vlastní internetovou adresu, můžete se rozhodnout jak dále. Máte-li blog na službě blogger, můžete vaši adresu rovnou použít. Svá data sice nebudete mít úplně pod vaší správou, stále se budete muset spoléhat na funkce redakčního systému, nicméně adresa již bude vaše a v případě, že vám na Vaší cestě za publikací na internetu přijde omezující, můžete se s adresou přestěhovat jinam.

Logo

Další možností je vzít si vše do vlastních rukou a opustit pohodlí zajetých blogovacích systému a pustit se na vlastní cestu. Ani tato cesta nemusí byt nikterak složitá a na jejím konci Vás, však čeká plná kontrola nad vašimi daty. Nad rozšířeními vašich stránek. Co to vlastně znamená? Když již máte vlastní doménu, stačí se poohlédnout po prostoru pro vaše stránky, kterému se říká Webhosting. V nabídkách některých si přitom můžete nechat jednoduchým kliknutím předpřipravit redakční systém s předinstalovaným Wordpressem a za chvíli můžete začít volně publikovat. I tento krok Vás však ve většině případů bude stát nějakou tu korunu, protože tak jako doménové jméno se i prostor na internetu pro umístění vašich dat platí. Existují sice možnosti, které nabízejí bezplatnou možnost nahrání dat ty, však zpravidla nepodporují redakční systémy nebo jsou velmi omezeni množstvím dat. Tyto zdarma dostupné hostingy tedy nedoporučuji.

Existuji na internetu i služby, které umožnují zakoupit, balíček tedy doménu i s hostingem na míru již s přednastaveným redakčním systémem jako je například Wordpress. U těchto poskytovatelů tedy můžete do pár minut bez nutnosti znalosti instalace těchto systémů svůj web zprovoznit. U nás jde například o stránku www.endora.cz, www.wedos.cz, kde je možné dle popisu najít možnost instalaci Wordpressu v administraci nebo například dražší www.forpsi.com.

Výhody vlastního řešení

  • vaše data máte pod vaší správou
  • nemůžete přijít o svůj blog díky špatnému rozhodnutí administrátoru
  • můžete si zprovoznit vlastní jakékoliv rozšížení
  • v případě nedostupnosti webu můžete kontaktovat technickou podporu
  • v případě problémů je možné změnit hosting a přejít jinam bez změny adresy
  • možnost používat emailovou adresu ze své domény
  • profesionálnější a pěknější adresa

Nevýhody vlastního řešení

  • cenová náročnost
  • nutnost vybrat si formu hostingu
  • nutnost odhodlat se k řešení a změně
  • opuštění zajetých mantinelu

Vše je jen otázkou, jestli si vašich dat vážíte natolik, aby jste udělaly krok ke změně.

Mohlo by Vás zajímat

Jak mi z blogu zkopírovaly celý článek

Mé začátky s tvorbou webových stránek

Život našich obrázků na internetu


Štítky článku bezpecnost | internet | myslenky |
Autor Ijacek.007 28.02.2017 zobrazeno 1 198x
Předchozí článek Hraji počítačové hry a nestydím se za to
Rekonstrukce kuchyně svépomocí Další článek


gravatar1iconwww.tlustjoch.blog.cz

TlusŤjoch

2017-02-28 18:28:16

Spíš bych potřeboval nějaký softwérek, kterým bych si mohl všechny své články na BLOGu zasejvovat k sobě do kompu. Kdysi jsem si hrál s phprs.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama