blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Asi každý milovník hor z naší malé země by si neměl nechat ujít podívat se na vrchol nejvyšší hory. Letos jsme se tam tedy vydali také a na následujících řádcích vám místo představíme.

Na vrchol této hory se můžete vydat různými trasami. Vede na ní několik různě obtížných turistických cest, ale také pohodlná lanovka, která vás vyveze až na vrchol téměř bez námahy. Pokud tedy k námaze nepočítáte také stání ve frontách na lanovku, protože v době naší návštěvy se na lanovku čekalo téměř dvě hodiny. My jsme se původně chtěli vydat na vrchol Sněžky po svých, nicméně nás osud zaval do Pece pod Sněžkou, a tak jsme se rozhodli plán přehodnotit a cestu si díky 7leté dceři trochu zjednodušit a na vrchol se nechat vyvést lanovkou, dolů pak hezky po svých. Rozhodnutí to určitě nebylo unáhlené, protože dcera měla po předešlém dni v nohách túru dlouhou více jak 20Km.


Pohled na lidi čekající ve frontě na lanovku na Sněžku.

Lanová dráha se čtyřmístnými kabinami je rychlý a pohodlný způsob, jakým se za příznivého počasí můžete dostat až na vrchol a ušetřit si tak výstup téměř 760 výškových metrů. Pokud je silný vítr, pak lanovka končí svou trasu v mezistanici na Růžové hoře. Za příznivého počasí se však můžete bez přestupu a vystupování nechat dopravit až na vrchol a pokud budete chtít tak samozřejmě také dolů. Na vrcholu počítejte s malou teplotou. V létě bez problémů atakující 6 stupňů a také velkému počtu turistů.


Pohled na polskou meteostanici.

Na vrcholu pak najdete stanici lanovky a poštovnu. Na polské straně je zase Kaple svatého Vavřince a meteorologickou stanici a samozřejmě několik vyhlídkových míst.


Trasa ze sněžky po modré turistické značce.

Cestu dolu jsme zvolili po modré turistické značce kolem vodopádu Rudného potoka.


Pohled na davy turistu směřující na sněžku z Obřího sedla.

Nejprve je nutné ze Sněžky sejít po červené na rozcestí. Poté se vydat modrou na polské straně až na Obří sedlo.


Pohled na vodopád Rudného potoka pod Sněžkou.

Následuje cesta modrou cestou dolů, kolem zmiňovaného Rudného vodopádu, který pokračuje do Obřího dolu. Celková vzdálenost této trasy je něco málo pod 10Km. Můžete si také pustit video pořízené z míst, které jsme prošli. Vzhledem k tomu, že se jedná o národní park, však pouze ze země nikoliv z drona.

Jako milovníkům přírody se nám celkově výlet líbil. Nicméně množství lidí je v přímém kontrastu toho, co si představujeme od horské turistiky. Také všudypřítomné ploty vypadají spíše jako výběhy pro dobytek než jako turistická trasa v přírodě. Bohužel jsou zde zřízeny kvůli neukázněným turistům, kteří zrovna tyto trasy nedodržují a chodí do chráněných míst, plných vzácných rostlin. Sami jsme toho byli několikrát svědky. Za mě je spousta dalších krásných míst v u nás, kde je lidí mnohem méně, přitom pohled do přírody je také uchvacující.

Mohlo vy vás zajímat

Výlet do dolní Moravy na Stezku v oblacích a bobovou dráhu

Výlet na vrchol jedné z nejmladších sopek v České republice, bruntálský uhlířský vrch

Krnov Cvilín


Štítky článku fotografie | rodina | skutecnost | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 30.08.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 851x
Předchozí článek Kaple Panny Marie Krnov
Rozhledna Biskupská kupa - Zlaté Hory Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama