blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

To že vám 3D tiskárna otevírá dveře kreativitě jsem zde psal už nejednou. Na letošní akci pálení čarodějnic jsem se vydal s převlekem postavy Zaklínače. S většinou převleku mi pomáhala má milující žena, která si vzala naše kostýmy na starost a od košile až po meče vše s předstihem zařídila. Něco jsem si chtěl vzít na starost také sám, tak jsem se rozhodl pro hlavní poznávací symbol Zaklínače, tedy jeho medailon, který umí detekovat nadpřirozené síly v okolí, a to nejen tak ledajaký.


Úsměv

Na řadu tak přišlo hledání medailonu jako modelu pro 3D tiskárnu, který bych si mohl vytisknout. Během pár chvil jsem tak našel na portále printables.com medailon který přesně odpovídal tomu co hledám. Po vytištění testovacího vzorku jsem si řekl, že by mohl být medailon poněkud větší a hned mě napadlo, že by bylo fajn do vnitra medailonu umístit led diody, které by mohly propůjčit medailonu jeho mystické schopnosti.


Puvodní remixovaný model.

Rozhodl jsem se tak modifikovat model a přidat místo očí díry, do kterých by šli zasadit malé led diody. To se nakonec po laborování s velikostí medailonu povedlo a diody seděly v medailonu s přijatelnou velikostí. Následovalo ale řešení dalšího problému, a to, jak diody propojit se zdrojem napájení a umožnit i velmi jednoduché rozpínání obvodu, aby medailon šel rozsvítit a zase zhasnout. Vzhledem k velikosti jsem do medailonu nikam nechtěl umisťovat standartní vypínač. V medailonu bylo minimum místa i na samotnou baterii. Nakonec jsem vymyslel trochu partizánské, ale funkční řešení.


Návvrh úprav a tisku.

Vymyslel jsem tedy držák baterie CR2032, který byl zasazen do vnitřku medailonu. Tento držák měl tenký prostor pro samotný kontakt kabelu s baterii. Poté jsem propojil led diody s odpory a vodiče jsem mechanicky nastavil tak, aby jeden pól přes štěrbinu měl kontakt z baterií a druhý pól pomocí štěrbiny na držáku baterky také. Princip je tak na mechanickém spojení baterky a kontaktů. Pokud se měl celý medailon vypnout nebo zapnout stačilo v držáku baterku jemně sesunout z dosahu jednoho kabelu a tím se obvod i svit samotných diod vypnul. Pokud jsem chtěl medailon opět zapnout stačilo tak baterii jemně zatlačit na kontakt a opět obvod spolehlivě fungoval.


Pohled do útrob.

Samozřejmě nejde o žádný přesný ani spolehlivý systém rozpojování a v dlouhodobém horizontu by asi nebyl rozhodně spolehlivý, nicméně pro funkčnost na jedno odpoledne šlo o naprosto spolehlivé řešení vzhledem k velikosti celého medailonu.


Pohled na ledky a kryt baterie

Jak vidíte stačilo jen trochu napnout síly a mám medailon, který nemá nikdo jiný. S baterií a správnými odpory dokáže ledkové oči napájet opravdu dlouho a rozhodně jde o zajímavý doplněk ke kostýmu s poměrně velmi malými pořizovacími náklady.


pohled na zadní stranu.

pohled na na medailon který svítí.

Taky si občas některé kostýmy na akce připravujete sami?

Mohlo by vás zajímat

Původní návrh medailonu printables.com

Upravený návrh ke stažení na printables.com


Štítky článku 3D-tisk | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 18.07.2024 Opravil(a) sokorka zobrazeno 520x
Předchozí článek Oprava vystřelovacího klíče Škoda Octavie II
Deadpool & Wolverine v Krnovském kině Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama