blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Jednou ráno jsem se pomalu probíral po snídani a vydal jsem se k autu s vidinou cesty do práce před sebou. Vzal jsem do ruky vystřelovací klíč s elektronikou dálkového ovládání od auta a ten mi vypadl z ruky. Nic, co by se předtím nestalo již několikrát. Tentokrát to však bylo jiné. Z plastového dálkového ovládání po dopadu na zem vypadla plechová planžeta klíčku, která se obvykle vystřeluje a používá se k nastartování auta ve spínací skřínce. Rychle jsem zjistil, že důvod proč se planžeta ocitla mimo plastový kryt klíčků je vylomený držák vystřelovacího mechanizmu, ve kterém je umístěna planžeta klíče.


pohled na rozebraný nový kryt klíčku a puvodní zlomený klíček.

Jde tedy o mechanickou závadu na držáku plechové destičky. Tedy nic, co by na první pohled vypadalo jako problém. Myslel jsem si tedy, že stačí koupit na internetu prasklou součástku, tu v mechanizmu vyměnit a hotovo. Ač se zdá oprava jednoduchá, tak lehké to pochopitelně není. Co jde totiž udělat složitě, výrobci obvykle složitě udělají a ani tady tomu není jinak. Nějakou chytrou hlavu totiž napadlo, že klíček udělají nerozebíratelný, a to tak, že do jeho útrob vloží kovovou osku, která se nedá jednoduše vytáhnout. Pro rozebraní klíčku tak musíte původní plastový obal elektroniky mechanicky zničit a teprve poté se dostanete k mechanizmu, který se poškodil. Na místo výměny prasklého držáku tak nepotřebujete jen onen držák, ale také celý plastový obal klíčku. Což je logické, když ten původní musíte mechanicky zničit.


Pohled na dvojici klíčku na dalkové ovládání zamikání.

No, co se dá dělat. Tak se holt objedná nová sada plastového klíče pro výměnu. Celá náhradní sada se na internetu dá sehnat do 500 kč i s poštovným. Je ale nutné vybírat správně a opravdu si zjistit, že objednáváte správnou sadu. Aby to uživatel neměl jednoduché, výrobce přišel z dalším „vylepšením“ a vyrobil hned několik verzí klíčků. Některé se liší počtem tlačítek, jiné poté vnitřní konstrukcí. Vy ale potřebujete ten správný, protože po „rozebrání“ (nebo chcete-li zničení) původního plastu musíte mít stejný obal, aby elektronika dálkového ovládání seděla.


Pohled do útrob klíčků

Ani po správném objednání ale nejste na konci, protože pravděpodobně bude mít kliček trochu jiný rozměr upínaní oné planžety než ten starý. Alespoň já to tak měl. A tak jsem měl defacto dvě možnosti, jak nastalou situaci řešit. Buť to nechám do nové planžety vyfrézovat klíč podle staré a starou planžetu si nechám jako náhradní pro spínací skřínku nebo vezmu pilník a upravím původní klíč tak, aby seděl do nového upínaní kde rozdíl byl v několika mm. Rozhodl jsem se, že oslovím v okolí člověka, který frézuje klíče, jestli mi do nové planžety klíč nevyfrézuje, ale zde jsem k mému překvapení narazil. Buď to si koupím jeho klíč nebo ať odejdu, že cizí planžety frézovat nebude. Že když jsem koupil klíč jinde, pak to na svém stroji frézovat nebude. Říkám „Ok tak mi prodejte manžetu těchto rozměrů a já si je do klíče vložím.“ a na to obchodník že „ne“. Že mi prodá celý klíč. Buď jen klíč nebo že mi prodá klíč i s elektronikou na dálkové ovládání, kterou mi do nového klíče nakóduje. Já ale nepotřebuji klíč ani elektroniku tu mám funkční, potřebuji jen upevnit planžetu říkám mu. Je mi líto, ale nemůžu vám pomoci. „Klíč s ovládáním a nakódováním Vám prodám za 2500 kč.“ říkal.


pohled na noový klíček se starou plančetou.

„Vy po mě chcete 2500 kč, když se mi zlomil kus mechanického úchytu, co drží plechovou manžetu?“ Odešel jsem a poupravil jsem mechanické vlastnosti původní planžety tak, aby seděla do nového držáku a olá klíček je opraven. Díky nutnosti vyměnit celý kryt, je tak i pěkný a původní promačkané tlačítka zase vypadají jako tlačítka. A oprava stále jen zlomek toho, co by stála, kdybych si nechával vyrábět nový klíč u „odborníka“.

Mohlo by Vás zajímat

Škoda Octavie II chyba 7343 problém EGR ventilu


Štítky článku auto | opravy | skutecnost |
Autor Ijacek.007 13.06.2024 zobrazeno 1 263x
Předchozí článek Mistrovství světa v ledním hokeji pohledem diváka z Ostravské arény.
Svítící medailon zaklínače Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama