blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes jsem se v práci opět věnoval opravování následků ignorování základních postupů při práci s internetem. Není tedy na škodu je zde zase oprášit. S internetem se dnes setkáme takřka všude. Tato celosvětová síť nejen spojuje lidi, ale také přináší mnohé rizika. Respektováním základních postupů se můžete vyhnout nejednomu problému.

Ať už komunikujete pouze přes email , icq, skype, nebo facebook, vždy byste měli pozorně číst a přemýšlet než na něco potvrdíte, otevřete či vyplníte. Internetový podvodníci jsou totiž vynalézavý a navíc nikdy nespí. Každou chvíli zkouší na síti najít někoho, koho můžou připravit o část financí nebo o spousty dat. Antiviry, antispamy a další technologie, nikdy nebudou nahrazovat zdravý rozum a rozhodovat za Vás. Takže je v první řadě na Vás, co na internetu děláte a jaký to bude mít následek.

Dnešní případ se týkal trojského koně, který rozesílal pomocí komunikačního programu Skype – odkaz na fotku. Pokud příjemce odkaz otevřel, byl jeho počítač také zavirován a tento text rozesílal dál dalším lidem. Pokud to otevřeli další, postup se opakoval přitom stačilo přečíst si pořádně odkaz a místo otevření se zamyslet. Takto jednoduchá věc a jedno nepřečtení přitom způsobilo nejen zavirování počítače, ale také nemalé problémy kvůli odesílaní odkazu ostatním kontaktům.

Tento způsob roznášení nákazy přitom není žádnou novinkou a jako první se šířil po emailech. Následovala vlna, kdy se takto odkazy šířily po komunikačním protokolu ICQ. Ze začátku byly texty v angličtině a pro nás česky mluvící, tedy většinou vypadaly divně. Málo kdy měla úspěšnost na klik věta, když ji koncový uživatel nerozuměl. Později však již byla informace přeložena do mateřštiny příjemce a úspěšnost se tím značně zvýšila.

Obecně platí, že je dobré si přečíst, než cokoliv otevřeme, pokud tedy dostanete odkaz na fotku od uživatele, se kterým si normálně odkazy neposíláte, možná se nad odkazem ještě zamyslíte. Pokud ovšem dostanete odkaz od známého se kterým si denně posíláte několik odkazů, pravděpodobně se také nezamyslíte nad odkazem a otevřete jej.

Postup je jednoduchý – pořádně si přečíst odkaz, a pokud Vám nebude jasné, na co Váš kontakt odkazuje jednoduše se jej zeptat. Málokterý zavirovaný počítač, který vám odešle zavirovanou zprávu v domnění, že se mu podaří infikovat i váš počítač, Vám je totiž schopen odpovědět, co Vm to vlastně posílá za odkaz. Dalším aspektem podvodného odkazu bývá fakt, že zavirovaná podvržená zpráva většinou přijde jako první věc v komunikaci. Většinou Vám vir nepošle první zprávu typu, jak se máte a co nového a až pak odkaz. Komunikace probíhá pouze o adresu nakažené stránky, většinou s odkazem na fotku a jednoduchým textem o tom, že jde o úžasnou fotku.

Možná se Vám zdají následující řádky jako zbytečné tlachání. Pokud ale pomohu uvědomit si aspoň jedinému uživateli internetu, že internet není síť, kde se všichni mají rádi a hemží se to pouze tlačítky „libí se mi“, ale že jde také o síť, kde mají lidé radost z problémů ostatních, či parazitují na chybách druhých, nebylo sepsání těchto řádků zbytečné. Schválně napiště mi do komentáře, jestli se Vám někdy povedlo předejít zavirování pomocí popsaného postupu, či jste přeci jen odkaz slepě otevřeli.

Mohlo by Vás zajímat

Rozesílejte emaily správně

HOAX poplašné zprávy


Štítky článku internet | myslenky | opravy | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 19.03.2013 zobrazeno 2 210x
Předchozí článek Xbox gold tento víkend zdarma
Tak jsem se oženil Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama