blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Využili jsme s rodinou nádherného, slunečného a teplého počasí a naplánovali výlet do zoologické zahrady na svatém kopečku u Olomouce. V zahradě jsem byl jako malý kluk s rodinou, od té doby si však téměř nic nepamatuji.


Pohled na baziliku panny marie
Hned po zaparkování auta, na ještě velmi prázdné parkoviště, jsme se vydali podívat k poutnímu Chrámu navštívení panny Marie. Správně bych měl ovšem napsat, že jsme navštívili Basiliku Minor, jelikož v roce 1995 byl tento chrám za basiliku prohlášen. Ať stavbu nazýváte jakkoliv, jedná se o překrásné místo, které je díky svému umístění vidět z dalekého okolí. Je od zoologické zahrady jen pár desítek metrů a za navštívení určitě stojí.
pohled k oltáři

Od basiliky jsme se vydali k bráně Zoologické zahrady. Pobyt na Svatém kopečku jsme si od začátku plánovali jako celodenní výlet a tak jsme dorazili po desáté hodině. S procházkou k basilice jsme lístek do Zoo kupoval v 11 hodin a v tu dobu jsme také procházeli turniketem dovnitř zahrady. Vstupné stálo 110 kč na dospělou osobu, dítě do tří let vstupné neplatí.


záznam trasy prochozené na výletu na svatý kopeček v Olomouci

Měli jsme spoustu času a tak jsme se nikam nehnali. Pomalu jsme procházeli části zahrady a kdykoliv bylo něco zajímavého, neváhali jsme se zastavit a vše si prohlédnout. Zahrada byla pěkně upravená a čistá. Díky hodině okolo oběda jsme naštěstí nezažili velký nápor, takže se většinou u výběhu velké fronty návštěvníků nezdržovaly.
pohled na návštěvníky

pohled do jednoho z pavilonu zoo

Krásnější než výhled na zvířata však bylo pozorovat dceru, jak jí v zahradě doslova jiskřili oči. Všude bylo něco nového, něco na prozkoumání a její oblíbená zvířatka. Chvíli to byly opičky, jindy zase hroch. Není nic krásnějšího než koukat do těch malých očí a sledovat ten zájem a to zapálení.


poprvé na vlastní oči vidí dcera některé zvířata

pohled do vodního pavilonu

Když jsem byl v lednu ve spojených arabských emirátech své dceři jsem přivezl plyšového velblouda. V zahradě jsme tedy nemohli vynechat ani výběh s těmito zvířaty. Zvláštní, že jakmile jsme dorazili k jejich výběhu všimla si jediného. To, že velbloud v tu chvíli kadil. Od té doby byl velbloud to, co prostě kadí.
pohled na výběh velbloudů

výběh velblouda

Jediné co si ze zahrady z mládí pamatuji, když nepočítám výběh koz, o kterém se v naši rodině ještě dlouho vyprávěli historky, byla věž. Nepamatoval jsem ji, jak vypadá ani kde je umístěna. Ale věděl jsem, že tam je. A ona věž je tam stále. Je zhruba uprostřed zahrady a je z ní překrásný výhled na zahradu i široké okolí. Manželka má však strach z výšek a tak jsem se vydal věž s dcerou prozkoumat sám.
součásti zoo v Olomouci je i rozhledna do širokého okolí

pohled na baziliku z rozhledny v zoo

Tak jako v každé zahradě i zde naleznete prázdné výběhy nebo části, které se zrovna předělávají. Každá zahrada je totiž zvláštní ekosystém, ve kterém se pořád něco děje. Tak jako jsem si já pamatoval na věž, si má žena vybavovala na lávku, po které se dalo projít uprostřed opic. Tato část však v současné době v provozu v zahradě není a i když jsme lávku nalezli, bylo vidět že již neplní svůj účel. Mírné zklamání ji však alespoň trochu vynahradil pohled na oblíbené žirafy. Ty se totiž v zahradě dají pozorovat z balkonu, kde nevypadají tak obrovsky.


pohled do výběhu žiraf

pohled do výběhu žiraf

Vzhledem k nedávné návštěvě zoologické zahrady v Ostravě, jsem se ale nemohl ubránit porovnávaní obou zahrad. I když je ta Olomoucká opravdu pěkná, zklamaly mě velké fronty na občerstvení i poměrně málo stánků, u kterého by bylo možné nějaký ten pamlsek pořídit. Když už jsme našli místo, kde jsme si chtěli něco koupit, museli jsme docela dlouho čekat. To nepotěší, pokud s sebou však máte děti, jde o problém, protože ty stání na jednom místě prostě nebaví. V Ostravě bylo dle mého názoru občerstvení řešeno mnohem lépe.


Výběh Vlků

fotka medvěda v jeho výběhu
Celý náš výlet, i s cestou k autu, trval něco málo přes čtyři hodiny. Ve chvíli, kdy jsme opouštěli zahradu jsme míjeli obrovské kolony řidičů, kteří se rozhodli vzít děti na výlet až po obědě a díky tomu se všichni zasekli na cestě na hlavní parkoviště. V tu chvíli se teprve naplno ukázalo, jak správné rozhodnutí bylo vyrazit brzo. Jednalo se však o první opravdu krásný víkend a tak po zimě vyrazili do zahrady i lidé, kteří v ji již v průběhu roku nenavštíví.


beran a jeho pozdrav návštěvníkům

není na to ze sebe někdy udělat medvěda :-)

Nakonec hlavní bylo, že se nám Všem výlet líbil a dcera měla zase plnou hlavu nových zážitků. Velbloud už teď není to zvíře co jsem viděl na dovolené a co jsem přivezl své dceři, ale to co kadí. Fotek bych samozřejmě mohl udělat více, ale to není ono si vše jen prohlížet od obrazovek počítačů. Seberte své rodiny, přátele a ratolesti a vydejte se také prohlédnout si zvířatka. Uvidíte, že podobným výletem uděláte radost.

Mohlo by Vás zajímat

Bazilika navštívení panny Marie na svatém kopečku

Zoo Olomouc

Fotogalerie naší návštěvy

Spojené arabské emiráty a velbloudí trh


Štítky článku deti | fotografie | rodina | skutecnost | vylety | zvirata |
Autor Ijacek.007 20.04.2015 zobrazeno 2 200x
Předchozí článek Můj hlas se rozezněl v éteru mého oblíbeného rádia Helax
Postel pro dítě Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama