blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Po více jak třech letech, od doby, kdy jsem nalezl první kešku, se mi do rukou dostala navigace, která mě funkcemi , výbavou, ovládáním i přesností naprosto sedí. Díky docela vysoké ceně jsem si na navigaci garmin oregon 450 musel nějakou dobu počkat. Nakonec jsem domácí rozpočet skloubil s blížícími se narozeninami a po dlouhé mi udělala navigace opravdu upřímnou radost.

První keše jsem odlovoval pomocí PDA firmy fujitsu siemens typu POCKET LOOX N560. Za zařízení jsem dal, před Vánoci v roce 2008, přes 10 000 kč. Koupil jsem jej na aukru a hned po vyhraní aukce jsem se pro něj vydal do Prahy.

loox 560

O jednoduché hledání pokladů se ale nejednalo. Navigace docela dlouho hledala satelity, přesnost se většinou pohybovala okolo 20 – 30 metru. Signál v lese docela kolaboval a pokud se člověk s tímto pda pohyboval v hustém porostu nebo listnatém lese, na signál navigace mohl většinou rovnou zapomenout. Co ovšem pda ztrácelo signálem získávalo možností uchovávání listingu, mapových podkladu i aplikací, které například dovedly zjednodušit počítání mysterek. Obecně bych ovšem vyhledávat keše tímto pda už nedoporučoval. Nejen díky špatnému zisku signálu, ale například i díky velmi malé výdrži baterií a docela problematické nabíjení zařízení v terénu. Za předpokladu, kdy nechodíte pouze keše typu drive in a stylem autem na místo poté ke keši a zase zpět k autu a na další keš je absolutně nevhodná.

Druhou navigaci, kterou jsem používal na lovení pokladu, byla turistická navigace Garmin GPSMAP 60. Tento přístroj se ke mně dostal od známého, který jej vyměnil za novější. Investice byla takřka symbolická, jelikož jsem za tuto navigaci zaplatil pouze 2000 kč.


obsah keše hry Geocaching a pohled na navigaci

Jednalo se ovšem o starší kousek, již delší dobu používaný a bohužel přesnost byla zřejmě stářím značně narušena. V lese, v hustším porostu, navigace opět ztratila signál. Oproti PDA ovšem navigace byla napájena obyčejnými tužkovými bateriemi, na kterých dovedla pracovat zhruba 16 hodin. V terénu tedy ani při dlouhých pochodech nehrozilo vybití baterii. S listingi to ovšem bylo problematičtější. Přístroj nemá podporu geocachingu, takže se do něj dají uložit pouze souřadnice s krátkým popiskem jako body zajmu. Což bylo na lovení mnohem méně pohodlnější, než zatracované PDA LOOX.


Obrázek

Jako poslední jsem měl adepta na přesnou a odzkoušenou levnou turistickou navigaci od Garminu typu ETREX. Tato navigace je nemapová a databáze keší také nemá. Ale výdrž na baterie je 20 hodin. Odzkoušen signál i v hlubokém lese a při trochu plánovaní před geoplánem , se dalo vzhledem k ceně, zařízení velice dobře používat. Já jsem si ovšem chtěl od začátku koupit navigaci s mapovým podkladem a tak jsem prošmejdil fóra, porovnal přístroje a nakonec jsem našel zřejmě nejkvalitnější navigaci, která se da za mnou stanovených podmínek dodržet.


Obrázek

Hledal jsem přesnou navigaci určenou do terénu, s mapovým podkladem, přijatelnou výdrží na baterie a podporou listinu keší přímo v přístroji. A přesně to můj nový Garmin Oregon 450 splňuje. Zatím s jsem s navigaci nepodstoupil žádný větší keš plán, neplahočil jsem se hlubokým lesem, ani jsem neporovnal signál a přesnost ze zmiňovaným etrexem, ale vše chystám a doufám že mě moje třetí navigace, kterou jsem dostal k narozeninám, jen na geocachingu nezklame. V dalších článcích se samozřejmě nezapomenu podělit o zkušenosti s touto navigací. ;-)

Všechno zatím vypadá, že jsem se rozhodl zprávě. Včera po odlovení první keše, jsem si z navigaci hrál doma a překvapivě jsem měl i pod střechou a několik metru od okna signál. Sice ne zrovna kvalitní, ale přesto mi navigace i v těchto podmínkách byla schopna polohu spočítat. Snad se tak bude činit i v hustém lese a hlavně tam kde signál budu potřebovat nejvíce.

Podobné články

Geouprava kola


Štítky článku garmin | geocaching | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 23.07.2011 zobrazeno 5 518x
Předchozí článek Geocaching a skript gctour
Krnov Bezručův Vrch výměna logblogu Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama