blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Každý kdo už odlovil alespoň několik keší ví, že na úspěšné odhalení krabičky nestačí pouze dojed na místo, ale je potřeba před samotným startem pečlivě naplánovat odkud kam se vydáte. Obzvlášť pokud nejedete jen pro jednu krabičku, ale máte v planu více míst. Pokud k prohlížení stránek používáte prohlížeč firefox, můžete použít rozšíření do prohlížeče, který vám plánování vašich geovýletů může zjednodušit.

Bavím se o rozšíření GcTOUR . Tento mocný nástroj se díky rozšíření Greasemonkey pro firefox postará o úpravu stránky geocaching.com a k vám do rukou se dostane mocný nástroj na plánovaní vašich geocest, geovýletu nebo jen vytištění listingu.

Ukáži vám, jak skript zprovoznit i jak jej používat. Pokud již skript používáte, dáte mi zajisté za pravdu, že bez něj se snad ovládaní geocachingu snad ovládat ani nedá.


Obrázek

Pro používaní GCtour budeme tedy potřebovat prohlížeč firefox. Do něj nainstalujeme rozšíření Greasemonkey .


Obrázek

Na stránce klikněte na zelené plus, což provede stažení doplňku prohlížeče do vašeho počítače.


Obrázek

Teď klikněte na tlačítko „instalovat nyní“, doplněk bude nainstalován a firefox vám oznámí, že se musí pro dokončení instalace doplňku restartovat.

Po opětovném spuštění firefox(u) by se měla zobrazit ikonka opičky. V novém prohlížeči ji najdete vpravo v horní liště u starších verzí je vidět v pravém dolním rohu. Tato opička ukazuje, že je doplněk aktivní a připraven pro uživatelské skripty.

Teď je potřeba nainstalovat samotný skript GCTOUR. Najeďte na stránky GCtour a klikněte na „install the script!“. Pokud jste provedli správně instalaci greasemonkey uvidíte podobnou obrazovku.


Obrázek

Klikněte na instalovat. Nyní v pravém dolním rohu vyjede hlášení GCTOUR úspěšně nainstalováno. Již je stačí pouze používat.

Přihlaste se na geocachingu.com

Hned po přihlašení uvidíte na stránkách v levém horním rohu novou ikonku špendlíku. Když na ni najedete myší, vyjede menu celého skriptu. Pokud kliknete na špendlík menu zůstane zobrazené a již nezajede, pokud špendlík necháte tak jakmile pojedete myší vpravo menu se opět zasune.


Webová stránka Geocachngu a rozšíření Gctour v levé části stránky.

No efektní vyjížděcí menu je sice pěkná věc, ale kvůli tomu jste takovouto námahu jistě nepodstoupili. Ano, máte pravdu, krása se zakrývá opravdu jinde.


Obrázek

Když se teď podíváte na mapu, přibyli Vám tam dvě ikonky. Jedna je vidět hned na první pohled. Je nahoře nad mapou a má popis auto tour. Druhá se zobrazí jakmile se podívate na mapě na jakoukoliv keš. Je úplně v dolní části popisu a má ikonku s červeným plusem a popisem add tour.

Pomocí první ikonky můžete na zvoleném místě vytvořit okruh keší a jejich typy které se automaticky přidají do plánu.


Obrázek

Na obrázku vidíte co se stane pokud kliknete na tlačítko auto tour. Objeví se vám náhled mapy s pomyslným rádiusem, ze kterého se budou do vašeho plánu přidávat keše. Můžete si zvolit které keše chcete naplánovat a můžete si rovněž vybrat velikosti nebo obtížnosti, které vám vyhovují. Když si vše zvolíte po kliknutí na tlačítko start, skript keše vybere a sám je přidá do menu vlevo pod nový plán s názvem auto tour. Pokud zvolíte velký radius nebo město z hodně poklady připravte se na to, že automatické přidání keší skriptu chvíli zabere. Tlačítko auto tour se hodí především pokud se chystáte do nového města a chcete si do navigace přidat listingi nebo si jen naplánovat trasu a necháte všechny keše procházet ručně . Já ale doporučuji procházet si kešky postupně, vždy se alespoň podívat na obtížnost či terén a poté je přidávat do plánu, abyste potom nestály například pod stromem a nedivili se, že se na něj nedá bez výstroje vylézt.


Obrázek

Jak vidíte auto skript skončil a v menu vlevo mi přibyly pouze 2 keše. A to ještě pouze multy. Proč ? Protože skript inteligentně přeskočil nalezené a vypnuté keše. Nemělo by se tedy stát, že se vám do listingu přidá keš, která je aktuálně vypnutá.

Ať už vytvoříte seznam manuálně nebo si jej necháte sestavit automatem. Princip ovládaní je poté stejný. V menu uvidíte názvy keší i s odkazy na jejich listingy. Můžete si je libovolně seřazovat a to tím že jednu keš uchopíte a posunete ji v seznamu nahoru nebo dolů. Tím si můžete předpřipravit seznam keší na který se chcete vydat přesně tak, jak je chcete navštívit.

Kliknutím na ikonku popelnice u každé z keší v seznamu, můžete keš ze seznamu odstranit.

Pokud máte již seznam uspořádaný podle svých představ. Můžete s ním dále pracovat. V druhé řadě ikon najdete možnosti, co se seznamem dál. Můžete jej přejmenovat, to je vhodné v případě, že si chcete nachystat seznamu více. Poté by se vám asi špatně rozeznávaly, kdyby měli všechny podobný název.

Další zajímavou možností je připravit si náhled tisku. To se hodí třeba v případě, že máte navigaci v telefonu nebo bez listingu a přece jen chcete informace o keších sebou.


Obrázek

U náhledu tisku ale máte další možnosti než odešlete výsledek na tiskárnu. Můžete totiž vybrat velikosti mapy, typ mapy. Pokud jsou v listingu obrázky, které vás nezajímají můžete je kliknutím na obrázek odstranit a tím ošetřit náklady na tisk. Jako další zajímavost je na začátku generována tabulka z názvy keší, kde máte možnost si poté poznačit zda jste keš našli a tím mít přehled o všech keších. To se ovšem hodí, až když máte listing s 10 a více poklady.


Obrázek

Další možností je nahrání všech keší ze seznamu přímo do navigace. Zde je používán komunikační ovladač od garminu který se stará o normální komunikaci se stránkou geocachingu a přístroji garmin.


Obrázek

Můžete také nechat vygenerovat GPX soubor a ten si poté uložit do počítače.

Jak vidíte jednoduchý skript GCTOUR dovede opravdu hodně a je rozhodně škoda když už o něm víte, abyste jej nepoužívaly. Já si na něj opravdu zvykl a beru to jako velice užitečnou utilitku, která výborně doplňuje vše co autoři stránek opomněly. Nebo za co chtějí zaplatit.

Odkazy

Stránka skriptu GCTOUR

Vylepšení Greasemonkey


Štítky článku geocaching | opravy | recenze | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 21.07.2011 zobrazeno 5 825x
Předchozí článek Olomoucký kešplán
Má nová navigace Garmin oregon 450 Další článek


1

sokorka

2011-07-21 13:31:49

Dobrá rada nad zlato :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama