blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme jednoduchý postup, jak zprovoznit plochu na Ubuntu desktopu pomocí VNC. VNC budeme spouštět automaticky po startu nebo restartu počítače a budeme k němu přistupovat z různých operačních systémů.

Upozornění!

Protokol VNC není zrovna z nebezpečnějších, a proto rozhodně nedoporučujeme vystavovat počítač s tímto protokolem přímo do internetu. Náš popisovaný příklad počítá s tím, že zařízení bude ve vnitřní síti a bude na něj přistupováno z ostatních počítačů, nikoliv přímo z internetu. K připojení z internetu by bylo nutné použít VPN.

Když jsem hledal postup, kterým zautomatizovat start a funkčnost VNC protokolu na Ubuntu. Nečekal jsem, že narazím na tolik překážek. Asi největším problémem bylo automatický start aplikace po restartu. Nakonec jsem nalezl postup, který nejen funguje, ale hlavně používá balíček VINE, který je v základu podporován operačním systémem. Jak jej nastavit, abychom se na něj mohli připojit i z klientů pod Windows, si ukážeme na následujících řádcích.


Terminál a pruběh instalace balíčku VINO

Jako první nainstalujeme balíček VINO. Spustíme tedy terminál například kombinací kláves CTRL + ALT + T a provedeme instalaci pomocí příkazu sudo apt-get install vino .


Ikonka nastavení v horním pravém rohu.

Jakmile provedeme instalaci, bude potřeba nastavit povolení pro vzdálené připojení. Z horního pravého menu vybereme ozubené kolo pro otevření nastavení.


Sdílení je nutné nejprve povolit.

Z levého menu vybereme položku Sdílení a pomocí vrchního přepínače povolíme Sdílení.


Nastavení pro sdílení obrazovky

Po povolení se odemknou volby v menu pod posuvníkem klikneme tedy na položku „Sdíleni obrazovky“. V následujícím dialogovém okně sdílení obrazovky povolíme. Nastavíme volbu vyžadovat heslo a nastavíme heslo. Poté nastavení zavřeme.


v základním nastavení se přenáší heslo šifrovaně a některé aplikace jiných operačních systémů s tím mohou mít problém.

Tím bychom mohli skončit, pokud bychom chtěli používat VNC jen mezi Ubuntu systémem. Pokud byste ale k Ubuntu ploše chtěli přistupovat i z jiných systémů, jako je například aplikace UltraVNC pod Windows, budeme muset ještě změnit nastavení autentifikace. V základním nastavení totiž systém vyžaduje kódování, které některé aplikace jiných systému nepodporují.


instalace a spuštění dconf-editoru

Pro vypnutí tohoto nastaven bude zapotřebí aplikace, která se jmenuje dconf-editor. Vrátíme se tedy do terminálu a provedeme instalaci pomocí příkazu sudo apt-get install dconf-editor. Po instalaci editor spustíme příkazem dconf-editor.


vypnutí nastavení pro šifrování

Balíček dconf-editor je grafická utilita, pomocí které lze změnit chování systému. Můžete však velmi jednoduše způsobit problémy s fungováním a tak nás aplikace při startu varuje. Po kliknutí na tlačítka „Budu opatrný“, můžeme pokračovat. Otevřeme si cestu. org > gnome>desktop>re­mote-access, kde srolujeme níže na položku „require-encryption“ kterou posuvníkem vypneme.


Správný dialog na vložení hesla.

Jakmile se teď pokusíme přihlásit ke vzdálené Ubuntu ploše, již by místo chyby na nás měl vyskočit dialog pro zadání hesla. Připojení tedy již nic nebrání. Protože jsme použili kombinaci VINE a nastavení přímo v prostředí operačního systému po restartu počítače je vzdálená plocha automaticky přístupná a nám tak nic nebrání se znovu připojit.

Mohlo by Vás zajímat

Jak nastavit VPN L2TP na zařízení Mikrotik

Oficiální stránka o VNC na stránkách Ubuntu (anglicky)


Štítky článku linux | nastaveni | skutecnost |
Autor Ijacek.007 10.03.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 169x
Předchozí článek Jak zálohovat fotky z mobilu do Synology
Synology jak automaticky zálohovat vzdálenou sítovou složku Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama