blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V dnešním krátkém návodu Vám ukážu, jak jednoduše vytvořit výřez části obrazovky ve Windows, pomocí aplikace výstřižky. A jak poté tento výřez uložit nebo vytisknout.

O tom, jak vytvořit snímek obrazovky jsem zde již psal v roce 2014. Tehdy se návod týkal funkce, která se váže na klávesu PRT SC, která uloží snímek obrazovky do schránky Windows. Starší návod naleznete zde. V dnešním návodu se podíváme na vyžití prográmku, který je součástí Windows 10 a pomocí kterého lze vše udělat pohodlněji. Například proto, že pomocí programu výstřižky nemusíte cílový vytvořený obraz ořezávat.


Spuštění aplikace ve Windows 10

Nejprve je ale nutné program výstřižky spustit. To se provádí tak, že v menu Start, tedy po kliknutí na ikonu Windows v levém spodním rohu, napíšete příkaz „Výstřižky“ název ani nemusíte napsat celý, už po napsaní části příkazu se ve vrchní části Windows objeví nalezený program, ten spustíte kliknutím na jeho ikonu ve vrchní části nabídky Start.


pohled na spuštěnou aplikaci

Po spuštění uvidíte program stejně jako na vrchním obrázku. Teď už stačí jen kliknout na ikonku – Nový. Můžete získat snímek jakéhokoliv okna. V základním nastavení se po kliknutí na Nový, obrazovka překryje bílým závojem. Vše na pozadí ztuhne a Vy pomocí myši můžete vytvořit výřez obrazovky, přesně tak jak potřebujete.


postup jak udělat výřez obrazovky


výstřižek v aplikaci výstřižky

Ve chvíli, kdy výřez dokončíte je výsledný výřez vložen do programu, ale také zároveň do schránky Windows. Výsledný obrázek tak můžete pomocí aplikace Výstřižky uložit.


uložení výstřižku

Nebo jej rovnou vložit do emailu či aplikace Word pomocí kláves CTRL + V. A pak snímek odeslat nebo jej jen například vytisknout. To už samozřejmě záleží jen na Vás.


Obrázek

Velmi užitečnou věcí, kterou jsem ještě nezmínil, je možnost oddálit čas, kdy dojde k zamrznutí obrazovky. Pokud například chcete vyfotit nabídku programu nebo cokoliv co reaguje s myší, má program volbu Odložit. Pomocí ní můžete naplánovat například, že se obrazovka zamrzne až 5 vteřin od zmáčknutí tlačítka Nový. Pohodlně si tak můžete otevřít rozbalovací menu, které by jinak rozbalené nešlo vyfotit.

Mohlo by Vás zajímat

Jak vytvořit snímek obrazovky pomocí klávesy print screen


Štítky článku skutecnost | windows-10 | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 24.02.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 2 722x
Předchozí článek Připojení k vzdálené ploše systému Windows 7 nelze navázat došlo k chybě ověření
Synology nemůžete se přihlásit k systému protože je zaplněn disk Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama