blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

O víkendu jsem se setkal na svém synology serveru se zajímavou chybou, kdy se k Nasu nedalo přihlásit, a po zadání hesla webová stránka zobrazila chybu o zaplněném místě.

Některé služby přitom naprosto zkolabovaly. Byl tedy nutné Nas restartovat a zjistit jak to, že na zařízení došlo místo, když mělo mít ještě dostatečnou rezervu. Jediná služba, která před restartem zařízení fungovala, byla SAMBA. Tedy protokol pro sdílení souboru v systémech Windows. Ale například služba file station nebo databáze MariaDB byly nedostupné. Pomocí Samby jsem tedy odmazal soubory, abych přeci jen uvolnil místo z pole a restartoval jsem zařízení.


chyba a nemožnost přihlášení

Po restartu se k synology pár minut přihlásit dalo, nicméně do pár minut se situace začala opakovat. I když se již dalo do zařízení přihlásit například balíček Filestation se nastartovat stále nedařilo. Začal jsem tedy pátrat po postupu jak situaci zachránit.


pro připojení pomocí ssh je nutné nejprve přistup povolit

V případě, že začínáte mít s Synology problém je většinou nutné se připravit na opravu pomocí příkazové řádky pomocí SSH protokolu. Ten je ale v Synology standardně vypnut a tak je nutné dokud systém funguje provést jeho povolení.


ověření zaplnění disku

První cesta je tedy do Ovládacího panelu Sekce terminál a SNMP a tam provést povolení služby SSH. Pro přihlášení využijte administrátorský učet admin a jeho heslo. Po zadání příkazu df -h si můžete zobrazit oddíly a jejich obsazení. Jak jste si ale mohli všimnout, z mé obrazovky nebylo nic vidět.


ověření zaplnění disku jako root

Můžete se v terminálu ještě přepnout na uživatele root, což je vlastně nejvyšší uživatel na systému a zkontrolovat disky pod ním. Po klasickém přihlášení zadejte příkaz sudo -su a potvrďte administrátorským heslem. Poté můžete příkaz df -h opakovat.


krok za krokem vytvoření plánované úlohy

Ani jako root jsem nebyl schopný dohledat problém. Navíc při povyšování práv mi psal terminál chyby vytváření souboru. Další analýzou souboru jsem ale nakonec zjistil, v čem byl v mém případě zakopaný pes. Loni jsem psal návod jak na Synology zprovoznit pomocí plánovače spouštění skriptu. Pokud v plánovači skriptu nastavíte práva root naska, pak při každém spuštění uloží obsah načtené stránky pomocí wget do adresáře /root. Za dobu, kdy jsem pomocí plánovače skripty pouštěl, se v rootu adresáři nashromáždilo takto uložených stránek přes 270 000 a to způsobovalo, že začalo Synology kolabovat.

Stačilo tedy oněch 272 000 souboru smazat a synology začalo zase fungovat jako hodinky. Protože jsem nenašel funkční systém, jakým odklonit vystup, aby nebyl ukládán, upravil jsem skript, který sem plánovačem spouštěl, aby sám soubory v adresáři /root odstraňoval. Později snad přijdu i na způsob, jak donutit synology, aby pomocí WGET stránky otevíralo, ale neukládalo jejich obsah.

Doplnění

Aby nedocházelo k vytváření zbytečných souboru a tím zbytečnému zaplňovaní místa je dobré poupravit příkaz. Poté se nepotřebné soubory již vytvářet nebudou a celý problém tím mužete jednoduše předejít.

wget -qO- http://192.168.0.1/validate.php

Mohlo by Vás zajímat

Jak na synology pouštět php skripty pomocí plánovače

Jak obnovit pole na Synology po výměně disku


Štítky článku elektronika | opravy | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 25.03.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 752x
Předchozí článek Jak vytvořit snímek obrazovky a ten uložit nebo vytisknout
Jak kontaktovat technickou podporu portálu seznam.cz Další článek


1iconwww.jakpsatweb.cz/

Yuhů

2020-07-29 18:05:01

Děkuju za článek. Konečně chápu, proč už jsem musel NAS dvakrát přeinstalovávat. Mně se naneštěstí nepodařilo zapnout SSH, takže jsem musel nejenom přes tvrdý reset. Tvrdý reset zkolaboval na tom, že po nové instaci nešlo změnit heslo z prázdného řetězce na cokoli jiné, takže jsem se stále nemohl přihlásit. Na německé podpoře mi jenom poradili vyndat disky, ale ani to nezabralo. Nakonec jsem musel NAS rozebrat a vyndat baterii z motherboardu. Teprve pak jsem byl schopen vynutit novou čistou instalaci.

V naplánovaných úlohách zkusím wget -q nebo curl –silent a > dev/null.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama