blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Usb disky se díky své kapacitě i ceně staly vcelku pohodlným médiem pro přenos dat. Jsou rychlé, relativně kapacitně velké a velikostně malé. Dají se jednoduše přenášet. Disky USB by jste však rozhodně neměli používat jako jediné uložiště pro své důležité data.


Pár flash disku :-)

Flash disky jsou totiž nejen rychlé levné a lehké ale také značně nespolehlivé. Díky jejich velikosti není problém flash disk někde založit nebo jej například ztratit. Často se také stává, že i když paměť normálně odpojíte při opětovném připojení se již usb disk nepřihlásí. Další z řad nešvarů těchto pamětí býva nečitelnost dat, kterou opraví až následné formátování disku.


Flash disk bez jeho obalu pouze konektor a elektronika.

Pomineme-li všechny tyto problémy, dám Vám ještě jeden důvod proč usb disky nepoužívat jako jediné umístění pro vaše data a tím je mechanické poškození samotné flasky. Celý disk je totiž jen malá základní deska s paměťovým čipem a řadičem připájená k USB konektoru. A právě spojení základní desky s elektronikou s konektorem USB je Achillovou patou těchto pamětí.


Testovací propojka s testem funkčnosti cesty a čitelnosti DAT

Celá destička totiž drží na pouhých dvou spájených plochách a čtveřici pájených kontaktů, které se starají o spojení USB konektoru a desky s plošným spoji. I když na venek vypadá paměť robustně, stačí trochu síly a můžete konektor ze základní desky urvat. Díky tomu většinou dochází k poškození vodících cest na tištěné desce se součástkami a tím k téměř nevratnému poškození paměti.


usb Flasdisk pomocí kousku kabelu byla opravena zničená cesta na desce disku.

Setkal jsem se s takto zničeným USB již několikrát a vždy byly na disku důležité data. Oprava existuje, ale ne vždy je jednoduchá nebo například možná. Záleží, jak moc se poškodí ona deska se součástkami a jejich vedení k samotnému konektoru. Pokud cesty nejsou poškozeny nebo se dá zjistit, kudy a kam asi vedou, dá se vše opravit. Pokud jsou cesty poškozeny a nedá se jednoznačně řící kam přesně je konektor napojený pak je USB disk neopravitelný. Disk je nutné vytáhnout z jeho schránky, což je typicky plastová krabička či gumový obal. Setkal jsem se však i s USB diskem, jehož elektronika byla vložena do koženkového obalu, který se musel rozpárat. Poté pomocí pájky opravit spojení konektoru a desky. Jde o velmi titěrnou práci. Místa na pájku je málo a hrozí přitom i přehřátí a následná smrt elektroniky disku. Při špatné manipulaci s konektorem by mohlo v krajním případě dojít k zničení USB portu počítače. Je tedy potřeba postupovat opatrně.

Pokud si říkáte, že Vám se to nemůže stát, vyvedu vás s omylu. Sám jsem za dobu používání těchto pamětí několik disku zničil. Neměl jsem na nich však žádná důležitá data a tak mě ztráta těchto pamětí stála jen náklady na pořízení nového USB disku. Někdy totiž stačí málo. Například jeden disk jsem zničil, když jsem o něj zavadil na připojeném PC. Druhý fashdisk mi zase umřel, když jsem jeho gumové pouzdro zasunoval zezadu po tmě do USB konektoru. Z praxe jsem se setkal s USB prostě zlomeným tím, že o tělo notebooku s flaskou někdo zavadil. Používejte tyto paměti vždy ke kopírování dat a nikdy na produkční práci s jedinou kopií, poté Vás nikdy ztráta tohoto přenositelného media nebude bolet, tak jako byste přišli o důležitá data a neměli zálohu. Tak co, stále máte své důležité data jen na USB flešce?

Mohlo by Vás zajímat

Zálohujte své data

Zjistěte v jakém stavu je Vás pevný disk

Možnosti oprav počítačů po vniknutí tekutin


Štítky článku elektronika | opravy | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.08.2015 zobrazeno 5 936x
Předchozí článek Informace o planovaných odstávkách dodávek elektřiny
Recyklace tílka aneb jak ušít lehké šaty Další článek


1iconpcmobiltipy.wordpress.com/

Radca

2015-08-07 15:59:47

Ozaj pipľačka, ale pekný článok, vďaka! :)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama