blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si představíme 5dílný seriál z produkce HBO o jaderné katastrofě v Ukrajině. Dlouho jsem zde nepsal o seriálu, který by mě opravdu zaujal. Přesto se letos jeden takový objevil a byla by škoda o něm nenapsat.


Logo seriálu o černobylské jaderné havarii.

Minisérie společnosti HBO jsou většinou na velmi vysoké úrovni. Snaží se vystihnout atmosféru a poté ji většinou v menším množství dílů dokreslují. Nicméně to, jak byl natočen tento seriál, je něco pro mě zcela nového. Všichni jsme většinou už něco o havárii slyšeli. Téměř všichni víme alespoň něco o důsledcích této zprvu utajované havárie. Já osobně jsem dávno před tímto seriálem četl nejeden článek o havárii, o tom jak vznikla i jaké následky měla, nejen pro okolí elektrárny, ale i celou Evropu. Přesto mě atmosféra této minisérie naprosto pohltila. Manželka musela každý díl rozdýchat.


Pohled na poškozený černobylský jaderný reaktor ze seriálu HBO.

Přitom je celá tragická nehoda již obsahem prvního dílu, a tak by se dalo říct, že další díly budou ztrácet tempo. Není tomu tak. Hutná atmosféra práce s kamerou i smysl pro detail se neuvěřitelně přibližují realitě. Další díly popisující boj s následnou katastrofou i pokusy tajit nejen havárii, ale i příčinu jejího vzniku. Zákulisní boje Ruska o zachování dobrého jména ruského jaderného programu i neuvěřitelný způsob popírání jen možnosti, že v konstrukci reaktoru může být jakákoliv chyba.


Scéna ze seriálu HBO o jadedrné havarii.

Samozřejmě tak jako v každém filmovém zpracování jsou zde některé skutečnosti v rámci vyprávění poněkud změněny, nicméně většina faktu je pravdivá. Poslední díl, tedy pátý, pak rekapituluje celou havárii a odkrývá posloupnost chyb a špatných rozhodnutí, které v konečném důsledků vedly k jedné z největších jaderných katastrof současné historie. O kvalitách tohoto seriálu svědčí i hodnocení na CSFD, které v době psaní tohoto článku stále drží 96% a to seriál hodnotilo více, jak 25 tisíc uživatelů. Pokud Vás tento seriál jakkoliv minul, je rozhodně co dohánět. Jde jednoznačně o jeden z nejlépe natočených seriálů v poslední době a navíc pojednává a o skutečném ohrožení.

Mohlo by Vás zajímat

Oficiální stránka seriálu na portále HBO česky

Stránka elektrárny na Wikipedii (česky)

Stránka seriálu na Československé filmové databázi


Štítky článku bezpecnost | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.11.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 651x
Předchozí článek Marťan


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama