blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

1Q84

Někde jsem zahlédla titulek, že Hakuri Murakami se nepouští z ruky. Tudíž, že, když někde vidíte nabídku k prodeji, hned po ní skočte. Přiznám se, že já osobně, jsem o něm neslyšela. To jsem chtěla napravit. Zabrouzdala jsem na Booxy a vyhledala, co napsal a jaké má recenze. Výběr byl pak jednoduchý. Vybrala jsem svůj rok narození.


Obálka knihy

Musím říct, že kniha mě ani v nejmenším nezklamala. Poutavý, ze začátku nenápadný příběh, který mě stále více pohlcoval. Na konci knihy už jsem si říkala, že takhle to přece nemohlo dopadnout a ihned jsem hledala pokračování.
Příběh se zdá docela všední. Dva spolužáci, kteří se v 10 letech rozdělili. Přesto na sebe nezapomněli.
On je obyčejný učitel a rádoby spisovatel. Jen jeho tělesná konstituce je trochu jiná a k němu a jeho povaze tak úplně nesedí. Ona má nevšední jméno, živí se jako trenérka sebeobrany a speciální fyzioterapeutka. Jen občas někdo tuto její péči nepřežije. Což v sobě zahání splněním svých speciálních tužeb. Jedno dne se v nich probudí touha se zase vzájemně vidět. Postupně však zjišťují, že svět už není, jaký ho znali. A nikdo si toho nevšiml.
Příběh plyne pomalu, ale jako by se nabaloval. Občas mi připomínal Matrix, kdy jsem si daný úsek musela číst i třikrát, abych to správně pochopila. Vyvstávají zde otázky, na které nenalézáte odpověď, jen budí další a další otázky. Proplétání jednotlivých osudů a zapadaní různých koleček příběhu do celku tu opravdu nechybí. To mě hodně bavilo a nutilo přemýšlet. Také se zde nedalo vůbec předvídat, což je dneska dosti nevšední. Je ale pravdou, že některé věci a události se zde omílají stále dokola. Také zde nechybí nesčetně sexuálních témat. Vše je ale tak nějak vyváženo. A vedlejší postavy se nezadají s těmi hlavními a jejich příběh je často i zajímavější. Kniha samotná obsahuje 2knihy a celá má 768 stran. Za mě docela dlouhé a mohlo vyjít odděleně. Třetí kniha již vyšla zvlášť. Jen pod stejným názvem a poznáte ji jen jinou obálkou.


Pohled na knihu a jeji obálku

Kniha samotná je hodně povedená a plná skrytých odkazů a metafor. Už v samotném názvu je použito Q jako question – otázka. Navíc se vysloví jako KJÚ stejně jako japonské slovo pro devítku. Což dost napoví. Kniha vyšla i jako Krátkometrážní film o 7minutách. Za mě hodně povedená kniha. Již se těším na další díl.
4* z 5.


Štítky článku drama | myslenky | recenze | rodina |
Autor sokorka 23.03.2023 Opravil(a) sokorka zobrazeno 4 771x
Předchozí článek Jak se mi líbila kniha Strach


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 193 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Leviatan se probouzí Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama