blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Musím se přiznat, že po této knize jsem sáhla hlavně skrze Trhlinu. Neboť její děj měl předcházet právě Strach. Anonce, že jde o mysteriózní thriller, kde se ještě ke všemu ztrácejí děti by mě pravděpodobně nijak nezaujala. Což by byla ovšem chyba.


Obrázek

Musím uznat, že se jedná o zajímavé dílo. Kniha začíná úryvky z knih a pověstí k danému tématu. Což má asi navodit atmosféru. To se na začátku trošku míjí účinkem, ale po přečtení se k nim jistě vrátíte. Pak už začíná samotný příběh. Hlavním hrdinou je zde vyhořelý třicátník Jožo Karský, který se po rozchodu s přítelkyní vrací domů do Malých Tater. Zde se mu ve stínu Čerbatě a známých míst vrací vzpomínky a duchové minulosti, tak nás postupně seznamuje se svým dětstvím a svými strašáky. Potkává se zde i se svými kamarády Hanou, Otou a Bohušem. Tím dochází k zjištění, že i po třiceti letech žijí všichni poznamenání svým dětstvím a nelze tomu utéct. K tomu se v okolí začnou dít podivné věci, a hlavně mizet děti. Stejně jako před 27 lety opět panují arktické mrazy a okolnosti vůbec jsou stejné jako při zmizení jeho sestry Alice. Jožo chce zpočátku vše potlačit, ale okolnosti ho vedou ke snaze věc rozluštit. Seznamuje se tu s něčím, co nelze ani pojmenovat, natož pochopit.

Musím uznat, že kniha je brilantně napsaná. Pan Karika je opravdu Pan spisovatel. Na začátku jsem si říkala, že než poznám všechny postavy a okolnosti, které nám chce autor představit se budu trochu nudit. Opak je však pravdou. Nevím, jak jinak to popsat. Je to jako, když si vás autor hned zkraje uváže a drží strunu napnutou po celou dobu knížky. Ráda bych řekla, že vás na konci zase rozváže ale ne. Zanechá stín pochybnosti. Jelikož čtu většinou před spaním, dávám přednost odpočinkové četbě. Zde to však neplatí. Zvlášť, když je venku –15st. A všude sníh. ????


Obrázek

Proto mi moc nesedlo, že v knize je i docela dost drastických věcí. Taky závorky asi jako myšlenky hlavní postavy na mě působily spíše rušivě. A celá poslední kapitola mi přišla až moc vnucená. Což ovšem dává knize ten zvrat. Ať už čekáte cokoliv, závěr vás pravděpodobně překvapí. Co se mi naopak líbilo, bylo mystično, které je i v Trhlině (tam ale chybí ta brutalita). Za zmínku určitě stojí i obálka. Kdy i roztřesená písmena názvu dokreslují atmosféru. Kniha se vydává ve čtyřech přebalech a musím uznat, že mám tu druhou nejlepší.

Pokud máte rádi napětí a tajemno, je to kniha rozhodně pro vás. Kniha vyvolá takovou atmosféru, nedá se předvídat a nechá ve vás, když ne „strach“, tak alespoň obavu. Knize dávám 4 z 5 hvězd.

Mohlo by vás zajímat

Jak se mi líbila audiokniha Trhlina


Štítky článku recenze | zajimavosti |
Autor sokorka 25.02.2021 zobrazeno 474x
Předchozí článek Simulace ukončena - recenze
1Q84 - recenze knihy Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama