blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Nejednomu motoristovy se někdy stane, že mu po cestě dojde benzín. Potom musí buďto na benzínku auto odtlačit, nebo se vydat pro benzín s kanystrem. Já měl s maluchem příhodu poněkud jinou. Na benzínku jsem normálně přijel, od pumpy jsem už ale auto tlačil.

Chvátám si tak po cestách, když mě napadlo, že do svého plechového miláčka natankuji. Zajel jsem proto k benzínce, abych potřebné palivo doplnil. Zastavil jsem si u stojanu vypnul motor a šel doplnit benzín. Po doplnění jsem zašel zaplatit a cestou od pokladny jsem již jen sledoval, jak se za mým plechovým miláčkem již tvoří menší fronta nervózních motoristů.

Pečlivě jsem odemkl auto a nasedl. Otočil kličky od zapalování a zatáhl za lanko ručního startéru. On můj maluch byl přece jen starší kousek a tak auto ještě nedisponovalo nadstandartním elektrickým startérem. Startoval se tedy pomocí mechanického lanka. Lanko přitáhlo kotvu startéru ke kontaktům z baterie a tím startér roztočil motor.
duha nad malým velkým autem
Jakmile jsem ale za lanko zatáhl ozval se jen zvuk, který připomínal že něco nebude v pořádku. Lanko totiž pod tíhou dní, ve kterých bylo v provozu, vypovědělo službu a konec, který byl v části u startéru nalisován a seděl v táhle, se odtrhl. Po pár pokusech, kdy jsem nechtěl věřit, že bych od stojanu neodjel, jsem s páčkou zkoušel hýbat. Bylo ale velmi zřetelně cítit, že páčka neklade žádný odpor a tedy, že je lanko někde přerušeno.

K údivu všech motoristů za mnou, jsem tedy z auta vystoupil, otevřel okénko, abych dosáhl na volant a auto jsem od tankovacího stojanu odtlačil. Jakmile jsem auto odtlačil dostatečně daleko od stojanu, abych ostatním motoristům nezavazel, vytáhl jsem mobilní telefon a zavolal jsem bratra, aby mi pomohl, že jsem na benzínce a nemůžu odjed.

Bratr sedl na kolo, tehdy ještě neměl papíry ani věk na řidičák, bylo mu něco okolo 16 let, a dorazil. Vytáhl z oblasti motoru smetáček, který jsem tam vozil. V kufru na něj nebylo místo a tak byl uložen v kapse na konci auta. A pomocí smetáčku a trocha míření se trefil na mechanické táhlo startéru, aby auto nastartoval. Poté už jsem autem dorazil domu, kde mi lanko bratr vyměnil.

Od té doby jsem věděl, že na nastartování nemusím používat pouze táhlo v kabině, ale že lze motor nastartovat pomocí speciální techniky míření dřevěného konce smetáčku přímo na startér. Bez bratra bych s autem tehdy nikam nedojel. Mechanik se ale hodil vždycky, protože každá jízda s tímto mechanickým ořem pro mě byla výzva. Nikdy jste nevěděli, kam dojedete nebo co se Vám po cestě pokazí.

Mohlo by Vás zajímat

Mé první auto polský fiat 126 – maluch


Štítky článku auto | maluch | opravy |
Autor Ijacek.007 20.09.2013 zobrazeno 3 391x
Předchozí článek Mé první auto polský fiat 126 – maluch
Jak jsem poprvé naháněl traktoristu Další článek


1

sarka

2015-06-25 19:22:35

jo vzpomínky to byly časy


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama