blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Na následujících řádcích se podíváme na stránky, díky kterým si můžete rychle ověřit, kolik vody se aktuálně hrne korytem blízké řeky.

Občas příroda dovede během chvíle zatopit sklepy velkým přílivovým deštěm. Jindy si zase neustálým a vytrvalým deštěm nepříjemně pohrát s hladinou řek. Abychom získal informaci o tom, jaká je situace v okolí, nemusíme přitom sedat do auta a jet sledovat nejbližší břeh řek. Na internetu je totiž volně dostupná stránka přesněji několik stránek rozdělených podle povodí, na kterých si můžete stavy vody jednoduše prohlédnout.


Obrázek

Naše republika je rozdělena do pětice povodí. V moravskoslezském kraji jde o Odry. Na obrázku si tak můžete prohlédnout stavy hlídaných řek právě tohoto povodí. Graficky je na první pohled vidět, jaká je aktuální situace na řekách. Zelená barva značí normální stav. Světle zelená první povodňový stupeň. Žlutá barva zase pohotovost a červená poté stav ohrožení. Pokud je ikonka kulatá, jde o stav měnící se pomalu. Pokud uvidíte v grafice šipku, jde o náhlé změny.


Obrázek

Při najetí myší nad ikonku se poté zobrazí i doplňující informace. Chcete-li si prohlédnout informací více, stačí do měřícího bodu kliknout.


Obrázek

Načte se mnohem podrobnější a přehlednější graf, ve kterém je průtok vybranou řekou znázorněn. Přehledně tak vidíte i stupně které jsou barevně stejné jako na popisovaných ikonách předchozí mapy. Data se aktualizují průběžně, a tak je možné se na web vracet, pokud potřebujete hlídat stav řeky například díky vydatným dešťům. Zatím jsme si ukázali pouze povodí Odry. Nicméně web je s ostatními povodími v republice spojen. Pokud se tedy chcete zobrazit například povodí Vltavy, stačí do mapky, která je v pravém horním rohu, kliknout do správného místa a rázem budete přesměrování na stejnou stránku, ale na jiné adrese s daty jiného povodí. Princip je přitom úplně stejný.


Obrázek

I když na stránkách naleznete docela škaredý nápis, že jsou data bez záruk, jedná se o robustní web, který je tady již několik desítek let a informace z měřících stanic analyzuje velmi spolehlivě. Na první ověření toho, co se v okolí na řekách děje to mnohdy opravdu stačí. Přece jen pokud by stanice nekomunikovala, pravděpodobně by měla jinou ikonku. A pořád Vám ještě zůstává možnost odejít od počítače a jít si to množství vody valící se nedalekou řekou zkontrolovat po staru. Upřímně doufám, že budete mít co nejméně chvil, kdy byste museli tento web netrpělivě sledovat, tak jako v případě ničivých povodní.

Mohlo by Vás zajímat

Povodí Odry

Povodí Vltavy

Povodí Moravy

Povodí Labe

Povodí Ohře


Štítky článku skutecnost | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 23.05.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 518x
Předchozí článek Nezávislý test tužkových baterii
Audiotéka slaví 8 let ušetřit můžete vy Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama