blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Léto je nenávratně pryč. Pár teplých dní neskutečně rychle uteklo a vystřídalo je deštivé a studené počasí. Posledních 14 dní jsem se s rodinou vydal načerpat trochu slunečních paprsků do Chorvatska. Vyplatí se vůbec odcestovat v polovině září?
pohled na krásnou oblázkovou pláž ostrova čiovo

Vzhledem k tomu, že mám rodinu a omezený příjem, jsme dlouho balancovali nad otázkou, zda vůbec někam na dovolenou jet. Dalším nemalým dílem v rozhodování je také má dcera, která nemá ani rok a půl. Cesta je přeci jen dlouhá, zvlášť na tak malé dítě. I když je na auto zvyklá od malička, přece jen nikdy nebyla na cestě dlouhé více jak 6 hodin. Díky opravdu škaredému konci léta a finanční bilanci, jsme se přeci jen rozhodli do teplejších krajin vycestovat. Termín jsme ale zvolili v září, kdy jsou ceny ubytování přeci jen příjemnější pro náš rodinný rozpočet.
pohled z terasi apartmánu na ostrově Čiovo

Po nalezení toho pravého místa jsme zjistili, že naše vybrané ubytování je dostupné až od 13.9, tedy koncem druhého zářijového týdne. V takto pozdním termínu jsme jeli poprvé a tak přetrvávala otázka, jaké počasí a jaké teploty nás na naší dovolené vlastně čekají. Letošní rok byl pro Chorvatsko nejzvláštnější, co jej sleduji. I uprostřed sezóny, kdy je nebe téměř bez mráčku a tepoty dosahují tropických hodnot, bylo letos všechno jinak. V létě totiž v této oblíbené destinaci propršelo tolik dní, že to ani místní nepamatují. My jsme letos měli štěstí a i tento pozdní termín vyšel přesně tak, jak jsme si představovali.
pohled na obrovské kapky zářijového deště na chorvatském pobřeží

Propršelo nám jediné dopoledne. Jinak se střídalo vesměs slunečné počasí s nějakým tím mráčkem na obloze. Pozdní termín však byl znát na teplotách a to nejen z rána, kdy bylo opravdu chladno, ale také během dne, kdy teploty nepřekročily na ve stínu hranici 26 stupňů. Na sluníčku však bylo příjemně a pokud nebylo za nějakým mráčkem, či pokud nefoukal chladný větřík, teplo bylo opravdu příjemné.
navigace ukazující počet km do cíle a déšť který se s námi loučí v chladném zářijovém počasí

Náš letošní cíl v Chorvatsku byl ostrov Čiovo, spojený s historickým městem Trogir, mostem. Po naplánování cesty, nám hlásila navigace přes patnáct hodin jízdy a to bez jediné zastávky. Z cesty jsem tedy měl trochu strach. Vyráželi jsme v noci a převážnou část jsem tedy čekal, že dcera bude spát. Stále ale zbývalo spousta času, kde měla cestovat vzhůru. I doma spí jen do 6h. Vezli jsme sebou spoustu „nových“ hraček, jídla a počítali jsme s možností zastavení a procházkami na odpočívadlech.
Po několika hodinové jízdě v autě se trocha pohybu hodí. S takovou zimou jsme však nepočítaly teplota se pohybovala okolo nuly.

Zprvu jsem se sice bál, že když dceru s autosedačky vytáhnu, již se do ní nebude chtít vrátit. Cesta nakonec probíhala bez problémů i ze strany nejmladší pasažérky. Dcera většinu cesty prospala, když už se vzbudila, sledovala dění kolem sebe, či si hrála z hračkami. Jedinou nepříjemností, kterou jsme za dovolenou zažili, byl až příjezd zpět do republiky, kde nás čekali teploty okolo 5 stupňů a z domova dokonce hlásili mráz.
pohled na krásu pobřeží ostrova Čiovo

I takto pozdní září se tedy ukázalo jako příjemná volba a prodloužení léta. Moře bylo chladné, ale koupat se dalo. Pláže byly téměř prázdné a obávaný problematický provoz na ostrově byl téměř nulový, pokud nepočítám den, kdy jsme přijeli a kdy zrovna odjížděli předchozí návštěvníci. V následujících dnech se pro Vás pokusím sepsat pár řádků o krásách míst, na které sem se letos s rodinnou vydal.

Mohlo by Vás zajímat

Trogir 2014

Kostel Gospa od Prizidnice z ostrova Čiovo

Dovolená 2011 je minulostí


Štítky článku auto | deti | chorvatsko | rodina |
Autor Ijacek.007 26.09.2014 zobrazeno 5 159x
Předchozí článek Proč nemám žádnou hru na xboxu dohranou na 100%
Trogir 2014 Další článek


1

Peťka

2014-09-26 18:45:26

Achjo, další člověk, který během výuky pravopisu s největší pravděpodobností spal :( Kdo to pak má číst? Najděte si prosím někoho, kdo Vám provede korekturu textu. Díky


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2014-09-27 22:31:42

Zdravím Peťko,
jsem rád, že si zavítala na můj blog. Jak je psáno v patičce tohoto webu, popřípadě na této adrese, http://www.blog.ijacek007.cz/…opisne-chyby pravopisné chyby jsou nedílnou součástí těchto stránek. Jde o blog a jako takový odráží můj způsob vyjadřování. Většinu textu zde publikovaných, předávám na korekturu. Ne vždy se však podaří odhalit 100% problému. Líbí li se Vám mé náměty, rád Vás uvidím na stránkách znovu.


3

sokorka

2014-09-27 22:46:02

Myslím, ze na dysgrafika vyborna prace. Kolik clanku napsala „petka“??? Hlavní je informativní text.


4

sokorka

2014-09-27 22:50:04

Jinak, achjo se take pise zvlášť. Jinak pisu z mobilu, než se pustí i do me:-)


5

Milda

2016-02-09 19:28:38

Ijacku, take na svem webu http://www.chorvatsko-autem.cz/blog/ mam obcas nejakeho rejpala, ktery musi za kazdou cenu komentovat „situaci“ :) Nejlepsi je podobne komentare neresit.


6

Oli

2016-06-23 23:17:59

Chorvatsko je supr nenáročná destinace, kde si člověk může užít moře, které v mnohdy dražších zemích není tak pěkné. Stqčí se podívat na některé chorvatské webkamery – https://www.webkameryzive.cz/…a/chorvatsko . Jsou to opravdu nádherné snímky, žádné vyphotoshopova­né fotky.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama