blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Zálohujete pravidelně svoje data? Otázka stará jako data na pevných discích. Zálohování dat však nechává každý na jindy a nepřipouští si že by o své data jednou mohl přijít pokud už ovšem přijde ztráta je velice citelná.

Já osobně jsem měl zálohy na 250 GB 2,5 palcovém HDD. Jak už to tak bývá jakmile na pevném disku docházelo místo začal jsem první odmazávat věci co jsem měl zálohovány. Tím ovšem přicházíte o zálohu jako takovou ve chvíli kdy máte data pouze na jednom místě nejde totiž o zálohu, ale jen o to že jste data umístili na jiné úložiště a zálohu opět nemáte. V případě poruchy disku kam jste původně data zálohovaly o ně totiž přijdete tím, že jste je smazaly z původního disku nemáte druhou kopii a rázem jste bez dat.

Právě to se stalo mě první jsem měl data na disku v počítači, poté jsem je zálohoval ještě na zmíněný externí HDD. V tuto chvíli jsem měl data v bezpečí na dvou úložištích takže v případě výpadku jakéhokoliv disku jsem data mohl dohledat. Poté co mi ale docházelo místo jsem data z původního úložiště smazal však jsem je měl ještě jinde. Poté co jsem jednou připojil externí disk ten vypověděl službu a 250 GB dat bylo rázem v křemíkovém nebi.

Po této velice nepříjemné situaci kdy jsem o dost podstatné data přišel. Jsem doma řešil jak budu data doma ukládat, jak se postarám abych je mohl z disku v PC smazat a přesto byly ještě zálohovány nikoliv přesunuty jinam.

Řešení je sítové diskové úložiště. Takové úložiště pokud muže mít více disku a při správné konfiguraci se data nahrávají na několik pevných disku zároveň. Tím dochází ke snížení možnosti ztráty dat při výpadku jednoho disku. Poohlédl jsem se po zařízení, které by mi nejvíce vyhovovalo a našel jsem výrobek společnosti SYNOLOGY s označením DS211j.


Domácí diskové pole Synology

Zařízení, které zakoupíte okolo 4500,– Kč pojme dva SATA 3,5 palcové HDD o maximální kapacitě 6 TB kde se počítá se dvěmi 3 TB HDD. Co je ovšem zajímavé je spotřeba energie jedná se o síťové zařízení konstruované na nepřetržitý provoz, proto je důležité kolik energie pro provoz potřebuje. Mohlo by se stát že se jinak velmi prodraží.

U DS211J jde přitom o velice přívětivá čísla výrobce udává spotřebu 22 W při běhu pevných disku a 11 W v případě, že se pevné disky nepoužívají a jsou uspány. Spotřeba je samozřejmě přímo úměrná osazenými pevnými disky. Já jsem zvolil variantu úsporných disku Western Digital jedná se o pomalejší pevné disky, které jsou konstruovány právě v závislosti na spotřebě.


Pevný disk Green ( zelený tedy energeticky úsporný).

Sítové diskové pole pokud mají více disku umožňují různé metody jak si ně ukládat data. Můžete jejich kapacitu dat využít na maximum a nechat si udělat diskový prostor spojením obou vložených pevných disku takzvaným RAID 0. Pokud máte 2×2 TB disky můžete dosáhnout kapacity až 4 TB. Tento systém je ale náchylný na poškození disku sice dostanete obrovskou kapacitu, na kterou můžete ukládat ale nejste nijak chráněni proti výpadků jednoho z disku a v takovém případě zase přicházíte o data.

Mnohem bezpečnější je například u tohoto pole kdy máte jen dva disky použit metodu RAID 1. Pokud máte tedy tak jako já 2×2 TB disk vytvoří se oddíl o velikosti 2 TB všechny data se pak takzvaně zrcadli a nahrávají se na oba disky zároveň. Pokud by došlo k poškození jakéhokoliv disku stačí jej jen vyměnit. Automatika sama provede nahraní dat na nový pevný disk a o žádné data jste nepřišli.

Nevýhodou systémů RAID 1 je že vlastně využívá druhý disk jen jako zálohu takže i když by jste teoreticky mohly mít 4 TB prostoru budete mít pouze 2 TB. Nevýhoda se však stane velkou výhodou ve chvíli kdy opravdu jeden z disku havaruje. Rozčarování ze ztráty dat totiž obvykle bolí mnohem více než to že celou životnost disku platíte další disk jen jako pojistku.

Ovšem nemyslete si že Vám může pevný disk odejít hned někdy jeho zániku muže ledacos napovídat. Nejvíce o stavu disku prozradí takzvaný S.M.A.R.T což je vlastně součást každého moderního disku která zaznamenána co se s diskem děje. Může upozornit na případný problém ještě před ztrátou důležitých dat.

O tom jak ověřit v jakém stavu je Váš pevný disk jsem již psal. O stav pevných disku z technologie S.M.A.R.T se stará elektronika sítového disku sama. V případě problému Vás na blížící se problém může upozornit například varovným pískáním nebo například zasláním emailu či SMS.

Nahrávaní dat s ochranou však není jedinou funkcí, kterou tento sítový disk má. Toto zařízení se dá použit jako zajímavé multimediální centrum pro celou domácnost. V krátkosti napíšu technologie a integrované aplikace, které můžete s tímto zařízením v síti používat.

Prohlížeč souboru přes webové rozhraní

File Station

FTP Server

S kontrolou přenosu jednotlivých uživatel. Možností nastavení vlastního FTP portu. Anonymní FTP. Zápis veškeré komunikace do log souboru.

Web Station

Možnost zprovoznit si na diskovém poli až 30 nenavislých internetových portálu na bázi PHP a MySQL s možností definování jednotlivých portu pro jednotlivé webové prezentace. Přímo integrována podpora pro projekty třetích stran, jejíž výpis naleznete zde. Zajímavostí je podpora takřka všech blogovacích systému.

Surveillance Station nahráváni IP kamer

V základním nastavení máte možnost připojit jednu IP kameru, maximálně však 5 a to pouze při dokoupení licence. Kamery umožňují nahrávaní dle zvoleného místa nebo počtu dní, s možností nastaveni detekce pohybu upozornění a dalších zajímavých věcí. Když už máte IP kameru třeba pro hlídaní parkoviště není nic jednoduššího než jí spojit se sítovým diskem a máte vyřešen i záznam aniž by muselo běžet další zařízení.

Photo Station

Stanice na fotky umožňuje poté prohlížení fotografii na mobilních zařízeních nebo jiných zařízeních v síti. Podporované formáty jsou BMP, JPG (jpe, jpeg), GIF, RAW (arw, srf, sr2, dcr, k25, kdc, cr2, crw, nef, mrw, ptx, pef, raf, 3fr, erf, mef, mos, orf, rw2, dng, x3f) podporované videoformáty 3G2, 3GP, ASF, AVI, DAT, DivX, FLV, M4V, MOV, MP4, MPEG, MPG, QT, WMV, XviD, RM, RMVB, VOB, RV30, RV40, AC3, AMR, WMA3

Download Station

Sítový disk muže za Vás stahovat z internetu a nemusí Vám tedy běžet žádný další počítač. Podporované protokoly jsou BT/HTTP/FTP/N­ZB/eMule. Můžete dále nastavit libovolný port pro BitTorrent. Přehledně můžete vidět grafy stahovaní z BitTorrent / eMule.

DLNA/UPnP Media Server

Multimediální server pro použití dalších zařízení podporovány jsou například PS3/Xbox 360. Ale i ostatní zařízení, které podporují technologii DLNA nebo UPnP. Podporované audio soubory jsou: AAC, FLAC, M4A, MP3, Ogg, Vorbis, PCM, WAV, WMA, WMA VBR, WMA PRO, WMA Lossless Podporované video sobory:3GP, 3G2, ASF, AVI, DAT, DivX, DVR-MS, ISO, M2T, M2TS, M4V, MKV, MP4, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MTS, MOV, QT, SWF, TP, TRP, TS, VOB, WMV, XviD, RV30, RV40, AC3, AMR, WMA3 Podporované obrázky: BMP, JPG (jpe, jpeg), GIF, ICO, PNG, PSD, TIF (tiff), UFO, RAW (arw, srf, sr2, dcr, k25, kdc, cr2, crw, nef, mrw, ptx, pef, raf, 3fr, erf, mef, mos, orf, rw2, dng, x3f) A důležité titulkové soubory: srt, psb, smi, ass, ssa, sub, idx, ifo

iTunes Server

Jak vidíte tento sítový disk dovede vytvořit i iTunes server. Takže by jste se teoreticky k zálohovaným mp3 souborům mohly jednoduše dostat i přes jablečný telefon . Tuto technologii nepoužívám takže ji nemám odzkoušenou. Podporované audio formáty MP3, M4A, M4P, WAV, AIF Podporované video formáty: M4V, MOV, MP4 Podporované playlisty: M3U, WPL

Printer Server

Ano i print server je podporován i když jde je omezen jen na konkrétní tiskárny ne se všemi si synology rozumí u mě jsem zatím tiskárnu nepřipojil, takže tuto funkci vyzkoušenou nemám. Maximálně můžete připojit 2 různé tiskárny a podporované formáty jsou LPR, CIFS, AppleTalk

Synology Packages

Synology baličky jsou volně dostupné z internetových stránek synology. Jejich používaní můžete začít takřka hned po jejich nahraní. Squeezebox Server Mail Station Webalizer phpMyAdmin Time Backup

iPhone/Android Applications

DS photo+ DS audio DS cam DS file (iPhone only)

I když soupis podporovaných aplikaci a technologii je opravdu veliký asi málo kdo bude využívat všechny. Já využívám jen některé, ale musím uznat že všechny fungují tak jak bych si přál a vše přidává na zařízení k použitelnosti.

Já si zařízeni dlouho vybíral jakmile na něj bylo zakoupil jsem jej. Co jsem ještě nezmínil že se celé ovládá v češtině má přehledné webové rozhraní, které si můžete prohlédnout na testovací stránce zde.

Mohlo by Vás zajímat

Jak obnovit pole ze synology DS211j po výměně disku


Štítky článku elektronika | recenze | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 07.04.2011 zobrazeno 5 718x
Předchozí článek Fotorameček a prohlížeč www stránek Ipad2
Asus Oplay HDP-R1 Další článek


1

Rado Dlapka

2011-04-09 12:35:48

koupím to od tebe za 1000 :-) co ty na to ?? dobrý obchod , ne ?? pak si koupíš jiný a budeš moct napsat další skvělou recenzi :-D


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-04-09 12:39:50

no ty jsi ftipalek :) zařízení za 4500 kc bez disku ? za 1000 kc :-) pěkný ale děkuji za pochvalu pokud se článek líbil jsem rád :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama