blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme pár rad, jak pomoct s rychlostí a stabilitou vašemu operačnímu systému Windows. Podíváme se tedy na možnosti, jak pomocí programů či nastavení zrychlit Váš notebook či stolní počítač.

Defragmentace: Většinou nepoužívám


pohled na defragmentační nástroj Windows XP

Softwarové optimalizace dnes nemají takovou sílu jako kdysi, kdy díky defragmentaci starých systému souboru mnohem pomalejším součástkám a mnohem menšímu výkonu celkového počítače dokázaly opravdu razantně zrychlit chod počítačů. Například systémy souborů dnešních Windows fragmentují data na discích jinak než v minulosti a tak defragmentace, která se velmi často kdysi používala má mnohem menší efekt. Moderní disky navíc využívají vlastní vyrovnávací paměť a tak vyrovnávají rychlosti při zápisu i čtení. U dnes nejrychlejších SSD disku navíc dochází k ukládání dat do buněk pomocí speciálního diskového řadiče a tak na nich defragmentaci vůbec pouštět nesmíte. Defragmentace SSD disku většinou vede k nenávratnému poškození disku.

Odstranění dočasných souborů: Často používám
Program CCleaner free


Rozhraní programu cleaner

Oprerační systém Windows ale i internetové prohlížeče si vytvářejí během svého provozu množství dočasných souborů. Tyto soubory nejen že zabírají místo na disku, ale také mohou být zdrojem nestandardního chování, pokud jsou například poškozeny. Pro odstranění těchto souborů však není nutné procházet dočasné adresáře a ručně je mazat, ale lze využít čistící funkci aplikace Cclener. Tato volně dostupná aplikace obsahuje i další nástroje, jakož to sledování změn či další optimalizační utility. Já využívám pouze první uvedenou část programu a to čistič. Tato čistící funkce dokáže najít dočasné adresáře Windows, koše i internetových prohlížečů a na jediné kliknutí dočasné soubory odstranit. Mnohdy aplikace dovede najít a odstranit i stovky mb dat.

Kontrola a odinstalace nepoužívaných programu: Často používám
Program revo uninstaller free


pohled na rozhraní programu Revo uninstaller

Operační systém můžete zrychlit optimalizovat nebo jeho práci stabilizovat pokud provedete kontrolu všech aplikací, které máte v počítači nainstalovány. Velmi běžné dnes je, že i nově koupené počítače obsahují spousty aplikací, které do nich přidal výrobce. Typicky jsou zde odkazy na další programy dodané demoverze her nebo aplikace, které prostě nechcete využívat. Vždy je dobré si seznam aplikací čas od času projít a zkontrolovat, zda neobsahuje něco, co již nepotřebujete. Speciálním druhem jsou poté různé „toolbary“, tedy volitelné lišty prohlížečů. Ty například mění hlavní vyhledávání, startují při startu operačního systému, žerou systémové zdroje a jejich využití bývá sporné. Velmi často se přitom do vašeho systému vkradou jako součást instalace jiného programu. Na čistění a odinstalaci těchto prográmků jsem si oblíbil volně dostupný free prográmek Revo Uninstaller, který zároveň kontroluje další soubory u odinstalovaných aplikací a umožňuje preciznější odinstalaci než nástroj v systému. Odstraněním nepoužívaných aplikací získáte nejen volné místo, ale pokud se aplikace při startu operačního systému načítala do paměti, uvolníte si tím i něco málo zdrojů a zrychlíte start.

Kontrola aplikací a procesu spouštěných při startu Windows: Často používám
program autoruns free


pohled na rozhraní programu autoruns firmy sysinternals

Jako jeden z posledních, ale velmi silných nástrojů při optimalizaci Windows, používám aplikaci od Sysinternalsu nazvanou Autoruns. Jde o velmi silný volně dostupný nástroj, pomocí něhož si můžete velmi jednoduše zobrazit veškeré aplikace a knihovny, které se pouští při startu operačního systému. Velmi užitečné jsou i zaškrtávací políčka po levé straně řádku. Pomocí tohoto políčka totiž můžete zakázat start a pokud přimetena to, že jste zakázali důležitou nebo používanou funkci zase start jednoduše povolit. Nástroj navíc barevným podkladem upozorňuje i na soubory, které již v počítači nemáte nebo a systém se je stále snaží nastartovat. Síla nástroje je ovšem v jeho komplexnosti. U všech aplikací a knihoven je jasně vidět odkud se pouští, kdo je podepsán jako vydavatel aplikace a také je možné u procesu nebo knihoven u kterých si nejste jistí původem nechat odeslat soubor do služby virus total a ověřit tak, jestli soubor není nebezpečný. Tímto způsobem lze vypnout načítaní pozůstatků programů, vypnout návaznosti na soubory, které již v pc nejsou nebo odhalit, že se pouští něco co nechcete. U této utility však více jak kde jinde, je její síla i zrodem problému. Jednoduše tak můžete vypnout důležité knihovny a ovladače a tím si operační systém poškodit. Zde je tedy nutné zasahovat s velkou opatrností.

Jak je vidět i v dnešní době má optimalizace své opodstatnění a je dobré ji občas provést. Nicméně doba, kdy počítače bojovali o každý bajt paměti a kdy chod jedné aplikace zamezoval chod druhé jsou již dávno pryč. Dnešní hardware je totiž mnohdy předimenzován a tak na plynulý chod aplikací a operačního systému většinou negativně působí chyby samotného hardwarového vybavení počítače než programová optimalizace. Ve většině dnešních případů lze problémy s počítači přisuzovat například vadnému pevnému disku, který si lze otestovat pomocí návodu zde nebo například chybám operační paměti, kterou lze otestovat dle návodu zde.

Důrazně doporučuji vyhnout se různým optimalizačním aplikacím, čističům systémového registru, které vybízejí optimalizaci startu Windows nebo automatické odinstalace programu a slibují při tom zlepšení v řádu několika desítek procent. Tyto programy většinou v počítačích nadělají více neplechy než užitku a já osobně jejich využívání nedoporučuji.

Článek sepsán na popud uživatele „Dave“ děkuji za otázky snad článek pomohl.

Mohlo by Vás zajímat

Jak otestovat pevný disk počítače

Jak otestovat paměť Ram zda neobsahuje chyby


Štítky článku microsoft | opravy | windows-10 | windows-7 | windows-8 | windows-vista |
Autor Ijacek.007 13.01.2018 zobrazeno 1 939x
Předchozí článek Ohlédnutí za rokem 2017
Matematická hádanka pro předškoláka Další článek


1

Dave_BmB3Z

2018-01-14 18:49:47

Super! Moc jste mi pomohl!


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama