blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Vydali jsem se do nového muzea v Kopřivnici věnovanému jen nákladním automobilům Tatra. A že je rozhodně na co se dívat.


Pohled na exponaty

pohled na vystavený exponát

Tatru jako výrobce nákladních automobilu asi nemusíme moc představovat. Za dobu, kdy automobilka funguje, z bran jejich továren vyjel nejeden povedený kousek techniky, který si udělal dobré jméno jak u nás, tak také v zahraničí. Pod značkou Tatra se na trh dostávaly jak kvalitní nákladní, tak také osobní auta a do nedávna jste si mohli vše prolétnout v technickém muzeu v Kopřivnici. Expozici věnovanou značce a osobním automobilům a také těm nejzajímavějším nákladním automobilům jsme navštívili v roce 2018. Omezená kapacita muzea však téměř znemožňovala větší počet nákladních aut, a proto je tady muzeum nové, přidružené. To je vybudováno v nové hale v průmyslovém areálu a obsahuje nákladní auta a malou expozici motorek.


Obrázek

Obrázek

Nové muzeum je bezbariérové a najdete v něm celou řadu nákladních automobilů od starých požárních hasičských aut, nákladní a novější hasičské vozy, vojenské vozy nebo například expediční speciály tary kolem světa či vozy Dakaru známého Aleše Loprajze či dokonce speciální tatru z letiště.


Obrázek

Obrázek

Navíc je celá expozice doplněna o jistou část virtuální prohlídky, kdy pomocí chytrého mobilu a aplikace můžete na speciálních místech namířit telefon na zeď či exponát a rozšířit si tak výsledný efekt z prohlídky. Pomocí aplikace tak můžete například zobrazit zbytek auta, když před vámi stojí jen podvozek, nebo se dozvědět další informace o exponátech. Aplikace je docela krkolomná a stáhne si ve vašem telefonu téměř 2GB dat, proto je dobré si aplikaci připravit ještě před návštěvou muzea.


Obrázek

Obrázek

Pro nejmenší jsou tady také odrážedla, na kterých mohou malý návštěvníci projezdit celou expozici. Těchto odrážedel je ale docela malé množství a také jsou díky své váze docela špatně manévrovatelné, a ne všechny malé nakonec baví je využít až do konce, takže buď jako v našem případě najdete většinu na konci expedice nebo sem tam v jejich částech, kde je rodiče ratolestí prostě nechali, když to děti přestalo bavit.


Obrázek

Obrázek

Další zajímavostí je například kabina nákladního vozu natřena na zeleno s kamerou mířící na kabinu. V kabině vozu pak naleznete obrazovku, která vám pomocí klíčovací zelené barvy umožní zobrazit model auta, kterým tak virtuálně jedete a pokud na obrazovce kliknete na nahrávat, pak se nahraje krátké video vaší jízdy expedičním speciálem, které je na konci možné pomocí QR kódu zdarma stáhnout.


Obrázek

Obrázek

To, jaké nakonec budete mít z muzea pocity stejně nakonec záleží na několika faktorech. Jednak na tom, jak máte rádi nákladní automobily, protože v tomto muzeum jsou převáženě velké a těžké stroje, pokud nepočítáme jeden autobus a také expediční speciál připomínající transportér. A také kolik lidí v expozici zrovna bude. My měli štěstí a vše si prošli v pátek před obědem, takže v normální pracovní den, kdy jsme se nemuseli mačkat s ostatními návštěvníky, a protože máme rádi automobily této značky, které nás provázejí celý život, musíme konstatovat, že nové prostory autům náramně sluší. Rozšířená realita je sice také velmi příjemná, nicméně protože jsme byli v muzeu s dětmi, moc času nám na ni nezbylo a místo čtení a zjišťování detailů, jsme tak raději po oku sledovaly děti.


Obrázek

Obrázek
Oproti technickému muzeu, které také zůstává v chodu a jen doplnilo expozici vyprázdněnou absencí nákladních aut dalšími osobními (což jsme zatím neověřili, ale jistě se i do tohoto muzea časem vrátíme) je u tohoto nového muzea parkoviště, na kterém lze velmi jednoduše zaparkovat. Cena vstupu pro dospělého je 200 kč cena pro dítě 150, děti do 6 let neplatí. Také je možné pořídit si rodinné vstupné, které stojí 500 kč. Za nás rozhodně návštěvu doporučujeme.

Mohlo by vás zajímat

Technické muzeum Kopřivnice článek roku 2018

Oficiální stránka muzea

Oficiální stránka muzea Tatra osobních automobilů


Štítky článku rodina | skutecnost | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 26.02.2023 zobrazeno 3 762x
Předchozí článek Ohlédnutí za rokem 2022
3D tiskárna proč ji chtít a čeho se nebát Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama